Blogista ja sen pitäjästä

Olen kahdessa yhtyeessä soittava parikymppinen opiskelija ja miellän itseni sekasyöjäksi. Kotona kuitenkin kokkaan tätä nykyä aina kasvisruokaa - osin eettisistä ja osin taloudellisista syistä, mutta erityisesti siksi, että taloudessamme asustaa lisäkseni myös yksi kasvissyöjä. Eikä nyt kukaan jaksaisi kokata kahta eri ruokaa päivässä.

Ruokablogissani esitellyt ruoat ovat kasvisruokia, jotka uppoavat hyvin allekirjoittaneeseen (lue: nirso sekasyöjä, joka on valtaosan elämästään karttanut kasvisruokia ihan vain periaatteesta), sekä todistetusti muihin kasvissyöjiin.
Joissain resepteissä saatan myös neuvoa, miten ruoasta tehdään paatuneille lihansyöjille oma versio, jos ei vegeruoka vain uppoa.


22.2.2012

Aasialaishenkinen kookos-juureskeitto


-Tässä pakkaspäivien purressa on mukava hakea lämpöä mm. mukavasti polttelevista kokkauksista. Tämä keitto on pohjaltaan melko tutun oloinen juureskeitto, johon tuodaan kaukoidän henkeä kookoksella ja pienellä tulisuudella.
-Tofuna voi käyttää sekä pehmeätä että kiinteätä tofua. Itse suosin keitoissa pehmeätä tofua, joka hajoaa mukavasti keiton sekaan. Tällä kertaa pehmeä tofu oli kuitenkin lähikaupan hyllyiltä loppu, joten soppaan tuli kiinteätä tofua, joka sekin toimi oikein hyvin.
-Soppa on varsin tuhti ja ruokaisa, annoksia siitä tulee neljä kappaletta.

Aikaa kuluu valmistukseen 60-70 minuuttia, josta aktiivista valmistusta n. 50-60 minuuttia.

Kannattaa tarkistaa, että puhtaina löytyvät ainakin:
-iso kattila ja kansi
-lasta
-kuorimaveitsi
-leikkuuveitsi ja -alusta
-raastinrauta
-litramitta
(-sitruspuserrin)

Ainekset:
-n. 1 kg keittojuureksia (esim. itselläni oli palsternakka, 2 porkkanaa, 3 perunaa)
-purjo
-inkivääri
-1-2 valkosipulin kynttä
-lime
-1 pkt maustamatonta tofua (joko pehmeätä tai kiinteätä)
-1 punainen chili
-1 tlk (400 ml) kookosmaitoa
-1 l vettä
-rypsiöljyä
-1 kasvisliemikuutio
-1 rkl fariini- tai muscovado-sokeria
-½-1 tl currytahnaa

Valmistus:

Kuori ja raasta inkivääri johonkin astiaan. Poista chilistä kanta, perkaa siitä siemenet ja hienonna se pieneksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Pese lime huolellisesti, leikkaa se puoliksi, purista siitä mehu talteen ja leikkele kuorimaveitsellä sen kuoresta vihrein pinta inkiväärin sekaan.

Laita tilkka öljyä kuumenemaan kattilaan ja lisää chili, valkosipuli, limen kuori ja inkivääri - älä odota että öljy kuumenee, sillä inkivääri palaa helposti pohjaan. Kuullota niitä hetki.

Lisää sokeri, sekoita ja varo polttamasta sitä pohjaan. Lisää litra vettä ja kasvisliemikuutio ja jätä kattila liedelle keskilämmölle.

Ryhdy kuorimaan ja pilkkomaan juureksia, yksi kerrallaan. Kannattaa aloittaa juureksista, jotka vaativat pisimmän keittoajan (itse kävin juurekset läpi järjestyksessä porkkana - palsternakka - peruna.) Heittele juureskuutiot soppaan sitä mukaa kun niitä tulee. Muista tehdä kuutioista tarpeeksi pieniä, jotta ne kypsyvät nopeasti!

Kun olet saanut heiteltyä juurekset keittoon, sekoita soppaa ja anna sen hautua kannen alla 5-10 minuuttia. Tällä välin voit silputa purjon pieneksi.

Lisää silputtu purjo ja chilitahna soppaan (chilitahnaa kannattaa laittaa vahvuudesta riippuen kohtuudella, itse laitoin vain vajaa ½ teelusikallista ja sopasta tuli oikein sopivaa tulisuudeltaan.) Sekoittele ja anna hautua toiset 5-10 minuuttia kannen alla. Tällä välin voit kuutioida tofun.

Lisää tofukuutiot, limen mehu ja kookosmaito. Sekoittele ja anna hautua 5 minuuttia. Anna jäähtyä toiset 5 minuuttia.

Nom.

(Sovellettu resepti Pumpkin Jam -blogista, alkuperäinen resepti postauksen "Kookostofukeitto" alla)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti