Blogista ja sen pitäjästä

Olen kahdessa yhtyeessä soittava parikymppinen opiskelija ja miellän itseni sekasyöjäksi. Kotona kuitenkin kokkaan tätä nykyä aina kasvisruokaa - osin eettisistä ja osin taloudellisista syistä, mutta erityisesti siksi, että taloudessamme asustaa lisäkseni myös yksi kasvissyöjä. Eikä nyt kukaan jaksaisi kokata kahta eri ruokaa päivässä.

Ruokablogissani esitellyt ruoat ovat kasvisruokia, jotka uppoavat hyvin allekirjoittaneeseen (lue: nirso sekasyöjä, joka on valtaosan elämästään karttanut kasvisruokia ihan vain periaatteesta), sekä todistetusti muihin kasvissyöjiin.
Joissain resepteissä saatan myös neuvoa, miten ruoasta tehdään paatuneille lihansyöjille oma versio, jos ei vegeruoka vain uppoa.


5.1.2015

Pitkään haudutettu sienipata



-Tämä resepti on muokkaus jenkkiläisestä ruokalajista "braised mushrooms", jossa yleensä löytyy jotain lihaa, kuten pekonia tai kanaa ruoan seasta. Tässä kasvisversiossa liha on korvattu paistetulla tofulla.
-Tämä ruoka vaatii paljon aikaa valmistuakseen, joten miksikään pikaiseksi välipalaksi tästä ei ole.
-Padan kanssa toimii mm. suurikokoiset pastat, riisi tai quinoa.
-Padasta tulee noin neljä annosta, riippuen toki siitä, kuinka paljon lisuketta ruoan kanssa tarjoilee.

Aikaa kuluu valmistukseen 3-4 tuntia, josta aktiivista valmistusta n. tunti.

Kannattaa tarkistaa, että puhtaina löytyvät ainakin:
-paistinpannu
-uunipata
-lasta
-leikkuuveitsi ja -alusta
-kuorimaveitsi
-litramitta
-mittalusikat

Ainekset:
-1 pkt tofua
-2 sipulia
-2 porkkanaa
-3 valkosipulin kynttä
-n. 350g pieniä herkkusieniä
-n. 350g portobelloja
-2 varsiselleriä
-½dl soijakastiketta
-n. 4dl vettä
-puntti timjamia
-400g tomaatteja tai kuorittuja tölkkitomaatteja
-rypsiöljyä
-1rkl oliiviöljyä

Vapaaehtoisia lisämausteita:
-tilkka viinietikkaa
-tilkka balsamicoa
-2-3tl chipotlekastiketta

Valmistus:

Kuutioi tofut pieniksi ja kuivaa talouspaperilla. Paista paistinpannulla rypsiöljyssä ruskeiksi.

Kuumenna öljyä uunipadassa keskilämmöllä. Silppua sipuli ja valkosipulin kynnet, lisää pataan ja kuullota tovi. Kuori ja leikkele porkkanat ohuiksi kiekoiksi, lisää pataan.

Sieniä on sen verran, että ne kannattaa lisäillä yksitellen, jolloin ne vetäytyvät kasaan tehden tilaa seuraaville – muuten voi tulla melko ahdasta padassa. Pese siis portobellot, kuutioi ja lisää pataan sieni kerrallaan. Pese herkkusienet, leikkele siivuiksi ja lisää pataan sieni kerrallaan. Laita uuni kuumenemaan valmiiksi 170 asteeseen.

Silppua sellerit, lisää pataan. Saksi timjami pataan.

Jos tomaatit ovat tuoreita, pese ja pieni ne. lisää pataan.

Lisää paistetut tofut, vesi, oliiviöljy ja mahdolliset viinietikka, balsamico, chipotle pataan.

Hauduta uunissa 170 asteessa 2-2½ tuntia ilman kanssa. Sekoita puolen tunnin välein. Ruoka on valmista, kun neste on suurilta osin keittynyt kasaan paksuksi, aromikkaaksi kastikkeeksi. Anna jäähtyä vartin verran.

Tarjoile riisin, pastan tai kvinoan kanssa.

Nom.

(Sovellettu useista resepteistä, pohjana How to master the gentle art of braising)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti