Blogista ja sen pitäjästä

Vaikka olen sekasyöjä, kotona kokkaan käytännössä aina kasvisruokaa, osin eettisistä ja osin taloudellisista syistä, mutta erityisesti siksi, että taloudessamme asustaa lisäkseni myös yksi kasvissyöjä. Eihän nyt kukaan jaksaisi kokata kahta eri ruokaa päivässä!

Blogissani esitellyt ruoat ovat kasvisruokia, jotka uppoavat hyvin niin allekirjoittaneeseen (lue: paatunut sekasyöjä), kuin muihin kasvissyöjiin.

12.4.2011

Siiderissä haudutettua seitania


-Hesarin sivuille ilmestyi tässä männäpäivänä oikein herkullisen oloinen kasvisruokaresepti, joka samalla mainosti juuri ilmestynyttä Elina Innasen kirjaa Viiden tähden vegaani. Ainakin tämä resepti vaikutti sen verran mielenkiintoiselta, että muukin kirja päätynee ennemmin tai myöhemmin tarkemmin tutustuttavaksi talouteemme.
-Safkan valmistaminen aloitetaan jo edellisenä päivänä / iltana, eli mistään pikaruoasta ei sitten ole kyse. Sen sijaan maku on semmoinen, että kyllä kannattaa. Pihveistä tulee yhtä aikaa muhevia mutta myös raikkaita, hieman omenaisen kirpeitä.
-Tällä kertaa teimme seitanin ns. nopealla tavalla, eli gluttarijauhoista, joita saa erilaisista hippikaupoista, kuten mm. P&S ja Ruohonjuuri. Seitanin voi tehdä myös perinteisellä tavalla, eli leipomalla vehnäjauhoista, jos ei halua ostaa hinnakkaita erikoisjauhoja.
-Itse teimme seitanin seuraksi valkosipuliperunoita, koska valmistimme seitanin myös astetta valkosipulisemmaksi - yhdistelmä toimi erinomaisesti. Jos niitä haluaa kokata, on taloudesta hyvä löytyä kaksi vuokaa. Vegaanisena ruoka pysyy, jos perunoihin käytetään soija- tai kaurakermaa tavallisen sijasta.
-Itseltämme ei löytynyt gram- eli kikhernejauhoja, joilla seitanin rakenteeseen saa mureutta. Ratkaisimme ongelman käyttämällä valmisfalafel-sekoitusta (joka on pääasiassa mausteita ja kikhernejauhoa). Tulos onnistui, mutta todennäköisesti olisimme saaneet parempaa jälkeä aikaan oikeilla gramjauhoilla.
-Siiderikastikkeeseen käytimme kuivahkoa Thatcher's Old Rascal -siideriä.
-Annoksia reseptin mukaan kokatessa tulee kolmelle hengelle.

Aikaa kuluu valmistukseen n. vuorokausi, josta valtaosa seitanin marinointiin. Itse ruoan valmistukseen kuluu n. 75 min.

Kannattaa tarkistaa, että puhtaina löytyvät ainakin:
-kulho
-iso kattila
-lasta
-siivilä tai lävikkö
-pari astiaa joissa marinoida seitania, esim. isohkoja pakasterasioita
-leikkuuveitsi ja -alusta
-uunivuoka (kaksi, jos haluaa tehdä valkosipuliperunoita)

Ainekset:

Seitan
JOKO
-annos seitania tämän reseptin mukaan
TAI
-2½ dl gluteenijauhoja
-1½ dl gram- eli kikhernejauhoja
-puolikas murskattu kasvisliemikuutio
-mausteita runsaasti (väh. 1 tl / mauste), itse käytin paprikaa, chiliä, mustapippuria, jeeraa, korianteria ja currya.
-1½ dl vettä
-1 rkl soijakastiketta

Keitinliemi
-2 l vettä
-2 kasvisliemikuutiota
-1 rkl soijakastiketta
-1/4 dl balsamiviinietikkaa
-2 laakerinlehteä

Marinadi (per marinoimisastia)
-pieni inkivääri
-4-5 valkosipulinkynttä
-1 rkl soijakastiketta
-2 tl riisi- tai valkoviinietikkaa
-½ dl vettä
-½ dl oliiviöljyä
-mausteita oman maun mukaan (itse käytin chili-, korianteri-, kurkuma- ja paprikajauhetta)

Liemi
-0,5 l perinteistä, kuivaa tai kuivahkoa omenasiideriä
-puolikas murskattu kasvisliemikuutio
-70g / 2 rkl tomaattipyreetä
-1 tl riisi- tai valkoviinietikkaa
-1 tl (raakaruoko)sokeria
-1 rkl soijakastiketta
-1 sipuli
-3-4 valkosipulin kynttä
-1 kanelitanko
-5 tähtianista
-4 luumua

Valmistus:

-Sekoita seitanin kuivat aineet keskenään kulhoon. Sekoita vesi ja soijakastike keskenään. Kaada soijavesi kuivien aineiden sekaan ja ryhdy muovaamaan jauhoista palloa. Jos pallo vaikuttaa liian märältä, lisää nopeasti, heti vaivauksen alkuvaiheessa lisää gluteenijauhoja. Taikinan olisi tarkoitus olla kosteannahkea, ei märkä.

-Puristele taikinaa kauttaaltaan jotta siihen rupeaa muodostumaan sitkoa, ja rupea muovaamaan siitä pötköä. Varo puristamasta pötköä kahtia, koska seitantaikina venyy ja vanuu, mutta katkettuaan liittyy huonosti takaisin yhteen. Viiden minuutin vaivaus riittänee.

-Valmista keitinliemi kattilaan. Leikkele seitanpötkö sentin paksuisiksi pihveiksi ja heittele yksi kerrallaan kattilaan. Älä huoli, jos pihvit näyttävät pieniltä - ne paisuvat isommiksi keitettäessä. Anna niiden kiehua kannen alla 20-30 minuuttia.

-Valmista marinadi seitanpihvien keittyessä. (Itse totesin, että marinadia tulee sen verran vähän suhteessa pihvien määrään, että tein reseptin mukaisen marinadin molempiin pakasterasioihin mitä käytin). Seitanien keityttyä kaada kattilan sisältö siivilään tai lävikköön.

-Laita pihvit marinadin sekaan, pyörittele niitä marinadissa niin, että jokainen pihvi on edes joten kuten kauttaaltaan marinadissa. Laita marinointiastiat yöksi jääkaappiin.

-Tiskaa kattila ja kulho, niitä tarvitaan huomenna.

seuraavana päivänä

-Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen (jos teet samalla valkosipuliperunoita, kuumenna uuni n. 200 asteeseen. Laita seitanvuoka uunin alapellille ja perunat yläpellille.)

-Sekoita kulhossa liemen nesteet, tomaattipyree, sokeri ja kasvisliemikuutio keskenään valmiiksi. Kuori ja silppua valkosipulinkynnet pieniksi sekä sipuli keskikokoisiksi paloiksi. Leikkele luumut puolikkaiksi tai neljänneksiksi.

-Kaada seitanpihvit marinadeineen vuokaan. Kaada vuokaan liemi, lisää sipuli, valkosipuli, luumut, kaneli ja tähtianikset.

-Hauduta 175-asteisessa uunissa n. 45 minuuttia seitanpaloja välillä käännellen.

-Kun seitanpihvit ovat valmiita, siirrä seitanin, luumut ja sipulit jäähtymään ja siivilöi vuoasta liemi kattilaan. Kuumenna täydellä teholla n. 5-10 minuuttia, kunnes se rupeaa olemaan suht paksuhkoa. Tarjoa sitä pihvien kastikkeena.

-Pihvien ruokajuomana toimi erinomaisesti ronski ja maalaismainen Ecussonin Bretagne Brut -siideri.

-Nom.

(Sovellettu ja omaan makuun muokattu resepti Elina Innasen kirjasta Viiden tähden vegaani (2011))

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti