Blogista ja sen pitäjästä

Vaikka olen sekasyöjä, kotona kokkaan käytännössä aina kasvisruokaa, osin eettisistä ja osin taloudellisista syistä, mutta erityisesti siksi, että taloudessamme asustaa lisäkseni myös yksi kasvissyöjä. Eihän nyt kukaan jaksaisi kokata kahta eri ruokaa päivässä!

Blogissani esitellyt ruoat ovat kasvisruokia, jotka uppoavat hyvin niin allekirjoittaneeseen (lue: paatunut sekasyöjä), kuin muihin kasvissyöjiin.

29.11.2020

Laksa


-Laksa on Etelä-Aasiassa (Indonesia, Malesia, Singapore, Thaimaa) suosittu ruoka, joka on käytännössä paksua ja mausteista nuudelisoppaa. Useimmiten laksat ovat joko kasvis- tai kalaruokia, mutta lukemattomien erilaisten tyylien vuoksi laksa taipuu mielikuvitusta käyttäen lähes mihin tahansa muotoon.
-Laksaan yleensä käytetään paksuja vehnä- tai riisinuudeleita, mutta käytännössä mitkä tahansa nuudelit sopivat sinne. Itse käytin tavallisia pakettinuudeleita, mutta paksut japanilaiset udon-nuudelit ovat hieman lähempänä aitoa tavaraa.
-Koska pitkiä nuudeleita ja paksua soppaa on vaikea syödä sotkematta, suosittelen pätkimään hieman nuudeleita pienemmiksi ennen keittämistä, jotta niiden syöminen olisi hieman helpompaa pelkän lusikan kanssa. Muuten syömäpuikot tai haarukka on käytännössä pakollinen apuväline.
-Tähän reseptiin olen käyttänyt Fazer/Yosa "Kaurapalaa" ("Oat block"), joka käytännössä on kaurasta valmistettu versio tofusta. Jos tätä kaurakimpaletta ei kaupan hyllyltä löydy, voi sen helposti korvata millä tahansa kiinteällä tofulla. Kaurapalaa paistettaessa suosittelen kuitenkin käyttämään merkittävästi vähemmän öljyä kuin tofun kanssa, koska se ei pastamisen yhteydessä ime öljyä itseensä yhtä tehokkaasti kuin tofu.
-Reseptistä tulee neljä riittoisaa annosta.

Aikaa kuluu valmistukseen n. 60 minuuttia, josta aktiivista valmistamista n. 60 minuuttia.

Kannattaa tarkistaa, että puhtaina löytyvät ainakin:

-iso kannellinen kattila
-paistinpannu ja paistolasta
-leikkuulauta ja leikkuuveitsi
-pieni kattila nuudeleiden keittämiseen
-mittalusikat
-sauvasekoitin
-raastinrauta

Ainekset:
-2 pkt Fazer Yosa kaurapala tai 300-400 g kiinteä tofu
-1 sipuli
-6 valkosipulinkynttä
-pätkä inkivääriä
-chili
-800 g bataattia tai myskikurpitsaa
-400 ml kookosmaitoa
-kasvisliemikuutio
-200-250 g nuudeleita
-1,5 l vettä + vettä nuudeleiden keittämiseen
-limen mehu ja kuori
-punaista currytahnaa
-2 rkl ruokosokeria
-1 rkl soijakastiketta
-kurkumaa
-rypsiöljyä paistamiseen

Valmistus

-Kuori sipuli ja valkosipulinkynnet. Pilko sipuli suht suuriksi paloiksi.

-Kuori ja silppua tai raasta inkivääri. Pilko chili pieniksi paloiksi.

-Lisää öljy, sipuli, valkosipuli, inkivääri ja chili kattilaan. Kuullota muutama minuutti, mausta oman maun mukaan currytahnalla.

-Kuori ja paloittele bataatti tai myskikurpitsa kuutioiksi. Kun kattilan sisältö on kuullottunut noin 3-5 minuuttia, lisää sinne 1,5 l vettä ja kasvisliemikuutio. Nakkele kurpitsa- tai bataattipaloja kattilaan sitä mukaa kun niitä syntyy leikkuulaudalla. Kun olet valmis, anna kattilan sisällön keittyä kannen alla keskilämmöllä kunnes kurpitsa/bataatti on kypsentynyt pehmeäksi.

-Kattilan poristessa pilko kaurapalat/tofu pieniksi kuutioiksi ja paista niihin paistinpannulla ruskea pinta. Raasta limen kuoren vihreä pinta talteen.

-Kun bataatti/myskikurpitsa on kypsynyt pehmeäksi, soseuta kattilan sisältö sauvasekoittimella tasaiseksi. Tämän jälkeen lisää kattilaan kookosmaito, 2 rkl ruokosokeria, 1 rkl soijakastiketta, raastettu limen kuori ja puolikkaan limen mehu. Mausta reilulla satsilla kurkumaa.

-Keitä nuudelit toisessa kattilassa valmiiksi. Suosittelen lämpimästi pätkimään nuudeleita pienemmiksi ennen kuin keität ne, jotta niiden syöminen paksun soosin seasta olisi helpompaa.

-Jaa nuudelit neljään kuppiin. Tämän jälkeen kaada kattilasta laksa-soosi nuudeleiden päälle. Lisää paistinpannulta kaurapala/tofukuutiot annoksen päälle ja lopuksi puserra limen puolikkaasta mehut annosten päälle.

-Nom.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti