-Dorayakit (どら焼き) ovat japanilaisia, castella-taikinasta valmistettuja lettuja tai pikkuruisia pannukakkuja. Perinteisesti dorayaki täytetään ankolla eli makealla punapaputahnalla, mutta meikäläinen suosii näissä länsimaisempaa täyteskeneä, eli esimerkiksi hunajaa, siirappia tai Nutellaa.
-Perinteisesti dorayakit tarjoillaan kylminä tai viileinä, mutta ne kyllä toimivat mainiosti lämpiminäkin.
-Ajankäyttöä ajatellen dorayakien paistelussa kannattaa olla käytössä riittävän leveä pannu, jolla mahtuu paistamaan kaksi lettua kerrallaan. Koska dorayakien ei ole tarkoitus olla öljyisiä, pinnoitettu teflonpannu toiminee parhaiten näiden paisteluun.
-Mahdollisimman tasaista lopputulosta ajatellen lettutaikinan annosteluun kannattaa olla joku lusikka, jolla saa joka kerta lisättyä saman verran taikinaa pannulle ja jokin sekuntikello, jolla saa pidettyä lettujen paistamisajan enemmän tai vähemmän vakioituna.
-Taikinasta tulee kuusi dorayakia eli kaksitoista lettua. Yhden letun paistamiseen kuluu viitisen minuuttia, joten yhden letun pannulla paistelussa vierähtää tunnin päivät, kahden letun pannulla vain puolet ajasta.
Aikaa kuluu valmistukseen: n. 40-45 minuuttia, josta aktiivista valmistusta n. 40-45 minuuttia.
Kannattaa tarkistaa, että puhtaina löytyvät ainakin:
-Paistinpannu ja ohut lasta
-Kulho
-Vispilä
-Desimitta
-Mittalusikat
-Siivilä
Ainekset:
-2 munaa
-50 g sokeria
-1 rkl hunajaa
-40 ml vettä
-100 g vehnäjauhoja
-1 tl leivinjauhetta
-Öljyä paistamiseen
Täytteeseen:
-Hunajaa, siirappia, Nutellaa, hilloa tai muuta raskasliikkeistä tahnaa
Valmistus:
Riko munat kulhoon. Sekoita joukkoon sokeri ja hunaja. Sekoita vispilällä.
Sekoita joukkoon vesi. Lisää vehnäjauhot kulhoon siivilöiden, pieni määrä kerrallaan ja jatkuvasti sekoittaen, jotta taikina pysyisi mahdollisimman tasaisena.
Lisää puolikas teelusikallinen leivinjauhetta taikinaan ja sekoita kunnolla. Öljyä paistinpannu hyvin pienellä määrällä öljyä, esimerkiksi pyyhkimällä pannun pinta öljytyllä talouspaperilla. Laita pannu lämpenemään keskilämmölle (itsellä 3/6).
Kun pannu rupeaa olemaan kuuma (esimerkiksi testaamalla, että tippa taikinaa hyytyy noin minuutissa), sekoita puolikas teelusikallinen leivinjauhetta taikinaan ja sekoita kunnolla. Laita pannulle paistumaan kaksi lettua, noin ruokalusikallinen taikinaa lettua kohden. Koeta käyttää mahdollisimman samankokoinen määrä taikinaa per lettupari, että niistä tulisi mahdollisimman samankokoisia.
Riko munat kulhoon. Sekoita joukkoon sokeri ja hunaja. Sekoita vispilällä.
Sekoita joukkoon vesi. Lisää vehnäjauhot kulhoon siivilöiden, pieni määrä kerrallaan ja jatkuvasti sekoittaen, jotta taikina pysyisi mahdollisimman tasaisena.
Lisää puolikas teelusikallinen leivinjauhetta taikinaan ja sekoita kunnolla. Öljyä paistinpannu hyvin pienellä määrällä öljyä, esimerkiksi pyyhkimällä pannun pinta öljytyllä talouspaperilla. Laita pannu lämpenemään keskilämmölle (itsellä 3/6).
Kun pannu rupeaa olemaan kuuma (esimerkiksi testaamalla, että tippa taikinaa hyytyy noin minuutissa), sekoita puolikas teelusikallinen leivinjauhetta taikinaan ja sekoita kunnolla. Laita pannulle paistumaan kaksi lettua, noin ruokalusikallinen taikinaa lettua kohden. Koeta käyttää mahdollisimman samankokoinen määrä taikinaa per lettupari, että niistä tulisi mahdollisimman samankokoisia.
![]() |
Ei vielä valmis käännettäväksi |
Paista lettuja, kunnes niiden pinnalle rupeaa nousemaan pieniä kuplia ja yleisolemus hyytyy hieman. Itse käytin ajastimella aina noin 2 minuuttia tähän, mikä tuntui olevan sopivasti. Irroita letut varovasti pannusta ja käännä ympäri. Paista toiselta puolelta 45-50 sekuntia.
Kun letut ovat paistuneet toiselta puoleltaan n. 50 sekuntia, siirrä ne pannulta lautaselle. Laita seuraavat letut paistumaan pannulle ja tarvittaessa uusi 2 minuutin ajastus.
Sitten paistettujen lettujen täyttäminen. Laita toisen letun vähemmän paistetulle puolelle noin teelusikallinen täytettä - niin, että reunaa jää vielä kaikkiin suuntiin noin sentin verran täytteestä. Aseta toinen lettu tarkasti toisen päälle ja painele lettujen reunat tiiviisti kiinni niin, ettei täytettä pääse valumaan letun sisältä pois. Ensimmäinen dorayaki on valmis!
Paista seuraavat viisi dorayakia samalla tavoin. Jos letut rupeavat paistumaan liian tummiksi, pudota lämpöä (itse seilasin 2/6 ja 3/6 -lämmön välillä paisteluoperaation ajan). Laita lopuksi paistetut dorayakit joko jääkaappiin tai tarjoile lämpiminä.
Nom.
Kun letut ovat paistuneet toiselta puoleltaan n. 50 sekuntia, siirrä ne pannulta lautaselle. Laita seuraavat letut paistumaan pannulle ja tarvittaessa uusi 2 minuutin ajastus.
![]() |
Ensimmäinen kahden minuutin lettu jäi muita vaaleammaksi |
Paista seuraavat viisi dorayakia samalla tavoin. Jos letut rupeavat paistumaan liian tummiksi, pudota lämpöä (itse seilasin 2/6 ja 3/6 -lämmön välillä paisteluoperaation ajan). Laita lopuksi paistetut dorayakit joko jääkaappiin tai tarjoile lämpiminä.
Nom.
Resepti muokattu ja omaan makuun sovellettu useista eri dorayaki-resepteistä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti