Blogista ja sen pitäjästä

Olen kahdessa yhtyeessä soittava parikymppinen opiskelija ja miellän itseni sekasyöjäksi. Kotona kuitenkin kokkaan tätä nykyä aina kasvisruokaa - osin eettisistä ja osin taloudellisista syistä, mutta erityisesti siksi, että taloudessamme asustaa lisäkseni myös yksi kasvissyöjä. Eikä nyt kukaan jaksaisi kokata kahta eri ruokaa päivässä.

Ruokablogissani esitellyt ruoat ovat kasvisruokia, jotka uppoavat hyvin allekirjoittaneeseen (lue: nirso sekasyöjä, joka on valtaosan elämästään karttanut kasvisruokia ihan vain periaatteesta), sekä todistetusti muihin kasvissyöjiin.
Joissain resepteissä saatan myös neuvoa, miten ruoasta tehdään paatuneille lihansyöjille oma versio, jos ei vegeruoka vain uppoa.


6.1.2015

Seitankinkku jouluksi

-Meikäläinen on pyöräyttänyt joka jouluksi viimeisen puolen vuosikymmenen ajan jonkinlaisen seitankinkun. Kaipa se olisi korkea aika pistää se oma resepti tänne ja laittaa hyvä kiertämään.
-Halutessaan kinkun voi pyöräyttää perinteisesti vehnäjauhoista (ohje täällä), mutta yleensä käytän seitaninvalmistukseen soveltuvia gluteenijauhoja, joilla valmistusprosessia saa tehostettua huomattavasti (kuluu vähemmän aikaa, tulee vähemmän sotkua). Pieni määrä soijajauhoja tuo kinkkuun sopivaa mureutta, mutta ne eivät ole pakollisia, eli ne voi jättää myös reseptistä pois sen kummemmin murehtimatta.
-Seitankinkku toimii mainiosti joulupöydässä laatikoiden ja rosollin kyljessä erilaisten kastikkeiden kanssa.
-Kinkusta tulee suht iso kimpale, joten sitä syö 3-4 henkeä hyvin joulunpyhien ajan.
-Ylijääneen seitanin voi kuutioida pieniksi paloiksi ja tehdä siitä herkullista pyttipannua paistamalla sen sipulin ja kevyesti keitettyjen, kuutioitujen perunoiden kanssa.

Aikaa kuluu valmistukseen noin vuorokausi, joten kannattaa varautua hyvin etukäteen. Aktiivista valmistusta on n. puoli tuntia.

Kannattaa tarkistaa, että puhtaina löytyvät ainakin:
-litramitta
-lasta / puuhaarukka
-iso kulho
-kattila
-siivilä tai lävikkö
-kulho marinadille
-1 iso tai 2 pienempää rasiaa
-uunivuoka
-foliota

Ainekset (kinkku):
-6 dl gluteenijauhoja
-2 dl soijajauhoja
-mausteita (mm. paprika, maustepippuri, mustapippuri, curry, garam masala, jeera, korianteri, valkosipuli)
-4 dl vettä
-½ dl soijakastiketta
-½ dl oliiviöljyä

Ainekset (keittäminen):
-2 l vettä
-2 kasvisliemikuutiota
-soijakastiketta
-laakerinlehtiä
-mustapippureita

Ainekset (marinadi):
-2 dl vettä
-50-100g tomaattipyreetä ja/tai ketsuppia
-3 silputtua tai puristettua valkosipulin kynttä
-mustapippuria
-2 rkl oliiviöljyä
-1 rkl soijakastiketta
-1 tl viinietikkaa
-balsamicoa

Valmistus:

Kaada jauhot kulhoon. Lisää reilulla kädellä kaikkia mahdollisia mausteita mitä mieleen tulee. Reilulla kädellä vaan. Sekoita lastalla tai puuhaarukalla.

Lisää vesi, soijakastike ja oliiviöljy jauhoihin. Sekoita lastalla tai puuhaarukalla aineksista pallo. Jos näyttää, että jauhoja jää kulhoon ja nestettä voisi lisätä, kaada tilkka kerrallaan vettä, kunnes kaikki jauhot tarttuvat taikinapalloon.

Möyhi taikinapalloa niin, että se saa kunnolla sitkoa. Käytä voimaa. Rystysiä. 10-15 minuuttia leipomista antaa mainion sitkon "kinkulle". Voisin koettaa neuvoa tässä muotoilemaan kinkkua jotenkin järkevän muotoiseksi, mutta olen todennut sen olevan loppupeleissä melko mahdotonta, joten antaa kinkun tulla sen muotoiseksi kuin se tulee.

Lisää keittämisaineet kattilaan ja lämmitä kiehuvaksi. Kippaa seitankinkku kattilaan, kun vesi kiehuu. Keitä kinkkua puolisen tuntia kattilassa - tänä aikana kinkku turpoaa merkittävästi joka suuntaan. Kinkku nousee nopeasti pintaan kellumaan; kiepauta se jossain vaiheessa ympäri.

Keittämisen jälkeen kaada kinkku lävikköön ja anna jäähtyä tovi.

Kinkun jäähtyessä tee marinadi johonkin astiaan. Voit halutessasi poimia laakerinlehdet ja pippurit läviköstä ja lisätä ne marinadiin.

Laita kinkku säilytysrasiaan. Jos kinkku on liian iso yhteen rasiaan, leikkaa se kahteen osaan ja sitten kahteen rasiaan. Kaada marinadi kinkun päälle niin, että se peittyy varmasti kokonaan. Tarvittaessa sulje rasiat tiiviisti ja ravistele. Annan marinoitua jääkaapissa yön yli.

Paista folioihin käärittyä kinkkua uunissa 150 asteessa vähintään 1h 45min. Ota välillä koepala ja testaa kinkun laatu: hyvä kinkku on edelleen sopivan kostea, muttei tirsku enää nestettä. Varo, ettei kinkku pääse kuivahtamaan - rutikuivaksi kuivunut kinkku on sitkeää kuin kengänpohja!

Nom.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti