Blogista ja sen pitäjästä

Vaikka olen sekasyöjä, kotona kokkaan käytännössä aina kasvisruokaa, osin eettisistä ja osin taloudellisista syistä, mutta erityisesti siksi, että taloudessamme asustaa lisäkseni myös yksi kasvissyöjä. Eihän nyt kukaan jaksaisi kokata kahta eri ruokaa päivässä!

Blogissani esitellyt ruoat ovat kasvisruokia, jotka uppoavat hyvin niin allekirjoittaneeseen (lue: paatunut sekasyöjä), kuin muihin kasvissyöjiin.

17.11.2020

Okonomiyaki Kansain tyyliin


 -Okonomiyaki on eräänlainen letuntapainen japanilainen ruokalaji, josta on olemassa kaksi päätyyliä: Kansain okonomiyaki, jossa ainekset sekoitetaan keskenään ja paistetaan lettuna, ja Hiroshiman okonomiyaki, jossa ainekset paistetaan erikseen ja kootaan tavallisen letun päälle suuremmaksi keoksi. Tämänkertainen resepti on näistä se helpompi ja vaivattomampi, eli Kansain okonomiyaki.

-Okonomiyaki (お好み焼き) muodostuu kahdesta sanasta: okonomi (お好み), "mitä vain haluat", ja yaki (焼き), "paistettu". Tämä käytännössä viittaa siihen, että ei ole olemassa yhtä oikeaa okonomiyakin reseptiä, vaan ruoka on oikeaoppinen okonomiyaki, kunhan se on vain jollain lailla tunnistettava genrensä edustajaksi. Esimerkiksi Japanissa on ihan tavallista löytää ravintoloita, jotka tarjoavat okonomiyakeja vaikka millä täytteillä ja päällysteillä, joten jos haluat tehdä vaikka juustokuorrutuksen okonomiyakiisi, siitä vain!

-Tyypillisesti Kansain okonomiyakin taikinassa käytetään raastettua jamssia tuomaan taikinaan nestettä ja ilmavuutta sekä punaista pikkelöityä inkivääriä tuomaan makua, mutta koska tämän reseptin ei ole tarkoituskaan olla mikään super-autenttinen tekele, on nämä hankalammin saatavissa olevat raaka-aineet jätetty pois ja niiden sijaan käytetty lähinnä tavallisesta ruokakaupasta löytyviä raaka-aineita. Mirin ja natriumglutamaatti eivät ole mitenkään kriittisiä aineksia, mutta jos niitä löytyy kyökistä, saa niillä mukavan autenttisen sävyn makumaailmaan.

-Oleellinen osa okonomiyakielämystä ovat okonomiyakikastike ja majoneesi. Tyypilliseen okonomiyakikastikkeeseen käytetään Worcestershire-kastiketta, mutta koska ko. kastikkeen yksi raaka-aineista on kala, on meikäläinen pyrkinyt saamaan suurin piirtein vastaavanmakuisen kötöstyksen vegeversiona. Japanilainen majoneesi taas on tavallista majoneesia hieman juoksevampaa ja runsasmakuisempaa, minkä vuoksi sitä on tavan purkkimajoneesia helpompi pursottaa koristeellisiksi raidoiksi. Koska itse käytin ihan perusmajoneesia, jäi meikäläisen okonomiyakin ulkoasu hieman vähemmän esteettiselle puolelle. Jos haluaa tavoitella autenttisempaa majoneesielämystä, voi koettaa sekoittaa desiin majoneesia 1 rkl riisiviinietikkaa ja maustaa seos natriumglutamaatilla.

-Reseptiä kannattaa hieman tuunailla kaalin määrän mukaan. Itse käytin yhden pienen kaalin (800g) puolikkaan ja nämä ainesosat riittivät sopivasti. Jos kaalia on hieman enemmän, kannattaa reseptiin käyttää 3 munaa ja/tai lisätä jauhon ja nesteen määrää hieman.

-Tällä reseptillä tulee kaksi okonomiyakia.

Aikaa kuluu valmistukseen n. 45 min, josta aktiivista valmistamista n. 45 min.

Kannattaa tarkistaa, että puhtaina löytyvät ainakin:
-1 kulho taikinalle
-kannellinen paistinpannu
-pieni kasari tai kattila
-leikkuuveitsi ja -lauta
-iso lautanen
-pari lastaa
-desimitta ja mittalusikat

Ainekset:
Okonomiyaki:
-n. 120-130 g vehnäjauhoja
-1 dl vettä tai kasvislientä
-0,5-1 tl leivinjauhetta
(-0,5 tl natriumglutamaattia)
-1 rkl sokeria
-1 rkl miriniä
-suolaa mausteeksi
-2-3 kananmunaa
-puolikas pieni kaali (n. 400 g)
-kevätsipulia
-öljyä paistamiseen

Kastike:
-1,5 rkl soijakastiketta
-0,75 dl tomaattipyrettä
-0,75 dl ketsuppia
-1 rkl sokeria
(-0,5 tl natriumglutamaattia)
-1-2 rkl siirappia ja/tai hunajaa
-1 dl vettä tai kasvislientä
-1 valkosipulin kynsi
-mustapippuria
(-1 rkl miriniä)
 
-majoneesia 
 
Valmistus:
-Aloita valmistamalla kastike. Silppua tai purista valkosipulin kynsi ja sekoita kaikki kastikkeen ainekset kattilassa. Kuumenna keskilämmöllä. Riippuen kuinka paksua tavaraa pyree ja ketsuppi ovat, kastike voi olla paksumpaa tai juoksevampaa. Hyvä okonomiyakikastike on koostumukseltaan hieman ketsuppia laihempaa, joten jos soosi vaikuttaa aivan juoksevalta, nosta hieman lämpöä ja keitä sitä hiljalleen kasaan. Muuten voit ottaa kastikkeen syrjään jäähtymään.

-Seuraavaksi kokataan itse lettutaikina. Sekoita kulhossa vehnäjauhot, leivinjauhe, sokeri ja suola. Tämän jälkeen lisää nesteet ja kaksi kananmunaa. Sekoittamisen aluksi jauhot saattavat imaista nesteen muodostaen kiinteän pallon, mutta sekoittamalla taikinan pitäisi pikku hiljaa muuttua melko juoksevaksi.
 
-Leikkaa kaalin kiinteä jalka pois. Silppua kaali suht pieneksi silpuksi. Tässä koolla on sinänsä merkitystä, sillä isompi silppu pysyy paistettaessa helpommin rapeana, mutta liian iso silppu ei enää pysy paistettaessa kasassa yhtenä lettuna. Pieneen raasteeseen taikina on helppo sekoittaa, mutta samalla kaali kypsyy ja pehmenee nopeammin pannulla, kun taas kunnon okonomiyakissa kaalin kuuluu olla vielä sopivan napakkaa. Tähtää siis coleslawia / kaaliraastetta isompaan kokoluokkaan, mutta kuitenkin vielä melko pieneen silppuun.
 
-Lisää paistinpannulle öljyä ja kuumenemaan keskilämmölle (itsellä tasolle 3/6). Laita uuni minimilämmölle (n. 40 astetta). 

-Kun kaali on silputtu, lisää se taikinakulhoon ja sekoita lastalla niin kauan, että kaali ja taikina ovat yhtä mössöä. Meikäläisen kaalin kanssa riitti taikinan kaksi kananmunaa, mutta jos näyttää, että taikinaa on vähänlaisesti, riko vielä kolmas muna sekaan ja sekoita.
 
-Silppua ruohosipulit pieneksi. Jätä noin kolmannes vihreintä latvaosaa koristeeksi, lisää kaksi kolmasosaa ruohosipulista taikinaan. Sekoita kunnolla.
 
-Tässä vaiheessa okonomiyakikastike kannattaa siirtää jääkaappiin jäähtymään ja jähmettymään.

-Tarkista paistinpannun kuumuus heittämällä pieni kaalinpala öljyyn. Kun kaali näyttää tirisevän hyvin, pannu on riittävän kuuma. Kaada puolet taikinasta paistinpannulle, painele se noin sentin parin paksuiseksi kiekoksi ja muotoile mahdollisimman pyöreäksi. Peitä paistinpannu kannella ja anna paistua kannen alla tasan 4 minuuttia (empiirisen tutkimusteni perusteella 3 minuutissa taikina ei ehdi hyytyä täysin ja 5 minuutissa kaali tuntui kypsyvän liikaa).
 
-4 minuutin jälkeen okonomiyakin pitäisi olla hyytynyt jotakuinkin kiinteäksi kiekoksi, joten liu'uta se lastan avulla pannulta lautaselle ja kippaa se lautaselta ylösalaisin paistumaan takaisin pannulle. Peitä paistinpannu kannella ja anna paista toiselta puoleltaan toiset 4 minuuttia.
 
-4 minuutin jälkeen liu'uta okonomiyaki lastan avulla jälleen lautaselle ja kippaa se uudestaan ylösalaisin. Paista lopuksi 2 minuuttia ilman kantta. Jos haluat okonomiyakille juustokuorrutuksen, kannattaa juustoraaste lisätä tässä vaiheessa päälle.

-Liu'uta okonomiyaki lautaselle ja laita okonomiyaki odottamaan lämpimään uuniin kun toinen okonomiyaki paistetaan.
 
-Paista jäljelläolevasta taikinasta toinen okonomiyaki samalla tavoin kuin ensimmäinenkin.
 
-Kun toinenkin okonomiyaki on valmis, ota ensimmäinen pois uunista. Päällystä molemmat okonomiyakit reilulla kerroksella okonomiyakikastiketta ja majoneesia. Lisää lopuksi päälle tuoreet kevätsipulit. Tarjoile heti kun letut ovat vielä lämpimiä.

-Nom.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti