Blogista ja sen pitäjästä

Vaikka olen sekasyöjä, kotona kokkaan käytännössä aina kasvisruokaa, osin eettisistä ja osin taloudellisista syistä, mutta erityisesti siksi, että taloudessamme asustaa lisäkseni myös yksi kasvissyöjä. Eihän nyt kukaan jaksaisi kokata kahta eri ruokaa päivässä!

Blogissani esitellyt ruoat ovat kasvisruokia, jotka uppoavat hyvin niin allekirjoittaneeseen (lue: paatunut sekasyöjä), kuin muihin kasvissyöjiin.

27.4.2021

Hotteok


 
-Tämä resepti ei totta puhuen ole aivan uskollinen aidoille korealaisille hotteokeille, sillä oikeasti hotteokit valmistetaan hieman kosteammasta taikinasta ja paistetaan erittäin runsaassa öljyssä, jolloin lopputulos on lähempänä lihapiirakkaa, jossa lihatäyte on korvattu makealla tahnalla. Nämä "kuivemmat" hotteokit muistuttavat enemmän meikäläistä pullaa koostumukseltaan - ja ovat myös mukavampia syödä, kun ovat "kuivia" eivätkä tirise rasvaa.
-Tyypillisesti hotteokin täytteeseen tulee myös runsaasti pähkinöitä ja siemeniä tuomaan tekstuuriin rouskuvuutta, mutta meikäläinen jätti ne pähkinäallergikkona pois reseptistä.
-Hotteok taipuu moneen, eli makean täytteen voi kyllä helposti korvata jollain suolaisella täytteellä, jolloin lopputulos ei ole varsinaisesti jälkiruokamainen pulla vaan enemmän välipalapiiras.
-Kastikkeessa kanelin kanssa kannattaa olla varovainen, sillä jo gramman heitto yli tavoitteesta voi tehdä täytteestä aika överikanelisen. Pienikin määrä kanelia erottuu hyvin, joten ei kannata liioitella.

Aikaa kuluu valmistukseen muutamia tunteja, joista aktiivista valmistusta vajaa tunti.

Kannattaa tarkistaa, että puhtaina löytyvät ainakin:
-Kannellinen paistinpannu
-Kasari
-Kulho
-Veitsi
-Kaulin
-Keittiövaaka
-Mittalusikat
-Lasta

Ainekset:
Taikina:
-1 muna
-3-4 g suolaa
-30 g sokeria
-160 ml maitoa
-300 g vehnäjauhoja
-1 pss kuivahiivaa
-40 g voita

Täyte:
-100 g ruoko- tai fariinisokeria
-40 g hunajaa
-1-2 g kanelia
-20 g maissitärkkelystä
-1,5 dl vettä
(-siemeniä, silputtuja pähkinöitä)

-öljyä paistamiseen

Valmistus:

Ota voi hyvissä ajoin pehmiämään huoneenlämpöön.

Sekoita kulhossa muna, suola ja sokeri. Lisää maito joukkoon.

Mittaa 300 g vehnäjauhoja ja lisää sekaan pussillinen kuivahiivaa. Lisää nämä kulhoon tasaisesti sekoittaen. Kun kaikki jauhot ovat sekoittuneet, ryhdy vaivaamaan sitkoa taikinaan. Vähän ajan päästä lisää voi taikinan joukkoon muutamissa erissä.

Jatka taikinan vaivaamista, kunnes voi on sekoittunut täysin taikinaan. Jos taikina vaikuttaa kostealta ja tahmealta, lisää siihen vähä kerrallaan jauhoja, kunnes taikina rupeaa olemaan sen verran kuivaa, ettei se enää tartu innokkaasti käteen vaivatessa. Jätä taikina kohoamaan vähintään tunniksi.

Taikinan kohotessa kannattaa valmistaa täytekastike, että se ehtii jäähtyä riittävästi leivontaa varten. Sekoita kaikki kastikkeen ainekset kasarissa, minkä jälkeen ryhdy kuumentamaan kasaria miedolla lämmöllä (itsellä 2/6). Hämmennä kastiketta jatkuvasti, kunnes se on kiinteytynyt melko jähmeäksi tahnaksi, joka ei nostettaessa valu heti lusikasta, vaikka lusikkaa roikottaisi pystyssä. Kun kastike on riittävän jähmeää, ota kattila pois liedeltä ja jätä jäähtymään.

Kun taikina on kohonnut noin tunnin ajan, kumoa se jauhotetulle leivontatasolle ja pyörittele siitä vajaan käsivarren mittainen pötkö. Jaa pötkö mahdollisimman tarkasti kahdeksaan osaan jakamalla se ensiksi puoliksi, sitten saadut puolikkaat puoliksi, jne. Pyörittele paloista palloja - jos joku pala jää muita pienemmäksi, voit tässä vaiheessa korjata tilannetta leipomalla taikinaa isoimmasta palasta pienimpään. Jätä pallot kohoamaan liinan tai kelmun alle puoleksi tunniksi.


Kun pallot ovat kohonneet puolisen tuntia, on aika ryhtyä täyttämään hotteokeja. Ota taikinapallo kevyesti jauhotetulle tasolle ja koeta painella se suht litteäksi, halkasijaltaan hieman teelautasta pienemmäksi levyksi. Tässä hommassa kannattaa käyttää kaulinta apuna, mutta jauhoja kannattaa käyttää hyvin maltillisesti. Lopuksi kiepauta levy ympäri, jotta todennäköisesti jauhoisempi pohjapuoli tulee yläpuoleksi. Lisää levyn keskelle noin 1/8 kastikkeesta ja ryhdy taittelemaan ja puristelemaan levyn reunoja kastikkeen ylle nyytiksi.


Kun kastike on saatu suljettua kauttaaltaan nyytin sisälle, nipistele myös rypyt umpeen taikinasta - jos et ole käyttänyt jauhoja liikaa, taikina on edelleen sen verran kosteaa ja rasvaista, että rypyt tarttuvat helposti toisiinsa ja siliävät pois. Tarkoituksena olisi saada näin aikaan mahdollisimman tasaisia ja sileitä palloja.

Kun olet saanut täytettyä kaikki kahdeksan palloa, on vuorossa hotteokien paisto. Laita paistinpannulle pieni määrä öljyä kuumenemaan matalalle lämmölle (itselläni jälleen 2/6). Pidä huoli, että öljyä on tasaisesti pannun pinnalla, kun se rupeaa olemaan kuuma.

Paista hotteokeja neljä kpl kerrallaan: anna niiden paistua kannen alla 4 min, sitten käännä lastalla hotteokit ympäri, painele hieman litteämmiksi ja anna paistua kannen alla toiset neljä minuuttia. Kun ensimmäinen neljän satsi on paistunut, lisää taas muutama tippa öljyä pannulle ja paista samalla tavoin toiset neljä.

Nom.

Sovellettu resepti delicious day -kanavan honey hotteok -reseptistä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti