Blogista ja sen pitäjästä

Olen kahdessa yhtyeessä soittava parikymppinen opiskelija ja miellän itseni sekasyöjäksi. Kotona kuitenkin kokkaan tätä nykyä aina kasvisruokaa - osin eettisistä ja osin taloudellisista syistä, mutta erityisesti siksi, että taloudessamme asustaa lisäkseni myös yksi kasvissyöjä. Eikä nyt kukaan jaksaisi kokata kahta eri ruokaa päivässä.

Ruokablogissani esitellyt ruoat ovat kasvisruokia, jotka uppoavat hyvin allekirjoittaneeseen (lue: nirso sekasyöjä, joka on valtaosan elämästään karttanut kasvisruokia ihan vain periaatteesta), sekä todistetusti muihin kasvissyöjiin.
Joissain resepteissä saatan myös neuvoa, miten ruoasta tehdään paatuneille lihansyöjille oma versio, jos ei vegeruoka vain uppoa.


19.1.2014

Pasta alla Norma


-Pasta alla Norma on perinteinen sisilialainen pastakastike, jonka perusainesosina ovat munakoiso, tomaatti, basilika ja ricotta-juusto; reseptistä löytyy miljoona erilaista muunnelmaa ja versioita taitaa olla yhtä monta kuin kokkejakin. Simppeleimmillään Pasta alla Norma on pastan kanssa tarjoiltu tomaatti-munakoisokastike, jonka päälle on raastettu vähän ricottaa.
-Koska ricotta on testatusti huono yhdistelmä laktoosi-intoleranssin kanssa, on reseptiä tuunattu vaihtamalla ricotta hieman samanhenkiseen mascarpone-juustoon; molemmat ovat hyviä valintoja. Myös tavallinen tuorejuusto toimii, jos kumpaakaan edellämainituista ei kaupasta löydy.
-Monille italialaisille pastakastikkeille tuttuun tapaan myös tämä kastike paranee pitkän hauduttelun myötä. Kastikkeen voi tehdä mahdollisimman nopeasti vain sekoittamalla ainesosat yhteen, mutta parhaan lopputuloksen aikaansaamiseksi hauduttele kastiketta vähintään n. puoli tuntia.
-Kastikkeen voi tarjoilla vaikka spagetin kyljessä, mutta itse suosin suurikokoisia makaroneja (penne, fusilli, rigatoni, farfalle), jotka sekoitan pannulla kastikkeen sekaan valmiiksi.
-Reseptistä tulee neljä annosta. Resepti on myös tarpeen tullen helppo puolittaa, joskin mascarponea / ricottaa tuppaa jäämään yli (tai vaihtoehtoisesti ruoasta tulee varsin juustoista!)

Aikaa kuluu valmistukseen tunti tai enemmän, josta aktiivista valmistusaikaa 45-50 minuuttia.

Kannattaa tarkistaa, että puhtaina löytyvät ainakin:
-leikkuuveitsi ja -alusta
-kattila
-kasari
-paistinpannu

Ainekset:
-2 sipulia
-3-5 valkosipulin kynttä
-iso munakoiso
-2 tomaattia
-780g tomaattimurskaa
-250g ricotta- tai mascarpone-juustoa
-1dl punaviiniä, valkoviiniä tai vermuttia
-oliiviöljyä
-pastaa neljälle (250-300g)
-rouhittua mustapippuria
-kuivattua basilikaa
-pieni chili tai runsaasti chilijauhetta
-tuoretta basilikaa koristeluun

Valmistus:

Silppua sipulit ja valkosipulin kynnet pieniksi. Kuullota sipuleita kasarissa oliiviöljyn kanssa.

Pese munakoiso ja leikkele se pieniksi kuutioiksi. Paista munakoisot paistinpannulla oliiviöljyssä.

Leikkele tomaatit pieniksi, koeta pitää tomaattien mehu tallessa. Jos sinulla on chiliä, pieni se mahdollisimman pieneksi. Kun sipulit ovat kuullottuneet, lisää kasariin chili / chilijauhe, viini / vermutti ja hetken päästä tomaatit mehuineen. Mausta kuivatulla basilikalla ja pippurilla. Hauduttele niistä sopivaa muhjua.

Kun munakoisot ovat paistuneet sopivan oloisiksi, lisää pannulle tomaattimurska. Kun kasarin vihannekset vaikuttavat hautuneen pehmeäksi padaksi, lisää ne pannulle. Sekoita kunnolla ja jos aikaa on, anna hautua vähintään 30 minuuttia.

Kun kastike on hautunut tarpeeksi, laita pasta kiehumaan. Lisää ricotta / mascarpone tomaattikastikkeen sekaan ja sekoita niin, että juusto sulaa tasaisesti kastikkeen joukkoon.

Kun pasta on valmista, sekoita pasta kastikkeen joukkoon tai tarjoile kastike pastan päällä. Revi tuoretta basilikaa annoksen päälle koristeeksi ja makua antamaan.

Nom.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti