Blogista ja sen pitäjästä

Vaikka olen sekasyöjä, kotona kokkaan käytännössä aina kasvisruokaa, osin eettisistä ja osin taloudellisista syistä, mutta erityisesti siksi, että taloudessamme asustaa lisäkseni myös yksi kasvissyöjä. Eihän nyt kukaan jaksaisi kokata kahta eri ruokaa päivässä!

Blogissani esitellyt ruoat ovat kasvisruokia, jotka uppoavat hyvin niin allekirjoittaneeseen (lue: paatunut sekasyöjä), kuin muihin kasvissyöjiin.

16.7.2012

Chiantissa haudutettu bolognesekastike


-Tämä ei siis ole tavallinen suomalainen tusinabolognese, jossa paistinpannulla käräytetään nopeasti jauheliha/soijarouhe, päälle heitetään kasa tomaattimurskaa ja lapataan pastan päälle. Tämä on perinteinen, italialaishenkinen pastakastike. Sellainen, jonka tyylistä voi odottaa Italiassa ravintolassa käydessään.
-Ruoka vaatii pitkähkön valmistusajan, joten nopeimmillaankin se vaatii aikaa puolisentoista tuntia. Hyvää lopputulosta varten kannattaa kuitenkin varata enemmänkin; semmoiset reilu pari tuntia.
-Ruokaan sopii parhaiten hapokas, aromikas ja kirsikkainen Toscanan punaviini, mutta periaatteessa mikä tahansa hapokas ja keskitäyteläinen / melko täyteläinen viini käy. Kannattaa kuitenkin muistaa, että vain osa viinistä menee ruokaan ja loput jäävät ruoan kanssa juotavaksi. Itse käytin Frescobaldin Nipozzano Riservaa, mutta voin suositella kaikkia +10 euron Chianteja ja muita toscanalaisia. Vältä hilloisia tai pehmeän helppoja viinejä.
-Annoksia reseptistä tulee kolme todella isoa tai neljä normaalia.

Aikaa kuluu valmistukseen 1½-2½ tuntia, josta aktiivista valmistusta n. 30 minuuttia.

Kannattaa tarkistaa, että puhtaina löytyvät ainakin:
-iso kattila
-pieni kattila tai kasari
-paistinpannu
-leikkuuveitsi ja -lauta
-raastinrauta
-desimitta
-lasta

Ainekset:
-500 g tomaattimurskaa
-n. 100 g tomaattipyreetä
-n. 150 g Parmigiano Reggiano- tai Grana-juustoa
-1 iso tai 2 pientä porkkanaa
-1 iso sipuli
-4 valkosipulin kynttä
-2 dl punaviiniä
-2,5 dl soijarouhetta
-5 + 5 dl vettä
-2 kasvisliemikuutiota
-soijakastiketta
-oliiviöljyä
-mustapippurirouhetta
-paprikajauhetta
-jauhettua basilikaa
-timjamia

Lisukkeeksi
-spaghettia tai muuta pastaa neljälle
-vettä ja suolaa keittämiseen
-tuoretta basilikaa koristeluun

Valmistus:

Keitä 5 dl vettä kasarissa, lisää kasvisliemikuutio ja soijakastiketta niin että vesi muuttuu kevyen ruskeaksi. Mausta mustapippurilla ja paprikajauheella. Lisää soijarouhe ja anna muhia kymmenisen minuuttia.

Raasta porkkana(t), silppua sipuli ja valkosipulin kynnet. Kaada soijarouhe siivilään ja painele siitä lastalla ylimääräiset nesteet pois. Tiskaa kasari; sitä tarvitaan pian uudestaan.

Keitä kasarissa 5 dl vettä kasvisliemikuution kanssa. Kuumennä öljyä paistinpannulla ja laita soijarouhe paistumaan pannulle pariksi minuutiksi. Lisää sitten perään porkkanaraaste ja sipulisilput. Parin minuutin kuumentelun jälkeen lisää 2 dl punaviiniä, sekoita kunnolla, laske lieden lämpöä ja anna rouheen hautua minuutti pari.

Lisää pannulle tomaattimurska ja pyree. Mausta mustapippurilla, kuivatulla basilikalla, timjamilla ja paprikalla. Sekoita kunnolla.

Seuraavaksi leppoisa vaihe: haudutus. Vilkaise kelloa, anna kastikkeen hautua pannulla vähintään tunnin ajan, mieluiten enemmänkin. Käy aina välillä sekoittelemassa kastiketta ja silloin tällöin lisäile kasvislientä. Pidä liesi melko pienellä (itsellä kakkosella) ja kasvisliemen pienellä (itsellä ykkösellä). Lisäile kasvislientä kastikkeeseen aina kun se näyttää sitä tarvitsevan – kastikkeen tulee olla notkeata, ei kokoonkeitettyä tai liian vetistä. Itsellä puoli litraa kasvislientä meni pikku hiljaa kastikkeeseen tunnin ja vartin aikana.

Kastikkeen hautuessa raasta juusto. Lisää hautumisen loppupuolella puolet juustoraasteesta kastikkeeseen tuomaan aromia ja rakennetta; jätä toinen puolisko annoksen päälle ripoteltavaksi.

Kun kastike näyttää olevan melko hyvin hautunutta, laita pasta kiehumaan ja keitä se kevyesti suolatussa vedessä al denteksi.

Tarjoile bolognesekastike pastapedin päällä. Koristele silputulla basilikalla ja ripottele päälle juustoraastetta. Nauti hyvän viinin kanssa.

Nom.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti