Blogista ja sen pitäjästä

Vaikka olen sekasyöjä, kotona kokkaan käytännössä aina kasvisruokaa, osin eettisistä ja osin taloudellisista syistä, mutta erityisesti siksi, että taloudessamme asustaa lisäkseni myös yksi kasvissyöjä. Eihän nyt kukaan jaksaisi kokata kahta eri ruokaa päivässä!

Blogissani esitellyt ruoat ovat kasvisruokia, jotka uppoavat hyvin niin allekirjoittaneeseen (lue: paatunut sekasyöjä), kuin muihin kasvissyöjiin.

10.1.2013

Gnocchit gorgonzolakastikkeessa


-Gnocchit ovat perinteisiä italialaisia perunamykyjä, jotka ovat käytännössä suolavedessä keitettyä perunamuusia. Näitä yleensä tarjoillaan aterioiden alkupalana pastan tavoin, tosin jollain proteiinipitoisemmalla kastikkeella tarjoiltuna isompi satsi gnoccheja pääruokana vie takuuvarmasti nälän kuin nälän.
-Alkupaloiksi tarjoiltavien gnocchien kumppaniksi yleensä riittää pesto- tai voi-salviakastike, mutta mikä tahansa pastakastike toimii mainiosti niin alkupalana kuin pääruokana tarjoiltavien gnocchien kumppanina.
-Gnocchit on helpointa (ja perinteisintä) tehdä perunoista, mutta niitä voi tehdä hyvin monista erilaisista juureksista tai esimerkiksi kurpitsasta. Näppärä tapa on esimerkiksi käyttää puolet perunoita ja puolet jotain muita juureksia.
-Tämän reseptin kanssa tulee nyt perinteinen italialainen gorgonzolakastike, mutta mikä tahansa riittävän voimakasmakuinen, kuumassa sulava juusto sopii mainiosti. Tämä samainen grogonzolakastike toimii myös ihan tavallisena pastakastikkeena.
-Annoksia tulee kahdelle. Useamman ihmisen syödessä tuplaa annetut ainekset.
-Gnocchit lausutaan njokki.

Aikaa kuluu valmistukseen n. 100 minuuttia, josta aktiivista valmistusta n. 50-60 minuuttia. Useammalla ihmisellä kokkaamista saa nopeutettua (toinen leipoo, toinen heittelee ja keittelee.)

Kannattaa tarkistaa, että puhtaina löytyvät ainakin:
-iso kattila
-kasari tai kattila (juustokastikkeeseen)
-reikäkauha
-perunanuija, sauvasekoitin tai tehosekoitin
-desimitta
-kuorimaveitsi
-leikkuuveitsi ja -lauta (juustokastikkeeseen)
-iso siivilä tai lävikkö
-kulho ja puuhaarukka leipomiseen
-öljytty vuoka tai leivinpaperia
-sopiva alusta leipomiseen

Ainekset:

Gnocchit:
-500-600 g jauhoisia perunoita tai muita juureksia
-1 kananmuna
-2 dl vehnä- tai grahamjauhoja
-suolaa
-vehnäjauhoja leipomiseen
-vettä keittämiseen

Juustokastike:
-n. 100 g gorgonzolaa tai muuta voimakasmakuista, sulavaa juustoa
-2 dl kermaa
-25 g voita
-75 dl maitoa
-mustapippuria

Valmistus:

Kuori perunat ja keitä runsaassa vedessä kypsiksi.

Kun perunat ovat kypsiä, kaada ne kuivumaan ja jäähtymään lävikköön muutamaksi minuutiksi. Tämän jälkeen muussaa ne survimella tai sauva-/tehosekoittimella mahdollisimman tasaiseksi muusiksi. Siirrä muusi kulhoon ja tiskaa kattila. Anna kuuman muusin jäähtyä kädenlämpöiseksi.

Muusin jäähtyessä laita kattilaan runsaasti vettä kiehumaan täydellä teholla, mausta vesi runsaalla suolalla. Veden kiehuessa pudota lämpö reiluun puoleen tehoon. Jos teet juustokastikkeen, leikkele tässä vaiheessa juusto valmiiksi pieniksi paloiksi.

Tee jäähtyneestä perunamuusista gnocchitaikina aluksi lisäämällä ja sekoittamalla sekaan kevyesti vatkattu muna sekä hieman suolaa mausteeksi. Tämän jälkeen ryhdy lisäämään muna-muusiin jauhoja n. ½ dl kerrallaan, kunnes muusi vaikuttaa melko taikinaiselta; tähän mennee n. 1½-2 dl jauhoja. Gnocchitaikina on muuten melko tahmaista ja tarttuvaa tavaraa.

Jauhota sopiva leipomisalusta ja ota jauhoisilla käsillä puolikkaan nyrkin kokoinen möhkäle taikinaa. Leivo möhkäleestä jauhoja apunasi käyttäen n. sormen paksuinen pötkö - muista varoa, sillä gnocchitaikina tarttuu tehokkaasti jauhottomiin pintoihin.

Leikkele pötköistä pieniä paloja, pyörittele niistä jauhoisilla käsillä palleroita, laske ne jauhotetulle pinnalle ja paina kevyesti peukalolla niistä keskeltä koveria lättyjä. Kannattaa tehdä mielummin paljon pieniä kuin vähän isoja gnoccheja - ne kun paisuvat keitettäessä, eivätkä maistu juuri muulta kuin perunamuusilta; pienempiin gnoccheihin saa nääs suhteessa kokoon enemmän kastiketta (monista omista gnoccheista tuli hieman turhan suurikokoisia, jolloin ne piti suorastaan uittaa kastikkeessa!) Kun olet valmis, tee uusi pötkö ja leikkele siitä toinen satsi gnoccheja.

Kun olet tehnyt pötköstä tai parista sopivasti gnoccheja, heittele ne kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen. Jatka gnocchien leipomista.

Gnocchit nousevat kiehuvassa vedessä pohjalta pintaan minuutissa parissa. Anna tämän jälkeen niiden lillua vielä pari minuuttia. Poimi gnocchit reikäkauhalla öljyttyyn vuokaan tai leivinpaperille, jossa ne eivät pääse tarttumaan toisiinsa.

Kun olet tehnyt n. puolesta taikinaa gnoccheja, voit ryhtyä tekemään juustokastiketta: laita kerma, voi, maito ja paloiteltu juusto kattilaan ja kuumenna puolella teholla kunnes kaikki voi ja juusto on sulanut kastikkeeseen, jonka jälkeen pudota teho ykköselle. Mausta mustapippurilla.

Anna vastakeitettyjen gnocchien kuivahtaa hetki. Kuuman kastikkeen kanssa gnocchit ovat tarjoiltavissa heti, mutta kylmän kastikkeen (esim. pesto) kanssa tarjoiltaessa ensimmäiseksi keitettyjä, mahdollisesti jo jäähtyneitä gnoccheja kannattaa lämmittää hetki esimerkiksi mikrossa, uunissa tai keittovettä hyödyntäen vesihauteessa.

Pääruokana tarjoiltaessa kannattaa tehdä ohelle raikas salaatti.

Nom.

(Sovellettu resepti monesta lähteestä.)

1 kommentti: