Blogista ja sen pitäjästä

Vaikka olen sekasyöjä, kotona kokkaan käytännössä aina kasvisruokaa, osin eettisistä ja osin taloudellisista syistä, mutta erityisesti siksi, että taloudessamme asustaa lisäkseni myös yksi kasvissyöjä. Eihän nyt kukaan jaksaisi kokata kahta eri ruokaa päivässä!

Blogissani esitellyt ruoat ovat kasvisruokia, jotka uppoavat hyvin niin allekirjoittaneeseen (lue: paatunut sekasyöjä), kuin muihin kasvissyöjiin.

2.8.2011

Limoncello-marinoidut mansikat

-Tämä on raikas, makea ja todella kesäinen jälkiruokaherkku.
-Limoncellosta tulee marinadiin vain pieni osa normaalikokoisesta pullosta. Loput kannattaakin säilyttää pakastimessa, sillä jääkylmänä tämä sitruunalikööri on kesäauringon paahtaessa mitä mahtavinta tavaraa.
-Annoksia tulee kaksi runsasta jälkiruoka-annosta, mutta tuhdin aterian päätteeksi litra mansikoita riittänee neljälle-viidelle ihmiselle.
-Marinadiliemen sokerista ainakin osa voi olla tummaa sokeria, joka antaa enemmän makua liemelle.

Aikaa kuluu valmistukseen n. 2½ h, josta aktiivista valmistusta vajaa 30 minuuttia.

Kannattaa tarkistaa, että puhtaina löytyvät ainakin:
-leikkuuveitsi ja -alusta
-kasari
-iso kulho
-vispilä
-desimitta

Ainekset:
-n. litra tuoreita mansikoita
-n. 8 cl limoncelloa (saa useimmista Alkoista, n. 13 e / 50 cl pullo)
-1½ dl vettä
-1½ dl sokeria (osa voi olla tummaa sokeria)
-10-12 basilikanlehteä
-2 dl (vegaanista) vispikermaa
-3 tl sokeria

Valmistus:

-Mittaa sokeri kasariin. Kaada vesi perään. Kuumenna, kunnes sokeri on liuennut kokonaan veteen. Tällä välin kerää ja pese basilikanlehdet valmiiksi.

-Kun sokeri on liuennut, revi tai saksi basilikanlehdet liemeen. Kaada sekaan limoncello, sekoita ja ota kasari pois liedeltä jäähtymään.

-Perkaa mansikoiden kannat irti. Halkaise mansikat puoliksi ja heittele niitä liemeen maustumaan. Litran mansikoita pitäisi mahtua lillumaan juuri ja juuri liemessä, mutta jos tuntuu että et saa viimeisiä mansikoita mahtumaan kasariin, syö ne pois. Mansikoiden ei kuitenkaan tarvitse olla täysin hukuksissa marinadissa, riittää että ne pyörähtävät siellä kerran kunnolla ja ovat sitten edes osin lillumassa liemessä että saavat makua itseensä.

-Pistä mansikat liemineen jääkaappiin maustumaan n. pariksi tunniksi. Vispaa tällä välin kerma vaahdoksi ja mausta se sokerilla. Laita sekin odottelemaan jääkaappiin.

-Kun mansikat ovat maustuneet, poimi niitä kulhoon ja tarjoile kermavaahdon kera. Kaada kermavaahdon päälle vielä muutama teelusikallinen kastiketta mausteeksi. Annoksen voi koristella tuoreilla basilikanlehdillä.

-Nom.

ps. Jäljelle jäänyt marinadi kannattaa säästää kastikkeeksi, jos suunnitelmissa on seuraavan parin päivän aikana syödä esim. jäätelöä!

(Sovellettu resepti Helsingin Sanomien ruoka-liitteestä.)

Pippurinen pinaattilasagne

-Tämä on siis pieni variantti aikaisemmin blogissa esitellystä kasvislasagnestani. Muutokset eivät ole kovinkaan suuria, mutta tarpeeksi tuomaan pientä vaihtelua makuun.
-Lasagnesta voi tehdä joko eksoottisen makuisen version savutofulla tai välimerellisen käyttämällä fetaa. Kukaan ei kiellä käyttämästä molempia, mutten lupaa etteivät savuaromi ja feta riitele keskenään.
-Lasagne on tuhdin ruokaisa ja siitä riittää neljälle syötävää, kolmelle jos oikein nälkäisiä ollaan. Kaksi ihmistä saa tästä hyvin kahden päivän murkinat.

Aikaa kuluu valmistukseen vajaa 2h, josta aktiivista valmistusta n. 60 minuuttia.

Kannattaa tarkistaa, että puhtaina löytyvät ainakin:
-paistinpannu
-kasari tai kattila
-raastinrauta
-leikkuuveitsi ja -alusta
-5 dl mitta
-vuoka
-pari lastaa

Ainekset:
Yleisesti
-paketillinen lasagnelevyjä (niitä menee vuoan koosta riippuen 6-18 kpl, Myllyn Paras -paketissa levyjä oli onneksi +20 kpl.)
-rypsiöljyä paistamiseen
-1 pkt kylmäsavutofua TAI fetaa

Kasvistäytteeseen
-2 pss (à 150 g) pakastepinaattia
-3 isoa porkkanaa
-2 isoa sipulia
-4 valkosipulin kynttä
-400 g tomaattimurskaa (yrtti-, valkosipuli- tai tavallinen)
-2 dl vettä
-chilijauhetta
-paprikajauhetta
-suolaa
-balsamiviinietikkaa

Juustokastikkeeseen
-5 dl maitoa
-3 rkl (n. ½ dl) rypsiöljyä
-3 rkl (n. ½ dl) vehnäjauhoja
-2 pkt (à 100 g) Musta Pekka -tuorejuustoa

Valmistus:

-Silppua sipulit ja valkosipulin kynnet pieniksi. Raasta porkkanat raasteeksi. Paistele paistinpannulla lähes täydellä teholla muutama minuutti niin, että sipuli kuullottuu ja porkkanaraaste lässähtää.

-Lisää tomaattimurska pannulle. Sekoittele kunnes seos rupeaa kiehumaan.

-Lisää 2 dl kylmää vettä, mausta balsamiviinietikalla, suolalla, paprikalla ja chilijauheella. Kuumenna kunnes seos rupeaa taas kiehumaan. Laske hellan teho puoleen ja lisää pinaatit sulamaan pannulle. Tässä vaiheessa on myös hyvä laittaa uuni lämpenemään 200 asteeseen.

-Sitten juustokastike: sekoita kattilaan 3 rkl öljyä ja 3 rkl vehnäjauhoja tasaiseksi tahnaksi. Ota puoli litraa maitoa valmiiksi käden ulottuville ja kiehauta kattilan sisältö. Heti kun öljyjauho rupeaa kiehumaan, ota kattila pois liedeltä, lisää pieni tilkka maitoa ja sekoita seos tasaiseksi.

-Ryhdy kuumentamaan kastiketta uudestaan, ja lisäile maitoa sekaan vähän kerrallaan, jatkuvasti sekoittaen. Muista hämmentää pohjasta saakka jatkuvasti, muuten palaa helposti kiinni.

-Kun kaikki maito on saatu kattilaan, kiehauta vielä kerran, ota kattila pois liedeltä ja lisää Musta Pekka -juusto sekaan. Sekoittele pienellä lämmöllä kunnes juusto on sulanut kokonaan sekaan.

-Jos teet lasagnen fetatäytteellä, murusta se pieneksi ja sekoita kasviskastikkeen sekaan. Jos teet savutofulla, leikkele se mahdollisimman ohuiksi siivuiksi.

-Lopuksi lasagnen kokoamisurakka: voitele vuoka ja peitä sen pohja lasagnelevyillä. Peitä levyt kastikkeella, heittele kastikkeen päälle mahdolliset tofuviipaleet ja peitä viipaleet juustokastikkeella. Repeat. Kolmannen lasagnelevykerroksen jälkeen kaada levyjen päälle viimeiset kastikkeet.

-Paista uunissa 200 asteessa 30-35 minuuttia. Kannattaa tarkastaa ennen puolta tuntia kuinka tummaksi lasagne on paistunut. Anna lopuksi jäähtyä 10-15 minuuttia.

-Nom.

(Oma resepti jota muokattu Kädenvääntöä-blogin inspiroimana, alkuperäinen resepti postauksen "Tofulla mennään eikä meinata" alla.)

5.6.2011

Purppurainen bataattikeitto

-Esittelyssä Vierailevan Kokin reseptit, osa 2: Maijan bataattikeitto. Kuten Maijan edellinenkin resepti, myös tämä ruoka on vähintäänkin säväyttävän värinen, mutta shokeeraavasta ulkonäöstään huolimatta maku on oikein kohdallaan.
-Reseptistä tulee 3-4 annosta - riippuen lautasten koosta ja ruokailijoiden ruokahalusta.

Aikaa kuluu valmistukseen: reilu 50 minuuttia, josta aktiivista valmistusta n. 25 minuuttia.

Kannattaa tarkistaa, että puhtaina löytyvät ainakin:
-sauvasekoitin
-kattila
-leikkuuveitsi ja -lauta
-raastinrauta

Ainekset:
-n. 1 kg punaista bataattia (tavallinen toimii myös)
-3 porkkanaa
-inkivääri
-2 sipulia
-5 valkosipulin kynttä
-puolikas lime
-1 l vettä
-kasvisliemikuutio
-2 rkl oliiviöljyä
-1,5 dl kookosmaitoa
-korianteri-, paprika- ja chilijauhetta, rouhittua mustapippuria, suolaa

Valmistus:

-Kuori bataatit ja porkkanat. Leikkele ne pienemmiksi paloiksi (mitä pienemmiksi jaksat ne leikellä, sitä nopeammin je pehmenevät keitettäessä ja sitä nopeammin ruoka valmistuu!)

-Kuori sipulit, valkosipulin kynnet ja inkivääri. Raasta inkivääri ja silppua sipulit ja valkosipulinkynnet.

-Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota sipulit. Lisää inkivääriraaste.

-Lisää pilkotut bataatit ja porkkanat, kasvisliemikuutio ja litra vettä. Keitä kunnes bataatit ja porkkanat ovat pehmenneet.

-Lisää kattilaan kookosmaito. Purista sekaan puolikkaan limen mehu. Aja koko kattilan sisältö tasaiseksi soseeksi sauvasekoittimella.

-Lisää mausteita oman maun mukaan - älä kuitenkaan nössöile. Kiehauta soppa vielä kerran.

-Tarjoile sellaisenaan tai esimerkiksi raejuuston ja / tai paistettujen auringonkukansiementen kera.

-Nom.

(Sovellettu resepti Chocochili-blogista, alkuperäinen resepti postauksen "Bataatti-kookoskeitto" alla)

Thai-henkinen soijarouhepata

-Syntymäpäivänäni lahjapapereista paljastui mahtava, pikimusta Arabian uunipata, jollainen oli ollut allekirjoittaneella jo pitkään ostettavien asioiden listalla. Tämä ruoka sai kunnian toimia padan koeajeluna.
-Esittelyssä on thai-henkisesti tehty kasvispata, joka on sekä riittoisa että täyttävä - jo yhdestä reilusta lautasellisesta tuli lähes ähky. Reseptistä tulee neljä tukevaa annosta.
-Ruoan lisukkeena toimi näppärästi täysjyväriisi. 2½ dl riisiä ja 7 dl vettä riitti hyvin kahden henkilön lisukkeeksi eli puolikkaalle padalliselle ruokaa.

Aikaa kuluu valmistukseen: n. 70-80 minuuttia, josta aktiivista valmistusta n. 30 minuuttia.

Kannattaa tarkistaa, että puhtaina löytyvät ainakin:
-kannellinen uunipata
-puolen litran mitta
-kasari
-leikkuuveitsi ja -alusta
-raastinrauta
(-valkosipulinpuristin)

Ainekset:
-2 sipulia
-6-8 valkosipulin kynttä
-350-400 g kukkakaali
-500 g kirsikkatomaatteja
-inkivääri
(-5 kuivattua chiliä)
-5 dl soijarouhetta
-7,5 dl vettä
-1 dl rypsi- tai oliiviöljyä
-kasvisliemikuutio
-1 rkl soijakastiketta
-½-1 rkl punaista thaicurrytahnaa
-tuoretta ruohosipulia
-riisiä lisukkeeksi

Valmistus:

-Keitä kasarissa 7,5 dl vettä, lisää sinne kasvisliemikuutio, soijakastike ja thaicurrytahnaa oman mieltymyksensä mukaan. Sekoita kunnes kaikki ovat liuenneet veteen.

-Veden kuumetessa kuori sipulit ja valkosipulit. Pilko sipulit suht isoiksi paloiksi. Murskaa tai silppua puolet valkosipulinkynsistä, jätä puolet kokonaisiksi tai leikkaa kahteen-kolmeen osaan.

-Lisää sipulit, valkosipulit ja kuiva soijarouhe padan pohjalle. Kun liemikuutio ja currytahna ovat liuenneet veteen, lisää vesi myös pataan. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

-Kuori ja raasta inkivääri. Huuhtele kirsikkatomaatit ja leikkaa ne puoliksi. Lisää rypsi- tai oliiviöljy, inkivääri ja tomaatit pataan.

-Huuhtele kukkakaali. Lisää kukkakaalin nuput pataan suht pieninä. Sekoita padan sisältö kunnolla. Jos näyttää, että nestettä on liian vähän suhteessa muuhun ainekseen, lisää vettä desi pari. Pata-ainesten ei ole kuitenkaan tarkoitus täysin uida nesteessä. Laita lopuksi kuivatut chilit padan pinnalle nesteeseen. Kypsytä kannen alla uunin keskitasolla 35-50 minuuttia.

-Kun ruoka on otettu uunista, poista chilit ja anna ruoan jäähtyä hieman. Silppua lopuksi ruohosipuli ruoan päälle ja tarjoile riisin seurana.

-Nom.

(Sovellettu resepti Kiskolan kirjasta Kasvisruokia Aasiasta, alkuperäinen resepti "Helppo uunipata")

29.5.2011

Vanha Kunnon Kaalipata

-Tässä olikin männäpäivänä aika palata takaisin perusasioiden ääreen ja kokata Vanha Kunnon Kaalipata - tuo herkku, joka jakaa kansaa kuin Mooses meriä (vaikkei kuitenkaan yhtä suurissa määrin kuin Vanha Kunnon Kaalilaatikko).
-Kaalit ovat tätä ruokaa ajatellen parhaimmillaan keväällä ja alkukesästä, talvikaalit kun vaativat paljon pidempää kypsytystä - niistä kannattaakin tehdä mielummin kaalilaatikkoa kuin -pataa.
-Ruoasta tulee nelisen satsia sekä todennäköisesti ilmavaivoja.

Aikaa kuluu valmistukseen: n. 45 minuuttia, josta aktiivista valmistusta n. 35 minuuttia.

Kannattaa tarkistaa, että puhtaina löytyvät ainakin:
-kattila + kansi
-paistinpannu
-lasta
-leikkuuveitsi ja -lauta
-desimitta
-siivilä

Ainekset:
-1 dl puuroriisiä
-600 g - 1 kg kaalia
-2 sipulia
-4 valkosipulin kynttä
-3 rkl tummaa siirappia
-2 dl soijarouhetta
-5 dl + 2 dl vettä
-kasvisliemikuutio
-soijakastiketta
-rouhittua mustapippuria
-paprikajauhetta
-kurkumaa
-kuivattua basilikaa
-suolaa

Valmistus:

-Laita kasariin 5 dl vettä kiehumaan, heitä sekaan kasvisliemikuutio, rouhittu mustapippuri, paprikahauhe ja kurkuma sekä soijakastiketta sen verran että vesi on rusehtavaa. Kun vesi alkaa kiehumaan, heitä sekaan soijarouhe. Anna muhia kymmenisen minuuttia.

-Laita kattilaan kuumenemaan, lisää 2 dl vettä ja 1 dl puuroriisiä. Ryhdy silppuamaan kaalia ja heittele sitä sekaan sitä mukaa kun silppua syntyy. Jatka niin kauan kunnes kaali on keskiruotiaan lukuun ottamatta kattilassa silppuna. Tämän jälkeen laske lieden lämpö pienelle ja laita kattilalle kansi. Sekoittele aina välillä ettei riisi pala pohjaan.

-Kuori ja silppua valkosipulin kynnet. Lisää ne kaalin seuraksi.

-Kaada soijarouhe siivilään ja puristele se kuivaksi. Kuori ja silppua sipulit keskikokoisiksi tai isoiksi paloiksi. Kippaa toinen sipuli / puolet silputusta sipulista hautumaan kaalin sekaan.

-Läitä öljyä paistinpannulle kuumenemaan. Ruskista soijarouhe ja puolet sipulisilpusta. Mausta oman maun mukaan.

-Kaada sipulisoijarouhe kaalin sekaan. Lisää 3 rkl tummaa siirappia. Mausta koko seos kuivatulla basilikalla ja suolalla. Sekoita kunnolla ja jätä muhimaan kannen alle miedolla lämmöllä noin puoleksi tunniksi.

-Makustele kaalinpaloilla ruoan kypsyysastetta. Ruoka on valmista kun riisit ovat kypsiä ja kaali on kypsentynyt mutta vielä suht rouskuvassa kunnossa - eli aivan muusiksi ei pataa kannata kypsentää.

-Itsehän syön patani sellaisenaan mutta jotkut haluavat änkeä jotain puolukkasurvosta ruoan seuraksi. En vaan ymmärrä.

-Nom.

14.4.2011

Punajuuri-chévrepasta


-Tällä kertaa vuorossa on vierailevan tähden taidonnäyte: taloutemme toinen ruokailija Maija kokkaili punajuurista ja vuohenjuustosta maukkaan täyteläisen, vaikkakin rajun värisen pastan.
-Reseptistä tulee sopivankokoinen satsi kahdelle hengelle.

Aikaa kuluu valmistukseen n. 60 minuuttia, josta aktiivista valmistusta n. 50 minuuttia.

Kannattaa tarkistaa, että puhtaina löytyvät ainakin:
-kattila
-kasari
-kuorimaveitsi
(-raastinrauta)
-leikkuuveitsi ja -alusta
-5 dl mitta

Ainekset:
-3-4 valkosipulin kynttä
-4 punajuurta
-180 g vuohenjuustoa
-1-2 dl vettä + vettä pastan keittämiseen
-2 dl ruokakermaa
-kasvisliemikuutio
-2 tl juoksevaa hunajaa
-mustapippurirouhetta
-n. 2 rkl rypsiöljyä
-tuoretta basilikaa
-6 dl pastaa

Valmistus:

-Pese ja kuori punajuuret. Suikaloi ne kuorimaveitsellä, tai vaihtoehtoisesti raasta karkeaksi raasteeksi. Laita pasta kiehumaan kasariin ja öljy kuumenemaan kattilaan.

-Kuori valkosipulinkynnet. Murskaa tai silppua ne ja kuullota niitä öljyssä.

-Lisää hetken päästä punajuurisuikaleet/raaste ja sekoittele. Lisää 1 dl vettä sekä kasvisliemikuutio ja hauduta 5 minuuttia kannen alla. Muista tarkistaa pasta ettei se keity liiaksi!

-Lisää ruokakerma ja vettä sen verran että punajuuri peittyy ja mausta mustapippurilla. Hauduta vielä 10 minuuttia. Leikkaa vuohenjuusto pieniksi paloiksi.

-Lisää pasta punajuurien ja vuohenjuusto sekaan. Sekoita ja hauduta ruokaa niin että juusto sulaa sekaan. Mausta lopuksi hunajalla.

-Koristele annokset basilikanlehdillä.

-Nom.

(Sovellettu resepti Pastanjauhajien blogista, alkuperäinen resepti postauksen "Punajuuri-vuohenjuustopasta" alla)

12.4.2011

Uunihalloumisalaatti


-Tämä on astetta ruokaisampi, lämmin salaatti. Varoituksen sana kuitenkin sen runsaasta öljyisyydestä.
-Ohjeen mukaan kokatessa pitäisi saada helposti kylläiseksi kolme nälkäistä ruokailijaa. Neljälle-viidelle ruoasta tulee hyvä lämmin alkupala tai keskikokoinen lounas.

Aikaa kuluu valmistukseen n. 60 minuuttia, josta aktiivista valmistusta n. 40 minuuttia.

Kannattaa tarkistaa, että puhtaina löytyvät ainakin:
-vähintään 0,5 litran vetoinen kulho tai astia
-leikkuuveitsi ja -alusta
-uunivuoka
-lasta
-salaattikulho

Ainekset:
-keskikokoinen munakoiso (250-300 g)
-4 valkosipulin kynttä
-1-2 sipulia
-3 tomaattia
-kurkku
-ruukullinen / pussillinen tammenlehtisalaattia
-paketti maustamatonta halloumi-juustoa (200 g)
-oliiviöljyä
-paprikajauhetta
-chilijauhetta
-jauhettua jeeraa eli juustokuminaa
-oreganoa
-kuivattua basilikaa

Valmistus:

-Laita uuni kuumenemään 200 asteeseen. Leikkele halloumi n. pikkusormen tai kahdenlevyisiksi ja -pituisiksi viipaleiksi. Laita ne kulhoon ja täytä kulho vedellä - näin aivan järkyttävän suolaisesta juustosta saadaan se pahin suola pois.

-Pese munakoiso, leikkaa siitä sentin paksuisia siivuja ja niistä edelleen kuutioita. Kuori sipuli(t) ja valkosipulinkynnet. Leikkele valkosipulinkynnet pieniksi paloiksi ja sipulit vähän isommiksi.

-Kippaa kasvikset vuokaan. Lorauta reippaalla kädellä oliiviöljyä kasvisten päälle ja sekoita kunnolla, mausta rohkeasti mausteilla ja sekoita uudelleen. Pistä vuoka uuniin. Vaihda halloumin liotusvesi.

-Anna kasvisten paahtua n. 20 minuuttia uunissa. Ota vuoka pois, sekoittele hieman kasveja ja lisää halloumiviipaleet kasvisten päälle. Paahda uudestaan uunissa n. 10 minuuttia tai kunnes juustosiivut rupeavat ruskistumaan.

-Valmista tällä välin salaatti tomaatista, kurkusta ja salaatista. Kun juustoviipaleet ovat saaneet väriä, ota vuoka pois uunista ja anna sen jäähtyä 5-10 minuuttia. Kippaa kasvikset ja juusto salaatin sekaan ja sekoita. Lisäile siemeniä ja/tai mausta mustapippurirouheella ja sitruunamehulla jos siltä tuntuu.

-Nom.

(Sovellettu resepti Eeva Kolun blogista Voisilmäpeliä, alkuperäinen resepti postauksen "Kaksi kuminaa" alla)

Siiderissä haudutettua seitania


-Hesarin sivuille ilmestyi tässä männäpäivänä oikein herkullisen oloinen kasvisruokaresepti, joka samalla mainosti juuri ilmestynyttä Elina Innasen kirjaa Viiden tähden vegaani. Ainakin tämä resepti vaikutti sen verran mielenkiintoiselta, että muukin kirja päätynee ennemmin tai myöhemmin tarkemmin tutustuttavaksi talouteemme.
-Safkan valmistaminen aloitetaan jo edellisenä päivänä / iltana, eli mistään pikaruoasta ei sitten ole kyse. Sen sijaan maku on semmoinen, että kyllä kannattaa. Pihveistä tulee yhtä aikaa muhevia mutta myös raikkaita, hieman omenaisen kirpeitä.
-Tällä kertaa teimme seitanin ns. nopealla tavalla, eli gluttarijauhoista, joita saa erilaisista hippikaupoista, kuten mm. P&S ja Ruohonjuuri. Seitanin voi tehdä myös perinteisellä tavalla, eli leipomalla vehnäjauhoista, jos ei halua ostaa hinnakkaita erikoisjauhoja.
-Itse teimme seitanin seuraksi valkosipuliperunoita, koska valmistimme seitanin myös astetta valkosipulisemmaksi - yhdistelmä toimi erinomaisesti. Jos niitä haluaa kokata, on taloudesta hyvä löytyä kaksi vuokaa. Vegaanisena ruoka pysyy, jos perunoihin käytetään soija- tai kaurakermaa tavallisen sijasta.
-Itseltämme ei löytynyt gram- eli kikhernejauhoja, joilla seitanin rakenteeseen saa mureutta. Ratkaisimme ongelman käyttämällä valmisfalafel-sekoitusta (joka on pääasiassa mausteita ja kikhernejauhoa). Tulos onnistui, mutta todennäköisesti olisimme saaneet parempaa jälkeä aikaan oikeilla gramjauhoilla.
-Siiderikastikkeeseen käytimme kuivahkoa Thatcher's Old Rascal -siideriä.
-Annoksia reseptin mukaan kokatessa tulee kolmelle hengelle.

Aikaa kuluu valmistukseen n. vuorokausi, josta valtaosa seitanin marinointiin. Itse ruoan valmistukseen kuluu n. 75 min.

Kannattaa tarkistaa, että puhtaina löytyvät ainakin:
-kulho
-iso kattila
-lasta
-siivilä tai lävikkö
-pari astiaa joissa marinoida seitania, esim. isohkoja pakasterasioita
-leikkuuveitsi ja -alusta
-uunivuoka (kaksi, jos haluaa tehdä valkosipuliperunoita)

Ainekset:

Seitan
JOKO
-annos seitania tämän reseptin mukaan
TAI
-2½ dl gluteenijauhoja
-1½ dl gram- eli kikhernejauhoja
-puolikas murskattu kasvisliemikuutio
-mausteita runsaasti (väh. 1 tl / mauste), itse käytin paprikaa, chiliä, mustapippuria, jeeraa, korianteria ja currya.
-1½ dl vettä
-1 rkl soijakastiketta

Keitinliemi
-2 l vettä
-2 kasvisliemikuutiota
-1 rkl soijakastiketta
-1/4 dl balsamiviinietikkaa
-2 laakerinlehteä

Marinadi (per marinoimisastia)
-pieni inkivääri
-4-5 valkosipulinkynttä
-1 rkl soijakastiketta
-2 tl riisi- tai valkoviinietikkaa
-½ dl vettä
-½ dl oliiviöljyä
-mausteita oman maun mukaan (itse käytin chili-, korianteri-, kurkuma- ja paprikajauhetta)

Liemi
-0,5 l perinteistä, kuivaa tai kuivahkoa omenasiideriä
-puolikas murskattu kasvisliemikuutio
-70g / 2 rkl tomaattipyreetä
-1 tl riisi- tai valkoviinietikkaa
-1 tl (raakaruoko)sokeria
-1 rkl soijakastiketta
-1 sipuli
-3-4 valkosipulin kynttä
-1 kanelitanko
-5 tähtianista
-4 luumua

Valmistus:

-Sekoita seitanin kuivat aineet keskenään kulhoon. Sekoita vesi ja soijakastike keskenään. Kaada soijavesi kuivien aineiden sekaan ja ryhdy muovaamaan jauhoista palloa. Jos pallo vaikuttaa liian märältä, lisää nopeasti, heti vaivauksen alkuvaiheessa lisää gluteenijauhoja. Taikinan olisi tarkoitus olla kosteannahkea, ei märkä.

-Puristele taikinaa kauttaaltaan jotta siihen rupeaa muodostumaan sitkoa, ja rupea muovaamaan siitä pötköä. Varo puristamasta pötköä kahtia, koska seitantaikina venyy ja vanuu, mutta katkettuaan liittyy huonosti takaisin yhteen. Viiden minuutin vaivaus riittänee.

-Valmista keitinliemi kattilaan. Leikkele seitanpötkö sentin paksuisiksi pihveiksi ja heittele yksi kerrallaan kattilaan. Älä huoli, jos pihvit näyttävät pieniltä - ne paisuvat isommiksi keitettäessä. Anna niiden kiehua kannen alla 20-30 minuuttia.

-Valmista marinadi seitanpihvien keittyessä. (Itse totesin, että marinadia tulee sen verran vähän suhteessa pihvien määrään, että tein reseptin mukaisen marinadin molempiin pakasterasioihin mitä käytin). Seitanien keityttyä kaada kattilan sisältö siivilään tai lävikköön.

-Laita pihvit marinadin sekaan, pyörittele niitä marinadissa niin, että jokainen pihvi on edes joten kuten kauttaaltaan marinadissa. Laita marinointiastiat yöksi jääkaappiin.

-Tiskaa kattila ja kulho, niitä tarvitaan huomenna.

seuraavana päivänä

-Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen (jos teet samalla valkosipuliperunoita, kuumenna uuni n. 200 asteeseen. Laita seitanvuoka uunin alapellille ja perunat yläpellille.)

-Sekoita kulhossa liemen nesteet, tomaattipyree, sokeri ja kasvisliemikuutio keskenään valmiiksi. Kuori ja silppua valkosipulinkynnet pieniksi sekä sipuli keskikokoisiksi paloiksi. Leikkele luumut puolikkaiksi tai neljänneksiksi.

-Kaada seitanpihvit marinadeineen vuokaan. Kaada vuokaan liemi, lisää sipuli, valkosipuli, luumut, kaneli ja tähtianikset.

-Hauduta 175-asteisessa uunissa n. 45 minuuttia seitanpaloja välillä käännellen.

-Kun seitanpihvit ovat valmiita, siirrä seitanin, luumut ja sipulit jäähtymään ja siivilöi vuoasta liemi kattilaan. Kuumenna täydellä teholla n. 5-10 minuuttia, kunnes se rupeaa olemaan suht paksuhkoa. Tarjoa sitä pihvien kastikkeena.

-Pihvien ruokajuomana toimi erinomaisesti ronski ja maalaismainen Ecussonin Bretagne Brut -siideri.

-Nom.

(Sovellettu ja omaan makuun muokattu resepti Elina Innasen kirjasta Viiden tähden vegaani (2011))

11.4.2011

Soijaburger Vegemestan hengessä


-Vegemesta on parhaita asioita mitä Helsingin pikaruokakulttuurille on (vähintään!) viimeisen puolen vuosikymmenen aikana tapahtunut. Sääli vain, kun omaa herkkukopperoa ei naapurista löydy, ja harvoin sitä tulee kuitenkaan lähdettyä Kallioon asti vetäisemään purilaista nassuun. Siksipä tässä resepti, jolla voi helposti täyttää vegemestannälän kotioloissa!
-Burgerista voi tottakai tehdä lihaisan version jauhelihapihvillä, mutta ei se sitten mikään vegepurilainen ole, dille.

Aikaa kuluu valmistukseen n. 60 min, josta aktiivista valmistusta n. 60 min.

Kannattaa tarkistaa, että puhtaina (/toimivina) löytyvät ainakin:
-soijarouhepihvienteko-ainekset
-leivänpaahdin

Ainekset:
-riittävästi soijarouhepihvejä
-pussillinen kaurapaloja / ruispaloja
-paketti cheddarjuustoa (1 pkt / 2-3 ruokailijaa)
-1-2 tomaattia / ruokailija
-salaattia
-sipuli
-ketsuppia
-chili- tai valkosipulimajoneesia

Valmistus:

-Valmista ihan ensteks pino soijarouhepihvejä.

-Leikkele sipulista renkaita, pese ja siivuta tomaatit ja pese salaatti.

-Pistä kaurapalat paahtimeen paahtumaan. Kun leivät pomppaavat paahtimesta, nakkaa cheddarviipale toiseen puolikkaaseen jotta se sulaa siihen kiinni.

-Kasaa muut ainekset purilaisen sisään vapaavalintaisessa järjestyksessä. Luotan nyt lukijan kykyyn kasata oma hampurilainen mokaamatta, esim. unohtamalla pihvin tms. sieltä välistä.

-Tr00 Vegemesta-henkeen päästäkseen voi purilaiset nauttia Laitilan limujen kanssa.

-Nom.

Soijarouhepihvit


-Soijarouhepihvit ovat jotakuinkin 100% tavallisten jauhelihapihvien tapaisia. Koostumus on pientä kimmoisuutta vaille samanlainen, ulkonäkö menee täysin lihaisasta versiosta ja maku nyt on vähintään yhtä hyvä kuin alkuperäinen jos osaa maustaa oikein.
-Rouheraikinasta saa tehtyä myös helposti esimerkiksi epälihapullia pyörittelemällä taikinasta pieniä palleroita pihvien sijaan. Pyöryköitä paistetaan uunissa 200 asteessa 20 minuuttia.
-Taikina tuottaa vaihtelevan määrän pihvejä, riippuen ihan kokin mieltymyksistä käyttää taikinaa per pihvi. Itse olen tehnyt yleensä kuvassa näkyvien kokoisia pihvejä n. 7-8 kpl.

Aikaa kuluu valmistukseen n. 45 min, josta aktiivista valmistusta n. 45 min.

Kannattaa tarkistaa, että puhtaina löytyvät ainakin:
-kulho
-kasari tai kattila
-paistinpannu
-kaksi paistinlastaa, vähintään toinen mahd. ohut
-desimitta
-leikkuuveitsi ja -alusta
-siivilä

Ainekset:
-2 kananmunaa
-sipuli
-1½-2 dl vehnäjauhoja
-1-1½ dl korppujauhoja
-1 dl soijarouhetta
-kasvisliemikuutio
-5 dl vettä
-soijakastiketta
-rypsiöljyä
-mausteita (paprika-, chili-, mustapippuri- ja valkosipulijauhetta, vapaaehtoisena myös jotain grilli- tai yleismausteseosta)

Valmistus:

-Laita kasariin 5 dl vettä kiehumaan, heitä sekaan kasvisliemikuutio, mausteita sekä soijakastiketta sen verran että vesi on rusehtavaa. Kun vesi alkaa kiehumaan, heitä sekaan soijarouhe. Anna muhia kymmenisen minuuttia.

-Veden kiehuessa ja soijarouheen maustuessa kuori ja silppua sipuli. Tarkoituksenasi on silputa sipulista mahdollisimman pientä ja hienojakoista silppua, eli mikronysvää sen veitsesi kanssa!

-Kaada soijarouhe siivilään ja puristele se lastalla niin kuivaksi kuin vain pystyt. Kaada kulhoon sipulisilppu, kaksi munaa ja soijarouhe. Mausta seos oman makusi mukaan, mutta ronskilla kädellä! Pihveissä saa olla makua. Sekoita ainekset mahdollisimman sekaisin.

-Kaada seoksen sekaan 1 dl vehnäjauhoja ja sekoita kunnes ne ovat sekoittuneet kokonaan. Lisää sitten ½ dl kerrallaan vuorotellen korppujauhoja ja vehnäjauhoja niin kauan kunnes seos on muuttunut taikinaksi, josta pystyy pyörittelemään helposti pihvejä, jotka eivät hajoa heti käsiin. Itselläni meni arviolta n. 2 dl vehnäjauhoja ja 1-1½ dl korppujauhoja, tosin tarkkoja määriä en uskalla antaa kun silmämääräisesti niitä kippailin.

-Tässä vaiheessa on viimeinen mahdollisuus maustaa ja sekoittaa kunnolla.

-Kuumenna öljyä n. ruokalusikallinen paistinpannulla. Odota, kunnes öljy on todella kuumaa, ts. pihvit varmasti sihisevät pannulle heitettäessä. Paistettaessa hella voi olla viitosella.

-Kastele kätesi kevyesti kraanan alla - pihvitaikina kun tarttuu huonommin märkiin käsiin. Kaapaise kämmensyrjällä taikinasta pieni pallo ja taputtele siitä pihvi. Lisää taikinaa, jos pihvi vaikuttaa liian pieneltä - mutta muista, että mitä isompi pihvi, sitä vaikeampi on pitää se ehjänä paistettaessa!

-Kippaa pihvi varovaisesti pannulle tai pistä se lastalle ja liu'uta se sillä paistumaan (ja varo heittämästä pannulle vesipisaroita, jos kätesi ovat märät!). Anna pihvin paistua reilusti yhdeltä puolelta (n. minuutin ajan) ennen kuin lähdet kääntelemään sitä, ettei se hajoa. Sen sijaan töni pihviä jatkuvasti ettei se pala pannun pohjaan kiinni. Kun pihvin yksi puoli on paistunut sopivan kiinteäksi, käännä se ja paista toinenkin puoli. Kääntely tapahtuu parhaiten kahdella lastalla - työnnä toisella lastalla pihvi ohuen lastan päälle. Yhdellä lastalla onnistuu helposti vain työntelemään pihviä ympäri pannua.

-Paistele pihviä molemmilta puolilta kunnes se on kauttaaltaan tummanruskea. Voit pitää isolla pannulla helposti kolmea neljää pihviä kerrallaan paistumassa. Lisää öljyä jos se näyttää hupenevan liikaa. Pihvit paistuvat parhaiten runsaassa öljyssä, mutta samalla imevät sitä itseensä reippaasti.

-Tarjoile tavallisten jauhelihapihvien tapaan tai väsää vaikka soijapurilaisia.

-Nom.