Blogista ja sen pitäjästä

Olen kahdessa yhtyeessä soittava parikymppinen opiskelija ja miellän itseni sekasyöjäksi. Kotona kuitenkin kokkaan tätä nykyä aina kasvisruokaa - osin eettisistä ja osin taloudellisista syistä, mutta erityisesti siksi, että taloudessamme asustaa lisäkseni myös yksi kasvissyöjä. Eikä nyt kukaan jaksaisi kokata kahta eri ruokaa päivässä.

Ruokablogissani esitellyt ruoat ovat kasvisruokia, jotka uppoavat hyvin allekirjoittaneeseen (lue: nirso sekasyöjä, joka on valtaosan elämästään karttanut kasvisruokia ihan vain periaatteesta), sekä todistetusti muihin kasvissyöjiin.
Joissain resepteissä saatan myös neuvoa, miten ruoasta tehdään paatuneille lihansyöjille oma versio, jos ei vegeruoka vain uppoa.


5.6.2011

Thai-henkinen soijarouhepata

-Syntymäpäivänäni lahjapapereista paljastui mahtava, pikimusta Arabian uunipata, jollainen oli ollut allekirjoittaneella jo pitkään ostettavien asioiden listalla. Tämä ruoka sai kunnian toimia padan koeajeluna.
-Esittelyssä on thai-henkisesti tehty kasvispata, joka on sekä riittoisa että täyttävä - jo yhdestä reilusta lautasellisesta tuli lähes ähky. Reseptistä tulee neljä tukevaa annosta.
-Ruoan lisukkeena toimi näppärästi täysjyväriisi. 2½ dl riisiä ja 7 dl vettä riitti hyvin kahden henkilön lisukkeeksi eli puolikkaalle padalliselle ruokaa.

Aikaa kuluu valmistukseen: n. 70-80 minuuttia, josta aktiivista valmistusta n. 30 minuuttia.

Kannattaa tarkistaa, että puhtaina löytyvät ainakin:
-kannellinen uunipata
-puolen litran mitta
-kasari
-leikkuuveitsi ja -alusta
-raastinrauta
(-valkosipulinpuristin)

Ainekset:
-2 sipulia
-6-8 valkosipulin kynttä
-350-400 g kukkakaali
-500 g kirsikkatomaatteja
-inkivääri
(-5 kuivattua chiliä)
-5 dl soijarouhetta
-7,5 dl vettä
-1 dl rypsi- tai oliiviöljyä
-kasvisliemikuutio
-1 rkl soijakastiketta
-½-1 rkl punaista thaicurrytahnaa
-tuoretta ruohosipulia
-riisiä lisukkeeksi

Valmistus:

-Keitä kasarissa 7,5 dl vettä, lisää sinne kasvisliemikuutio, soijakastike ja thaicurrytahnaa oman mieltymyksensä mukaan. Sekoita kunnes kaikki ovat liuenneet veteen.

-Veden kuumetessa kuori sipulit ja valkosipulit. Pilko sipulit suht isoiksi paloiksi. Murskaa tai silppua puolet valkosipulinkynsistä, jätä puolet kokonaisiksi tai leikkaa kahteen-kolmeen osaan.

-Lisää sipulit, valkosipulit ja kuiva soijarouhe padan pohjalle. Kun liemikuutio ja currytahna ovat liuenneet veteen, lisää vesi myös pataan. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

-Kuori ja raasta inkivääri. Huuhtele kirsikkatomaatit ja leikkaa ne puoliksi. Lisää rypsi- tai oliiviöljy, inkivääri ja tomaatit pataan.

-Huuhtele kukkakaali. Lisää kukkakaalin nuput pataan suht pieninä. Sekoita padan sisältö kunnolla. Jos näyttää, että nestettä on liian vähän suhteessa muuhun ainekseen, lisää vettä desi pari. Pata-ainesten ei ole kuitenkaan tarkoitus täysin uida nesteessä. Laita lopuksi kuivatut chilit padan pinnalle nesteeseen. Kypsytä kannen alla uunin keskitasolla 35-50 minuuttia.

-Kun ruoka on otettu uunista, poista chilit ja anna ruoan jäähtyä hieman. Silppua lopuksi ruohosipuli ruoan päälle ja tarjoile riisin seurana.

-Nom.

(Sovellettu resepti Kiskolan kirjasta Kasvisruokia Aasiasta, alkuperäinen resepti "Helppo uunipata")

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti