Blogista ja sen pitäjästä

Olen kahdessa yhtyeessä soittava parikymppinen opiskelija ja miellän itseni sekasyöjäksi. Kotona kuitenkin kokkaan tätä nykyä aina kasvisruokaa - osin eettisistä ja osin taloudellisista syistä, mutta erityisesti siksi, että taloudessamme asustaa lisäkseni myös yksi kasvissyöjä. Eikä nyt kukaan jaksaisi kokata kahta eri ruokaa päivässä.

Ruokablogissani esitellyt ruoat ovat kasvisruokia, jotka uppoavat hyvin allekirjoittaneeseen (lue: nirso sekasyöjä, joka on valtaosan elämästään karttanut kasvisruokia ihan vain periaatteesta), sekä todistetusti muihin kasvissyöjiin.
Joissain resepteissä saatan myös neuvoa, miten ruoasta tehdään paatuneille lihansyöjille oma versio, jos ei vegeruoka vain uppoa.


21.9.2010

Mausteinen peruna-kukkakaali-dahl


-Dahl (dal, dhal, daal) on intialainen nimitys jotakuinkin kaikille mahdollisille palkokasveille ja niistä tehdyille ruoille. Tämä ruoka on tehty punaisista linsseistä, mutta oikeastaan kaikki linssit käyvät. Muista vain, että eri linsseillä on erilaiset valmistusajat.
-Ruoka toimii oikein hyvin sellaisenaan, mutta puolittamalla tarvittavan ainesmäärän siitä saa myös erinomaisen lisäkkeen kaikenlaisille intialaisille ruoille.
-Ruokaan tulee huomattavasti mausteita, mutta niihin kannattaa panostaa! Ruoan maku on voimakkaan mausteinen - ei tulinen, mutta vahva ja ärhäkkä.
-Reseptistä tulee kolmelle hengelle runsas ateria ja neljäkin syö vielä tästä oikein hyvin.

Aikaa kuluu valmistukseen n. 75 min, josta aktiivista valmistusta n. 30 min.

Kannattaa tarkistaa, että puhtaina löytyvät ainakin:
-iso kattila (+ kansi)
-siivilä
-leikkuuveitsi ja -alusta
-paistinlasta
-5 dl mitta
-kuorimaveitsi

Ainekset:
-3 perunaa
-pieni kukkakaali
-200 g punaisia linssejä
-2 sipulia
-fenkoli
-n. 8 dl vettä.
-rypsiöljyä
-sinapinsiemeniä
-1 tl currya
-1 tl kurkumaa
-1 tl chilijauhetta
-1 tl korianteria
-½ tl jeeraa
-½ tl jauhettua inkivääriä

lisäksi, jos maustekaapista löytyy:
-1 tl garam masalaa
-½ tl tandooria
-2-3 tl thaicurrytahnaa

Valmistus:

-Kuori perunat ja pilko ne pieniksi paloiksi. Kuori ja silppua sipulit. Kaada linssit siivilään ja huuhtele niitä juoksevan veden alla vajaa minuutti.

-Kaada kattilan pohjalle rypsiöljyä ja vajaa teelusikallinen sinapinsiemeniä, laita liesi kuumenemaan tasolle 3-4. Peitä kattila kannella, ja kun sinapinsiemenet ovat poksahdelleet tovin, heitä sipulit hetkeksi kuullottumaan. Lisää kaikki mausteet sipulien sekaan ja sekoita (voit sinapinsiemenien poksahtelua odotellessasi mitata kaikki mausteet yhteen kulhoon valmiiksi, jolloin niiden kanssa ei tule turhaa pelleilyä).

-Noin minuutin kuullottelun jälkeen lisää kattilaan linssit sekä 7 dl vettä. Kaada perunakuutiot kattilaan.

-Huuhtele kukkakaali ja napsi sen kukinnot kattilaan, kukintojen varret voi jättää pois. Jos neste kattilassa ei peitä tässä vaiheessa perunoita ja kukkakaaleja, lisää sitä desi pari niin, että kasvikset peittyvät.

-Kuori fenkolista uloin kerros ja huuhtele jäljellejäänyt osuus. Silppua se pieneksi ja lisää kattilaan. Jos thaicurrytahnaa löytyy, se kannattaa lisätä tässä vaiheessa.

-Anna hautua kannen alla n. 40 minuuttia tasolla 3. Käy sekoittelemassa 5 minuutin välein pohjaa myöten jottei ruoka pala kiinni. Ruoka on kypsää kun perunat ovat kypsiä. Anna jäähtyä viitisen minuuttia ennen syömistä.

-Nom.

(Sovellettu ja omaan makuun muokattu resepti Geppertin, Grimesin ja Halseyn Löytöretki Intian keittiöihin (2009) -kirjan monista eri dal-resepteistä.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti