Blogista ja sen pitäjästä

Vaikka olen sekasyöjä, kotona kokkaan käytännössä aina kasvisruokaa, osin eettisistä ja osin taloudellisista syistä, mutta erityisesti siksi, että taloudessamme asustaa lisäkseni myös yksi kasvissyöjä. Eihän nyt kukaan jaksaisi kokata kahta eri ruokaa päivässä!

Blogissani esitellyt ruoat ovat kasvisruokia, jotka uppoavat hyvin niin allekirjoittaneeseen (lue: paatunut sekasyöjä), kuin muihin kasvissyöjiin.

10.12.2020

Nyhtisrendang


-Rendang on indonesialainen ruokalaji, jossa lihaa haudutetaan mausteisessa kookosmaidossa, kunnes osa nesteestä on haihtunut ja liha on mureutunut. Tässä kasvisversiossa liha on korvattu nyhtökauralla, joka nyt ei varsinaisesti mureudu lihan tavoin, mutta tuottaa joka tapauksessa varsin maukkaan ja täyttävän "curryn".
-Reseptistä tulee 3 keskikokoista tai 2 tuhdinpuoleista annosta.

Aikaa kuluu valmistukseen n. 60 minuuttia, josta aktiivista valmistusta n. 45 minuuttia.

Kannattaa tarkistaa, että puhtaina löytyvät ainakin:
-2 kasaria tai pientä kattilaa
-Paistinpannu ja lasta
-Leikkuulauta ja leikkuuveitsi
-Sauvasekoitin tai monitoimikone

Ainekset:
-1 pkt nyhtökauraa
-1 tlk (400 g) kookosmaitoa
-4 salottisipulia tai 1 iso sipuli
-4-5 valkosipulin kynttä
-1 vahva tai 2 mietoa chiliä
-1 limetti
-pätkä inkivääriä
-2 rkl öljyä
-1 rkl soijakastiketta
-2 rkl ruokosokeria
-2 rkl sitruunaruohotahnaa
-kurkumaa
-rouhittua mustapippuria

Lisukkeeksi:
-riisiä kahdelle (n. 150 g)

Valmistus:

-Kuori ja pilko salottisipulit tai sipuli keskikokoisiksi paloiksi. Kuori valkosipulin kynnet. Pese chili(t), poista kanta ja perkaa siemenet. Kuori inkivääri ja silppua se pieniksi paloiksi.

-Lisää öljy, soijakastike, ruokosokeri, sitruunaruohotahna, puolikkaan limetin mehu, mausteet ja preparoimistasi kasvikset monitoimikoneen / sauvasekoittimen kulhoon. Aja tasaiseksi tahnaksi - sauvasekoittimella tämä operaatio on helpompi mitä vähemmän heität kasviksia aluksi, siis mitä suurempi nesteen osuus aluksi on. Kun tahna näyttää riittävän tasaiselta, lisäile kasviksia sekaan, kunnes lopulta kaikki on saatu ajettua tahnaksi.

-Kun tahna on valmista, siirrä se kattilaan / kasariin ja rupea kuumentamaan sitä keskilämmöllä jatkuvasti sekoitellen. Kun tahna rupeaa olemaan kuumaa, lisää joukkoon nyhtökaura ja kookosmaito. Laske lieden lämpö matalalle ja anna hautua kannen alla ajoittain sekoitellen n. 30-40 min, kunnes osa nesteestä on haihtunut ja rendang on hieman paksuuntunut.

-Rendangin hautuessa keitä riisit valmiiksi.

-Tarjoile rendang riisipedin päällä. Purista rendangin päälle limettimehua.

-Nom.

-Sovellettu Helsingin Sanomien Vegerendang-reseptistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti