Blogista ja sen pitäjästä

Olen kahdessa yhtyeessä soittava parikymppinen opiskelija ja miellän itseni sekasyöjäksi. Kotona kuitenkin kokkaan tätä nykyä aina kasvisruokaa - osin eettisistä ja osin taloudellisista syistä, mutta erityisesti siksi, että taloudessamme asustaa lisäkseni myös yksi kasvissyöjä. Eikä nyt kukaan jaksaisi kokata kahta eri ruokaa päivässä.

Ruokablogissani esitellyt ruoat ovat kasvisruokia, jotka uppoavat hyvin allekirjoittaneeseen (lue: nirso sekasyöjä, joka on valtaosan elämästään karttanut kasvisruokia ihan vain periaatteesta), sekä todistetusti muihin kasvissyöjiin.
Joissain resepteissä saatan myös neuvoa, miten ruoasta tehdään paatuneille lihansyöjille oma versio, jos ei vegeruoka vain uppoa.


8.6.2010

Seitan

-Seitan eli vehnägluteeni on mielenkiintoinen ja todella monipuolinen lihankorvike. Niin rakenteeltaan kuin ulkonäöltään se muistuttaa hyvin paljon lihaa, jopa enemmän kuin soijaproteiinista valmistetut lihankorvikkeet.
-Vaikka vehnäjauhojen proteiinipitoisuus ei ole järin suuri, on se hyvin korkea seitanissa: taikinan huuhteluvaiheessa jauhoista lähtee tärkkelys pois ja jäljelle jäävän tavaran suhteellinen proteiinipitoisuus kasvaa huomattavasti.
-Seitanin valmistukseen vierähtää hyvä tovi, eli mistään pikaruoasta ei ole kyse. Nopeimmillaan seitanin saa syömävalmiiksi noin neljässä tunnissa, mutta suosittelen sydämellä valmistamaan seitanin jo edellisenä päivänä, jotta se ehtisi marinoitumaan kunnolla.
-Jos seitanin tekee vehnäjauhoista (niinkuin tässä reseptissä), ruoka on aivan naurettavan halpaa: jos vehnäjauhokilon hinta on n. 1-2 euroa, ja yhteen seitanannokseen kuluu n. kolmasosa jauhopussista, on yhden hengen seitanannoksella hintaa reilu kymmenen senttiä.
-Seitania voi tehdä myös vehnägluteenijauhoista, joita saa erikoisliikkeistä (mm. Ekolo, Ruohonjuuri, Punnitse & Säästä), mutta hinta on usein normaalijauhoja huomattavasti korkeampi. Gluteenijauhoja käytettäessä taikinan huuhtelun voi jättää kokonaan välistä, sitä pitää vain vaivata 10-15 minuuttia ennen keittämistä, jotta siihen muodostuu lihamainen sitko.
-Reseptissä olen käyttänyt vain yleisesti käsitettä "mausteet". Mausteet kannattaa valita siis sen mukaan, minkälaista ruokaa tekee. Jos tarkoituksena on valmistaa tavallista suomalaista palapaistia, hyviä mausteita ovat suola, mustapippuri, paprika ja grillimaustesekoitus. Jos haluaa tehdä aasialaistyyppistä ruokaa, mausteiksi sopivat curry, garam masala, tandoori, kurkuma, korianteri, chilijauhe yms. Voit myös rohkeasti kokeilla erilaisia mausteyhdistelmiä kokatessasi!
-Muista siivota keittiö sotkeentuvista asioista puhtaaksi - tätä ruokaa valmistaessa tulet roiskimaan vettä ympäriinsä lähes satavarmasti.
-Reseptistä tulee näppärää lihankorviketta jotakuinkin kolmen ihmisen tarpeisiin - riippuen toki minkälaiseen ruokaan seitania ollaan käyttämässä.

Aikaa kuluu valmistukseen vähintään 4 tuntia, josta aktiivista valmistusta 45min.

Kannattaa tarkistaa, että puhtaina löytyvät ainakin:
-iso kulho
-kattila
-leikkuuveitsi ja -alusta
-5 dl mitta
-tyhjä lavuaari
-rasia

Ainekset:
taikina:
-15 dl vehnäjauhoja
-6 dl vettä
-mausteita

keitinliemi:
-1 l vettä
-soijakastiketta
-2 kasviliemikuutiota
-mausteita

marinadi:
-0,5 dl rypsiöljyä
-4 valkosipulinkynttä
-(maustettua) ketsuppia
-soijakastiketta
-1 dl vettä
-ruokosokeria tai tummaa siirappia
-mausteita

lisäksi
-litratolkulla juoksevaa vettä

Valmistus: Taikina

-Kaada kulhoon 1,5 l vehnäjauhoja. Mausta jauhoja runsaalla määrällä sopivia mausteita (siksi runsaalla määrällä, koska mausteista valtaosa huuhtoutuu pian pois ja vähäinen määrä mausteita ei ehdi maustaa jäljelle jäävää taikinaa). Itse käytin jauhettua mustapippuria, chilijauhetta, currya, korianteria ja tandooria.

-Kaada jauhojen sekaan 5 dl vettä ja muovaile jauhoista taikinainen pallo. Tulos on tahmea ja tarttuu sormiin uskomattoman sitkeästi. Todennäköisesti jauhoja jää pienen muovailun jälkeen vielä hieman kulhon reunoille, huuhdo ne noin desilitralla vettä mukaan taikinaan. Tarkoituksena on saada suht kiinteä pallo, jossa on kaikki jauhot mukana, mutta sen ei pitäisi olla aivan kuiva eikä märkä ja löysä.

-Valuta kulhoon sen reunaa pitkin kylmää vettä niin että taikinapallo peittyy siihen täysin. Anna taikinapallon imeä itseensä rauhassa vettä kymmenisen minuuttia.

-Seuraavaksi alkaa riemuisa huuhteluprosessi: taikinan liottua 10 minuuttia kaada vedet pois ja lisää kulhoon kuumaa vettä (älä niin kuumaa, ettet pysty upottamaan käsiäsi siihen!) niin että taikinapallo taas peittyy siihen. Purista taikinaa, ja huomaat että vesi muuttuu valkoiseksi taikinasta irtoavasta tärkkelyksestä. Puristele taikinaa minuutin ajan veden alla. Varo ettet purista taikinaa kahtia, mutta muuten käytä voimaa. Mitä enemmän huuhdellessasi puristelet taikinaa, sitä enemmän siihen muodostuu sitkoa ja sitä lihaisamman lopputuloksen saat (kuvassa näkyy, kuinka taikinaan on ruvennut jo muodostumaan hieman sitkoa). Metsästä taikinasta kaikki kiinteät kohdat ja purista ne lyttyyn.

-Kaada kuuma vesi pois ja valuta kulhoon kylmää vettä - taas niin paljon että taikina juuri peittyy. Puristele taas taikinaa noin minuutin verran, että tärkkelys irtoaa ja syntyy sitkoa.

-Toista tätä prosessia vuorotellen kuuman ja kylmän veden välillä niin kauan, että taikinasta ei irtoa enää yhtään tärkkelystä puristettaessa vaan vesi jää samean läpinäkyväksi. Saatat myös huomata, että tärkkelyksen irrotessa taikinapallo kutistuu: alun pienen kaalinpään kokoinen taikinapallo on kutistunut nyrkin kokoiseksi möykyksi. Lopputuloksen pitäisi olla reippaan puristelun jälkeen sitkoisa, eli hyvin kimmoisan oloinen, melkeinpä kumimainen. Onneksi olkoon, olet saanut taikinan valmiiksi.

Valmistus: Keittäminen

-Ennen kuin seitan saadaan lihan kaltaiseksi, se pitää keittää. Keitinvedessä se turpoaa takaisin alkuperäisen kokoiseksi möykyksi ja kiinteytyy ja värjäytyy lihamaiseksi. Jos kattilasi on pieni, tai haluat muuten tietyn mallisia paloja, leikkaa taikina paloiksi tai siivuiksi ennen keittämistä. Muista kuitenkin, että palat tarttuvat hanakasti toisiinsa, eli pidä ne erillään toisistaan (kuvasta näkee, kuinka allekirjoittanut on siivuttanut taikinan ennen keittämistä).

-Keitinvesi maustetaan tujusti, jotta nyt kovin miedon makuinen seitaninraakile keräisi enemmän makua. Ota 1 litra vettä, heitä sekaan 2 liemikuutiota, kaada veteen sen verran soijakastiketta että se muuttuu ruskeaksi, ja mausta se reilusti eri mausteilla. Sekoita ja kaada seitan sekaan. Jos paloittelit sen, sekoittele silloin tällöin etteivät palat tartu toisiinsa. Anna seitanin keittyä 30-45 minuuttia. Se on valmista kun se nousee pintaan kellumaan.

Valmistus: Marinointi

-Seitanpalojen keittyessä kannattaa valmistaa marinadi valmiiksi. Ota sopivan kokoinen rasia (itse käytin pakasterasiaa), sekoita sinne 0,5 dl rypsiöljyä, ketsuppia, 0,5 dl soijakastiketta, tummaa siirappia tai ruokalusikallinen ruokosokeria ja sopivia mausteita. Kuori neljä valkosipulinkynttä, ja jos sinulla on puristin, niin purista kaksi kynsistä ja silppua toiset kaksi marinadiin. Muussa tapauksessa silppua kaikki neljä. Kaada lopuksi n. desin verran kiehuvaa vettä ja sekoita kunnolla.

-Ota seitankimpale / seitanpalat keitinvedestä ja pilko ne sopivanmuotoisiksi paloiksi. Ne voivat olla esimerkiksi kuutiomaisia paloja, ohuita kebabmaisia siivuja, nakkimaisia pötköjä yms., riippuen aivan käyttötarkoituksesta.

-Kippaa paloiteltu seitan marinadiin, pyörittele kaikki palat marinadissa ja pistä jääkaappiin muhimaan. Anna marinoitua vähintään 2 tuntia, mielellään kuitenkin ainakin yön yli. Käy sekoittelemassa silloin tällöin (ravistelemalla, jos ne ovat rasiassa, jossa on kansi).

-Ta-daa! Seitan on käyttövalmista! Sitä voi käyttää lihan tavoin eri ruoissa, esimerkiksi grillaamalla tikun nokassa tai parilalla, paistamalla paistinpannulla tai pistämällä keittoon tai muhennokseen sekaan.

-Nom.

6 kommenttia:

 1. Lieneekö meillä vesi vääränlaista, kun taikina ei pysynyt koossa ensinkään, vaikka lisäsin siihen jauhoja kun huomasin veden olevan täynnä taikinanhituja. Jäljelle ei jäänyt kuin siilinkakan kokoinen pötkäle, ja lisäksi tiskiharja meni pilalle. Osaatko sanoa, missä on vika? Hajoaminen alkoi tosiaan heti kun laitoin taikinan veteen, vaikka käytin enemmän jauhoja kuin ohjeessa. Aion kyllä yrittää uudestaan mahdollisimman pian. Siilinpökäle on parhaillaan kiehumassa, koska haluan sentään kaiken tuon sotkemisen jälkeen edes tietää miltä se maistuu.

  VastaaPoista
 2. Hei!

  En osaa sanoa vedestä sen tarkemmin, itse käytin vettä, joka sisältää happiatomin ja kaksi vetyatomia yhtä molekyyliä kohden, mallia "kraanasta tuleva". Jos olet löytänyt toisenlaista vettä, se saattaa olla vääränlaista ja vika on siinä.

  Olen lisäksi vilpittömästi pahoillani tiskiharjasta, tiedän kuinka siihen pörröiseen vempeleeseen voi syntyä hyvinkin voimakas tunneside.

  Suosittelen kuitenkin kokeilemaan uudestaan tavallisilla Sunnuntai-vehnäjauhoilla ja kraanavedellä. Aluksi vedestä ja jauhoista leivotaan kiinteähkö pallo, ja sitten kulho, jossa taikina on, täytetään hitaasti, laitoja myöten kylmällä vedellä. Jos pistää vettä hanasta täydellä teholla suoraan taikinan päälle, menee taikina silpuksi.

  VastaaPoista
 3. hyvä ohje, kiitos!

  VastaaPoista
 4. Kiitos täsmällisistä ohjeista! Olen kerran yrittänyt toisella ohjeella, ja syön para-aikaa pakastesein näköistä ja makaronin makuista tekelettä. Seuraavalla kerralla teen muutama asian toisin...

  VastaaPoista
 5. Mahtavaa. Etsiskelin hyvää seitan-ohjetta, ja törmäsin tähän. Sinun ohje tavallisista vehnäjauhoista tehty (josta tulee tuhat kertaa halvempi annos kuin gluteenijauhoista) Suuret kiitokset.

  VastaaPoista
 6. Vanha artikkeli mu-mu-mut miks mun seitan näyttää aivoilta, onks sulla joku takuuvarma kikkakolmonen mitä me tehään ton kaa väärin :< Ihan kivalta se todistetusti maistuu mut oon ite vähän liiaks sen ruuan rakenteen(kin) perään.

  VastaaPoista