Blogista ja sen pitäjästä

Olen kahdessa yhtyeessä soittava parikymppinen opiskelija ja miellän itseni sekasyöjäksi. Kotona kuitenkin kokkaan tätä nykyä aina kasvisruokaa - osin eettisistä ja osin taloudellisista syistä, mutta erityisesti siksi, että taloudessamme asustaa lisäkseni myös yksi kasvissyöjä. Eikä nyt kukaan jaksaisi kokata kahta eri ruokaa päivässä.

Ruokablogissani esitellyt ruoat ovat kasvisruokia, jotka uppoavat hyvin allekirjoittaneeseen (lue: nirso sekasyöjä, joka on valtaosan elämästään karttanut kasvisruokia ihan vain periaatteesta), sekä todistetusti muihin kasvissyöjiin.
Joissain resepteissä saatan myös neuvoa, miten ruoasta tehdään paatuneille lihansyöjille oma versio, jos ei vegeruoka vain uppoa.


16.7.2012

Herkkusienirisotto


-Perinteisiä italialaisia risottoja on muutaman kerran aiemminkin tullut tehtyä, mutta vasta viimekeväisen Italian-reissumme jälkeen sitä sai kunnolla referenssiä siihen, miltä aito risotto maistuu paikan päällä.
-Risoton sydän tulee viinistä. Ruokaan voi käyttää mitä tahansa kevyttä ja hapokasta valko- tai punaviiniä, josta loput voi nautiskella ruoan kanssa. Risotto on kuitenkin nopea arkiruoka, joten viinipullollinen ei aina istu sopivasti arkisiin kuvioihin. Siksi kaapissani on ruoanlaittoa varten aina pullo vaaleata vermuttia (perinteistä italialaista Martinia, tottakai), joka ei viileässä säilytettynä mene avaamisen jälkeen pilalle moneen kuukauteen - jopa vuoteen.
-Risoton vivahde-erot tulevat viinistä. Raikas valkoviini tuottaa kevyen perusrisoton, punaviini tuo hieman runsautta ja persoonallisuutta makuun, ja vermutin yrtit tavallista valkoviiniä rikkaampaa aromikkuutta ja vivahteikasta makua. Blogia varten kuvatuksi päätynyt risotto oli tehty punaviiniin.
-Risottoon ei käy mikä tahansa jasmiini- tai basmatiriisi, vaan aito italialainen risottoriisi. Ohjeissani mainitaan itse käyttämäni arborioriisi, mutta esimerkiksi Carnaroli- tai Vialone Nano -riisi ovat erinomaisia vaihtoehtoja.
-Annoksia reseptistä tulee neljälle.

Aikaa kuluu valmistukseen n. 40 minuuttia, josta aktiivista valmistusta n. 40 minuuttia.

Kannattaa tarkistaa, että puhtaina löytyvät ainakin:
-paistinpannu
-2 kattilaa tai kasaria
-2 lastaa
-leikkuveitsi ja -lauta
-raastinrauta

Ainekset:
-3 dl arborioriisiä (tai muuta risottoriisiä)
-2 dl viiniä tai vermuttia
-8-10 dl vettä
-kasvisliemikuutio
-3 salottisipulia tai 2 sipulia
-valkosipulin kynsi
-250-300 g herkkusieniä
-nokare voita ja/tai oliiviöljyä
-n. 100 g Parmigiano Reggiano- tai Grana-juustoa
-suolaa
-valkopippuria
-basilikaa koristeluun

Valmistus:

Kuumenna vesi kasvisliemikuution kanssa valmiiksi kasvisliemeksi. Silppua sipulit ja valkosipulin kynsi. Pese herkkusienet ja leikkele ne siivuiksi.

Jos liemi on valmista, jätä liesi miedolle lämmölle. Kuumenna toisessa kattilassa oliiviöljyä (ja vapaavalintainen nokare voita.)

Lisää sipulit ja valkosipuli kattilaan, jossa on öljyä. Kuullota hetki, älä paista ruskeaksi.

Kun sipulit ovat kuullottuneet, kaada kattilaan arborioriisi ja viini / vermutti. Kuumenna paistinpannulla tilkka oliiviöljyä.

Kun arborioriisi on imenyt kaiken viinin / vermutin itseensä, ryhdy lisäilemään kasvislientä n. desi kerrallaan riisin sekaan. Lisää lientä aina kun riisi on imenyt kaiken, jatka kunnes riisi on kypsää - tähän menee yleensä n. 18-23 minuuttia, eikä kaikki kasvisliemi välttämättä kulu riisiin. Paista siivutetut herkkusienet riisin hautuessa.

Kun herkkusienet ovat paistuneet, raasta juusto valmiiksi.

Tarkista riisin kypsyysaste kun se on hautunut 18 minuuttia. Riisi ei saa olla raakaa, muttei myöskään löysää puuroakaan. Jos riisi vaikuttaa vielä raa'alta, hauduta sitä vielä muutama minuutti.

Kun riisi on valmista, lisää sen sekaan puolet raastetusta juustosta ja sekoita. Mausta kevyesti suolalla ja valkopippurilla, lisää sitten paistetut herkkusienet ja sekoita uudelleen.

Tarjoile tuoreena, ripottele päälle raastettua juustoa.

Nom.

(Sovellettu resepti monesta lähteestä, hyvänä referenssinä on kuitenkin toiminut mainion Jupen keittiössä -blogin risottoresepti postauksen "Herkkusienirisotto" alla.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti