Blogista ja sen pitäjästä

Olen kahdessa yhtyeessä soittava parikymppinen opiskelija ja miellän itseni sekasyöjäksi. Kotona kuitenkin kokkaan tätä nykyä aina kasvisruokaa - osin eettisistä ja osin taloudellisista syistä, mutta erityisesti siksi, että taloudessamme asustaa lisäkseni myös yksi kasvissyöjä. Eikä nyt kukaan jaksaisi kokata kahta eri ruokaa päivässä.

Ruokablogissani esitellyt ruoat ovat kasvisruokia, jotka uppoavat hyvin allekirjoittaneeseen (lue: nirso sekasyöjä, joka on valtaosan elämästään karttanut kasvisruokia ihan vain periaatteesta), sekä todistetusti muihin kasvissyöjiin.
Joissain resepteissä saatan myös neuvoa, miten ruoasta tehdään paatuneille lihansyöjille oma versio, jos ei vegeruoka vain uppoa.


12.2.2014

Gumbo


-Gumbohan ei ole mikään varsinainen tietty ruokalaji, vaan perinteinen New Orleansin seudun pataruoka, joka voi sisältää melkein mitä tahansa ja josta on yhtä monta reseptiä kuin kokkejakin. Gumboon kuuluu ainoastaan öljystä ja jauhosta tehtävä liemipohja, roux (lausutaan jotakuinkin "ruu"), ja cajun-keittiön pyhä kolminaisuus; paprikan, sellerin ja sipulin muodostama trinity.
-Ylläolevia ainesosia käyttäen voit tehdä aivan minkälaisen padan sinua huvittaa. Itse olen tehnyt gumboa muutamia kertoja ja se on ollut joka kerta erilainen; nyt ajattelin pistää talteen eilen käyttämäni reseptin. Tämä on tyyliltään hyvin paksu mössö, mutta gumbo voi olla tyyliltään esimerkiksi myös melko nestemäinen, liemipohjainen pata.
-Perinteisesti gumbo tarjotaan riisin kanssa, mutta itse suosin quinoaa, joka sopii mainiosti ruoan kanssa. Mahdollisia lihansyöjiä voi myös kiinnostaa perinteiset lihagumbot, joissa tässä reseptissä käytetyt linssit ja bataatti voidaan korvata esimerkiksi esipaistetulla pekonilla / possunfileellä / chorizolla tai hauduttamalla padassa kanafileesuikaleita n. tunnin ajan.
-Roux kannattaa tehdä paksupohjaisessa kattilassa tai paistinpannulla, jossa lämpö leviää tasaisemmin. Ohutpohjaisessa kattilassa tai pannulla kannattaa käyttää matalampaa lämpöä. Öljynä kannattaa käyttää hyvin paistamiseen soveltuvaa, kuumuutta kestävää öljyä (ei esimerkiksi voita).
-Annoksia tulee reseptin mukaan tehtynä neljälle. Gumbo on mainio ruoka suurille ruokalijamäärille valmistettavaksi, sillä reseptiä on helppo kasvattaa suhteellisesti ruokailijoiden määrän mukaan.

Aikaa kuluu valmistukseen n. puolitoista tuntia, josta aktiivista valmistusta n. tunnin verran.

Kannattaa tarkistaa, että puhtaina löytyvät ainakin:
-leikkuuveitsi ja -alusta
-korkeareunainen paistinpannu tai kattila
-kattila tai kasari
-puolen litran mitta
-mittalusikkasetti
-paistinlasta
-siivilä

Ainekset:
-4 rkl vehnäjauhoja
-3 rkl rypsiöljyä tai muuta paistamiseen soveltuvaa öljyä.
-1 iso tai 2 pientä sipulia
-2 varsisellerin vartta
-1 paprika
-4-5 valkosipulin kynttä
-n. 350g bataattia (puolikas iso bataatti)
-n. 1½ dl punaisia linssejä
-1 litra vettä
-kasvisliemikuutio

-riisiä / quinoaa tms. neljälle

Valmistus:

Aloita silppuamalla trinity, eli sipuli, varsisellerit ja paprika pieniksi. Niiden pitää olla valmiina kun roux on valmista. Myös valkosipulin kynnet kannattaa kuoria valmiiksi.

Sitten roux. Sekoita vehnäjauhot ja öljy korkeareunaisessa paistinpannussa tai kattilassa tahnaksi. Laita hella kuumalle (itse käytin 5/6) ja ryhdy sekoittamaan. Kuumenna jatkuvasti sekoittaen n. 15 minuuttia kunnes tahna on ruskistunut tumman ruskeaksi (Nutellan väriseksi); loppuvaiheessa roux rupesi tuoksumaan popcornilta ja savusi hennosti. Kun roux on valmista, ota pannu / kattila pois hellalta hetkeksi, pudota lieden lämpö puoleen ja sekoita silputut kasvikset roux'n sekaan. Silppua valkosipulin kynnet pieniksi. Laita pannu / kattila hetken päästä liedelle, lisää valkosipulin kynnet ja kypsennä sekoitellen kunnes kasvikset ovat kypsän oloisia.

Lisää roux'n sekaan litra vettä ja liemikuutio. Sekoita.

Kuori bataatti ja kuutioi se pieniksi paloiksi. Lisäile kuutioita pataan sitä mukaa kun niitä syntyy.

Huuhtele punaiset linssit siivilässä runsaalla vedellä ja lisää pataan.

Mausta miedosti haluamillasi mausteilla ja yrteillä (itse käytin kuivattua basilikaa, kurkumaa, valkopippuria ja chiliä). Tarkoituksena on kuitenkin että roux ja trinity tuovat ruokaan pääasiallisen makumaailman, ei mausteet. Anna hautua n. 30 minuuttia kunnes bataatit ovat kypsiä ja linssit ovat turvottaneet padan rakenteeltaan paksuksi.

Valmista riisiä / quinoaa / muuta lisuketta neljälle padan hautuessa.

Nom.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti