Blogista ja sen pitäjästä

Olen kahdessa yhtyeessä soittava parikymppinen opiskelija ja miellän itseni sekasyöjäksi. Kotona kuitenkin kokkaan tätä nykyä aina kasvisruokaa - osin eettisistä ja osin taloudellisista syistä, mutta erityisesti siksi, että taloudessamme asustaa lisäkseni myös yksi kasvissyöjä. Eikä nyt kukaan jaksaisi kokata kahta eri ruokaa päivässä.

Ruokablogissani esitellyt ruoat ovat kasvisruokia, jotka uppoavat hyvin allekirjoittaneeseen (lue: nirso sekasyöjä, joka on valtaosan elämästään karttanut kasvisruokia ihan vain periaatteesta), sekä todistetusti muihin kasvissyöjiin.
Joissain resepteissä saatan myös neuvoa, miten ruoasta tehdään paatuneille lihansyöjille oma versio, jos ei vegeruoka vain uppoa.


16.1.2014

Uunipasta


-Tämä resepti tarttui mukaan Hesarin ruokaosiosta kun piti keksiä joku pikainen safka arki-illaksi. Ruoka vaatii melko vähän töitä ja se tulee nopeasti, mikä tekee siitä erinomaisen arjen perusruoan. Alkuperäisen reseptin mukaan tehtynä kuitenkin tuli piirun verran liian vähän kastiketta ja ruoka jäi hieman kuivaksi, joten olen tuunaillut reseptiä hieman omannäköisemmäksi. Vaihdoin myös tölkkitomaatit oikeisiin, koska näin yleensä lopputuloksesta tulee maukkaampaa.
-Ruoka muistuttaa hieman makaronilaatikon ja lasagnen risteytystä olematta varsinaisesti kumpaakaan. Koko satsista tulee 4 normaalia tai 3 varsin tuhtia annosta.

Aikaa kuluu valmistukseen n. 60 minuuttia, josta aktiivista valmistusaikaa 20-25 minuuttia.

Kannattaa tarkistaa että puhtaina löytyvät ainakin:
-leikkuuveitsi ja -alusta
-kattila
-(kannellinen) kasari
-5dl mitta
-uunipata
-paistinlasta tai pari

Ainekset:
-iso munakoiso
-250g mozzarellaa (meikältä ääni Riitan Herkulle)
-iso sipuli
-3-5 valkosipulinkynttä
-4 tomaattia
-500g tomaattimurskaa
-70g tomaattipyreetä
-1 dl vermuttia tai puna- tai valkoviiniä maun mukaan (myös 1 dl vettä käy)
-kuivattua basilikaa
-kuivattua oreganoa
-mustapippuria
-suolaa
-300g pastaa (=5 dl koukkumakaroneja tai hieman enemmän isompaa pastaa)
-vettä pastan keittämiseen
-1-2 rkl oliiviöljyä

Valmistus:

Silppua sipuli ja valkosipulinkynnet pieniksi. Leikkele tomaatit pieniksi paloiksi. Laita pastan keitinvesi kiehumaan.

Kuumenna oliiviöljy kasarissa. Kuullota sipulia ja valkosipulia muutama minuutti.

Lisää viini tai vermutti sipuleiden sekaan ja kiehauta. Lisää tomaatit, tomaattimurska ja -pyree. Mausta pippurilla, oreganolla, basilikalla ja suolalla. Sekoita kunnolla.

Laita pasta keittymään ja anna tomaattikastikkeen hautua miedolla / keskilämmöllä kannen alla pastan keittymisen ajan, eli n. 10 minuuttia. Laita samalla uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Jos mozzarellasi on yksi 250g pötkö, voit joko raastaa sen tai leikata sen puoliksi. Jälkimmäisessä tapauksessa leikkaa 125g ohuiksi siivuiksi ja 125g mahdollisimman pieniksi kuutioiksi. Laita siivut / puolet raasteesta syrjään ja lisää pienet kuutiot / puolet raasteesta vähä vähältä hautuvaan tomaattikastikkeeseen jatkuvasti sekoitellen.

Pese munakoiso, leikkaa siitä vajaan sentin paksuisia siivuja. Leikkele edelleen nämä siivut pieniksi kuutioiksi.

Kun pasta on valmista, valuta vesi pois. Kaada pasta ja munakoisokuutiot uunipataan. Sekoita kunnolla.

Kaada juustoinen tomaattikastike uunipataan. Sekoita uudestaan kunnolla. Asettele lopuksi mozzarellasiivut / raaste ruoan päälle juustokuorrutusta varten.

Paista uunin keskitasolla 25-30 minuuttia. Anna ruoan jäähtyä n. 10 minuuttia ennen tarjoilemista.

Nom.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti