Blogista ja sen pitäjästä

Olen kahdessa yhtyeessä soittava parikymppinen opiskelija ja miellän itseni sekasyöjäksi. Kotona kuitenkin kokkaan tätä nykyä aina kasvisruokaa - osin eettisistä ja osin taloudellisista syistä, mutta erityisesti siksi, että taloudessamme asustaa lisäkseni myös yksi kasvissyöjä. Eikä nyt kukaan jaksaisi kokata kahta eri ruokaa päivässä.

Ruokablogissani esitellyt ruoat ovat kasvisruokia, jotka uppoavat hyvin allekirjoittaneeseen (lue: nirso sekasyöjä, joka on valtaosan elämästään karttanut kasvisruokia ihan vain periaatteesta), sekä todistetusti muihin kasvissyöjiin.
Joissain resepteissä saatan myös neuvoa, miten ruoasta tehdään paatuneille lihansyöjille oma versio, jos ei vegeruoka vain uppoa.


16.11.2010

Parippu


-Parippu on punaisista linsseistä tehty eteläintialainen dahl, joka on maustettu kookosmaidolla. Se toimii hyvin sellaisenaan, mutta isommalle määrälle ruokailijoita voi keittää lisäkkeeksi riisiä tai quinoaa.
-Ilman lisäkettä ruoasta riittää kolmelle syötävää.

Aikaa kuluu valmistukseen n. 60 min, josta aktiivista valmistusta n. 45 min.

Kannattaa tarkistaa, että puhtaina löytyvät ainakin:
-iso kattila + kansi
-pieni kattila + kansi
-2 paistinlastaa
-5 dl mitta
-leikkuuveitsi ja -alusta
-siivilä

Ainekset:
-250 g (=n. 3,5 dl) punaisia linssejä
-2 sipulia (toinen silputtuna, toinen paloina)
-1 tomaatti
-1 prk (400 g) kookosmaitoa
-1/4 tl jauhettua kurkumaa
-1/2 tl jauhettua jeeraa
-1/2 + 1 tl jauhettua korianteria
-1 tl sinapin siemeniä
-rypsiöljyä
-5 dl vettä
(-2 vihreää chiliä)

Valmistus:

-Huuhtele linssit siivilässä runsaalla juoksevalla vedessä. Huuhtelun jälkeen heitä linssit isoon kattilaan veden kanssa. Pistä liesi kuumenemaan lähes täydelle teholle. Paloittele tomaatti ja toinen sipuli keskikokoisiksi paloiksi. Perkaa ja silppua chilit pieniksi.

-Kun vesi rupeaa olemaan kuumaa, vähennä lämpö puolelle teholle ja lisää kasvikset sekä kookosmaito. Mausta seos kurkumalla, korianterilla ja jeeralla ja sekoita. Anna ruoan hautua kannen alla n. puoli tuntia. Muista sekoitella aika ajoin ettei ruoka pala pohjaan. Lisää vettä, jos neste näyttää haihtuvan kokonaan ennen puolta tuntia.

-Muhennoksen hautuessa silppua jäljelle jäänyt sipuli pieneksi. Pistä pieneen kattilaan öljyä kuumenemaan. Mausta öljy sinapinsiemenillä ja jeeralla ja peitä kattila kannella etteivät siemenet lähde kuumetessaan hyppimään ulos kattilasta.

-Kun siemenet eivät enää poksahtele, laske lieden teho puoleen ja heitä sipulit kattilaan paistumaan. Paistele sipulia mausteöljyssä viitisen minuuttia.

-Mausta linssimuhennos suolalla ja heitä sipulipaistos sekaan. Sekoita kunnolla.

-Ruoka on valmista kun se on hautunut puolisen tuntia.

-Nom.

(Sovellettu ja omaan makuun muokattu resepti Geppertin, Grimesin ja Halseyn Löytöretki Intian keittiöihin (2009) -kirjan reseptistä "Parippu".)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti