Blogista ja sen pitäjästä

Vaikka olen sekasyöjä, kotona kokkaan käytännössä aina kasvisruokaa, osin eettisistä ja osin taloudellisista syistä, mutta erityisesti siksi, että taloudessamme asustaa lisäkseni myös yksi kasvissyöjä. Eihän nyt kukaan jaksaisi kokata kahta eri ruokaa päivässä!

Blogissani esitellyt ruoat ovat kasvisruokia, jotka uppoavat hyvin niin allekirjoittaneeseen (lue: paatunut sekasyöjä), kuin muihin kasvissyöjiin.

2.8.2011

Pippurinen pinaattilasagne

-Tämä on siis pieni variantti aikaisemmin blogissa esitellystä kasvislasagnestani. Muutokset eivät ole kovinkaan suuria, mutta tarpeeksi tuomaan pientä vaihtelua makuun.
-Lasagnesta voi tehdä joko eksoottisen makuisen version savutofulla tai välimerellisen käyttämällä fetaa. Kukaan ei kiellä käyttämästä molempia, mutten lupaa etteivät savuaromi ja feta riitele keskenään.
-Lasagne on tuhdin ruokaisa ja siitä riittää neljälle syötävää, kolmelle jos oikein nälkäisiä ollaan. Kaksi ihmistä saa tästä hyvin kahden päivän murkinat.

Aikaa kuluu valmistukseen vajaa 2h, josta aktiivista valmistusta n. 60 minuuttia.

Kannattaa tarkistaa, että puhtaina löytyvät ainakin:
-paistinpannu
-kasari tai kattila
-raastinrauta
-leikkuuveitsi ja -alusta
-5 dl mitta
-vuoka
-pari lastaa

Ainekset:
Yleisesti
-paketillinen lasagnelevyjä (niitä menee vuoan koosta riippuen 6-18 kpl, Myllyn Paras -paketissa levyjä oli onneksi +20 kpl.)
-rypsiöljyä paistamiseen
-1 pkt kylmäsavutofua TAI fetaa

Kasvistäytteeseen
-2 pss (à 150 g) pakastepinaattia
-3 isoa porkkanaa
-2 isoa sipulia
-4 valkosipulin kynttä
-400 g tomaattimurskaa (yrtti-, valkosipuli- tai tavallinen)
-2 dl vettä
-chilijauhetta
-paprikajauhetta
-suolaa
-balsamiviinietikkaa

Juustokastikkeeseen
-5 dl maitoa
-3 rkl (n. ½ dl) rypsiöljyä
-3 rkl (n. ½ dl) vehnäjauhoja
-2 pkt (à 100 g) Musta Pekka -tuorejuustoa

Valmistus:

-Silppua sipulit ja valkosipulin kynnet pieniksi. Raasta porkkanat raasteeksi. Paistele paistinpannulla lähes täydellä teholla muutama minuutti niin, että sipuli kuullottuu ja porkkanaraaste lässähtää.

-Lisää tomaattimurska pannulle. Sekoittele kunnes seos rupeaa kiehumaan.

-Lisää 2 dl kylmää vettä, mausta balsamiviinietikalla, suolalla, paprikalla ja chilijauheella. Kuumenna kunnes seos rupeaa taas kiehumaan. Laske hellan teho puoleen ja lisää pinaatit sulamaan pannulle. Tässä vaiheessa on myös hyvä laittaa uuni lämpenemään 200 asteeseen.

-Sitten juustokastike: sekoita kattilaan 3 rkl öljyä ja 3 rkl vehnäjauhoja tasaiseksi tahnaksi. Ota puoli litraa maitoa valmiiksi käden ulottuville ja kiehauta kattilan sisältö. Heti kun öljyjauho rupeaa kiehumaan, ota kattila pois liedeltä, lisää pieni tilkka maitoa ja sekoita seos tasaiseksi.

-Ryhdy kuumentamaan kastiketta uudestaan, ja lisäile maitoa sekaan vähän kerrallaan, jatkuvasti sekoittaen. Muista hämmentää pohjasta saakka jatkuvasti, muuten palaa helposti kiinni.

-Kun kaikki maito on saatu kattilaan, kiehauta vielä kerran, ota kattila pois liedeltä ja lisää Musta Pekka -juusto sekaan. Sekoittele pienellä lämmöllä kunnes juusto on sulanut kokonaan sekaan.

-Jos teet lasagnen fetatäytteellä, murusta se pieneksi ja sekoita kasviskastikkeen sekaan. Jos teet savutofulla, leikkele se mahdollisimman ohuiksi siivuiksi.

-Lopuksi lasagnen kokoamisurakka: voitele vuoka ja peitä sen pohja lasagnelevyillä. Peitä levyt kastikkeella, heittele kastikkeen päälle mahdolliset tofuviipaleet ja peitä viipaleet juustokastikkeella. Repeat. Kolmannen lasagnelevykerroksen jälkeen kaada levyjen päälle viimeiset kastikkeet.

-Paista uunissa 200 asteessa 30-35 minuuttia. Kannattaa tarkastaa ennen puolta tuntia kuinka tummaksi lasagne on paistunut. Anna lopuksi jäähtyä 10-15 minuuttia.

-Nom.

(Oma resepti jota muokattu Kädenvääntöä-blogin inspiroimana, alkuperäinen resepti postauksen "Tofulla mennään eikä meinata" alla.)

1 kommentti:

  1. Oi vitsi, tämäkin kuulostaa älyttömän hyvältä! Pitää kyllä pian tehdä taas tofulasagnea, joka on unohtunut liian pitkäksi aikaa repertuaaristani... Musta se Mustapekka kruunaa lasagnen ku lasagnen!

    VastaaPoista