-En ole ikinä pitänyt sinihomejuustosta ja punajuurestakin lähinnä vain rosollissa. Siksi minua hämmensi enemmän kuin huomattavasti kun törmäsin Hesarin resepteissä tähän ruokaan ja koin pohjatonta halua kokeilla sitä. No, kokeilu kannatti, tämä ruoka paljastuikin vallan erinomaiseksi, sillä punajuuri tuo siinä lähinnä rakennetta ja Aura-juusto on vain kevyenä aromina taustalla.
-Kannattaa silti varautua kokkaamaan parin ihmisen voimin, sillä yksin kokatessa valmistukseen humahtaa helposti kolmatta tuntia. Toinen kokki vähentää tehokkaasti ruoanvalmistukseen vaadittavaa aikaa.
-Porkkanat ja palsternakka voidaan joko pieniä veitsellä tai raastaa raastimella. Raastaminen on työläämpää ja vie kauemmin aikaa, mutta sillä saa täyteläisemmän lopputuloksen. Itse kuitenkin tyydyn yleensä vain silppuamaan veitsellä.
-Annoksia tulee annosten koosta ja nälästä riippuen 4-6 ja ruokahan on juustoa lukuunottamatta opiskelijahengessä halpaa kuin saippua.
-Lihansyöjät voivat halutessaan korvata soijarouheen 300 grammalla jauhelihaa.
Aikaa kuluu valmistukseen n. 140 minuuttia, josta aktiivista valmistusta n. 70 minuuttia.
Kannattaa tarkistaa, että puhtaina löytyvät ainakin:
-leikkuuveitsi ja -alusta
-2 kattilaa tai kasaria
-paistinpannu
-vuoka
-lasta
-siivilä
-kuorimaveitsi
-5 dl mitta
(-raastinrauta)
Ainekset:
-n. 600 g punajuuria
-n. 200 g soijarouhetta
-2 pientä tai 1 iso porkkana
-palsternakka
-1 iso sipuli
-3 valkosipulin kynttä
-2-2½ dl (kaura- tai soija)kermaa
-1 dl ohraryynejä (-suurimoita)
-150 g Aura-juustoa muruina tai murennettuna
-1 rkl hunajaa
-½-1 rkl puna- tai balsamiviinietikkaa
-valkopippuria
-mustapippurirouhetta
-paprikajauhetta
-soijakastiketta
-suolaa
-kasvisliemikuutio
-5 + 5 + 10 dl vettä keittämiseen
-rypsiöljyä paistamiseen ja vuoan voiteluun
Valmistus:
-Laita kahteen kattilaan kiehumaan vettä, toiseen litra ja toiseen puoli. Mausta litra vettä suolalla ja liuota puoleen litraan kasvisliemikuutio. Kun kuutio on liuennut puoleen litraan vettä, ota kattilasta 1½ dl kasvislientä syrjään mukiin tai kulhoon ja mausta loppu kasvisliemi mustapippurilla ja paprikajauheella. Kaada sekaan tilkka soijakastiketta niin, että liemi muuttuu ruskeaksi.
-Kaada kasvisliemen sekaan soijarouhe ja anna maustua puolella teholla. Soijarouheen muhiessa kuori punajuuret, leikkaa niiden kannat irti ja heittele kiehumaan kattilaan.
-Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulin kynnet. Kuori porkkana(t) ja palsternakka.
-Kaada soijarouhe siivilään ja puristele se mahdollisimman kuivaksi. Huuhtele soijarouheen kattila puhtaaksi.
-Laita pestyyn kattilaan 5 dl vettä ja mausta se suolalla. Laita ohraryynit kiehumaan veteen. Ohran kiehuessa silppua tai raasta porkkana(t) ja palsternakka ja laita ne syrjään.
-Ota punajuurikattila pois liedeltä, kaada keitinvesi pois ja laita tilalle kylmää vettä jotta punajuuret jäähtyisivät nopeasti.
-Paista soijarouhetta ja sipulisilppua 5 minuuttia paistinpannulla, mausta seos valkopippurilla ja paprikajauheella, pudota lieden lämpö puoleen tai sen alle. Kuutioi punajuuret pieniksi ja heittele soijarouheen sekaan pannulle. Sekoittele. Huuhtaise siivilä puhtaaksi soijarouheesta ja laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
-Kaada kiehuneet ohraryynit siivilään, puristele ne kuiviksi ja lisää paistinpannulle. Lisää porkkana ja palsternakka pannulle. Nosta lieden lämpöä hieman ja sekoittele.
-Lisää seokseen 1 rkl hunajaa, ½-1 rkl balsami- tai punaviinietikkaa, 2-2½ dl kermaa, 1½ dl kasvislientä ja juusto. Sekoittele ja hauduta viitisen minuuttia.
-Kaada ruoka voideltuun vuokaan, kypsytä 200-asteisessa uunissa tunnin ajan.
-Anna lopuksi jäähtyä ja hyytyä 10-15 minuuttia.
-Nom.
(Sovellettu ja omaan makuun muokattu resepti Helsingin Sanomien ruoka-liitteestä.)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti