Blogista ja sen pitäjästä

Olen kahdessa yhtyeessä soittava parikymppinen opiskelija ja miellän itseni sekasyöjäksi. Kotona kuitenkin kokkaan tätä nykyä aina kasvisruokaa - osin eettisistä ja osin taloudellisista syistä, mutta erityisesti siksi, että taloudessamme asustaa lisäkseni myös yksi kasvissyöjä. Eikä nyt kukaan jaksaisi kokata kahta eri ruokaa päivässä.

Ruokablogissani esitellyt ruoat ovat kasvisruokia, jotka uppoavat hyvin allekirjoittaneeseen (lue: nirso sekasyöjä, joka on valtaosan elämästään karttanut kasvisruokia ihan vain periaatteesta), sekä todistetusti muihin kasvissyöjiin.
Joissain resepteissä saatan myös neuvoa, miten ruoasta tehdään paatuneille lihansyöjille oma versio, jos ei vegeruoka vain uppoa.


29.5.2011

Vanha Kunnon Kaalipata

-Tässä olikin männäpäivänä aika palata takaisin perusasioiden ääreen ja kokata Vanha Kunnon Kaalipata - tuo herkku, joka jakaa kansaa kuin Mooses meriä (vaikkei kuitenkaan yhtä suurissa määrin kuin Vanha Kunnon Kaalilaatikko).
-Kaalit ovat tätä ruokaa ajatellen parhaimmillaan keväällä ja alkukesästä, talvikaalit kun vaativat paljon pidempää kypsytystä - niistä kannattaakin tehdä mielummin kaalilaatikkoa kuin -pataa.
-Ruoasta tulee nelisen satsia sekä todennäköisesti ilmavaivoja.

Aikaa kuluu valmistukseen: n. 45 minuuttia, josta aktiivista valmistusta n. 35 minuuttia.

Kannattaa tarkistaa, että puhtaina löytyvät ainakin:
-kattila + kansi
-paistinpannu
-lasta
-leikkuuveitsi ja -lauta
-desimitta
-siivilä

Ainekset:
-1 dl puuroriisiä
-600 g - 1 kg kaalia
-2 sipulia
-4 valkosipulin kynttä
-3 rkl tummaa siirappia
-2 dl soijarouhetta
-5 dl + 2 dl vettä
-kasvisliemikuutio
-soijakastiketta
-rouhittua mustapippuria
-paprikajauhetta
-kurkumaa
-kuivattua basilikaa
-suolaa

Valmistus:

-Laita kasariin 5 dl vettä kiehumaan, heitä sekaan kasvisliemikuutio, rouhittu mustapippuri, paprikahauhe ja kurkuma sekä soijakastiketta sen verran että vesi on rusehtavaa. Kun vesi alkaa kiehumaan, heitä sekaan soijarouhe. Anna muhia kymmenisen minuuttia.

-Laita kattilaan kuumenemaan, lisää 2 dl vettä ja 1 dl puuroriisiä. Ryhdy silppuamaan kaalia ja heittele sitä sekaan sitä mukaa kun silppua syntyy. Jatka niin kauan kunnes kaali on keskiruotiaan lukuun ottamatta kattilassa silppuna. Tämän jälkeen laske lieden lämpö pienelle ja laita kattilalle kansi. Sekoittele aina välillä ettei riisi pala pohjaan.

-Kuori ja silppua valkosipulin kynnet. Lisää ne kaalin seuraksi.

-Kaada soijarouhe siivilään ja puristele se kuivaksi. Kuori ja silppua sipulit keskikokoisiksi tai isoiksi paloiksi. Kippaa toinen sipuli / puolet silputusta sipulista hautumaan kaalin sekaan.

-Läitä öljyä paistinpannulle kuumenemaan. Ruskista soijarouhe ja puolet sipulisilpusta. Mausta oman maun mukaan.

-Kaada sipulisoijarouhe kaalin sekaan. Lisää 3 rkl tummaa siirappia. Mausta koko seos kuivatulla basilikalla ja suolalla. Sekoita kunnolla ja jätä muhimaan kannen alle miedolla lämmöllä noin puoleksi tunniksi.

-Makustele kaalinpaloilla ruoan kypsyysastetta. Ruoka on valmista kun riisit ovat kypsiä ja kaali on kypsentynyt mutta vielä suht rouskuvassa kunnossa - eli aivan muusiksi ei pataa kannata kypsentää.

-Itsehän syön patani sellaisenaan mutta jotkut haluavat änkeä jotain puolukkasurvosta ruoan seuraksi. En vaan ymmärrä.

-Nom.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti