Blogista ja sen pitäjästä

Olen kahdessa yhtyeessä soittava parikymppinen opiskelija ja miellän itseni sekasyöjäksi. Kotona kuitenkin kokkaan tätä nykyä aina kasvisruokaa - osin eettisistä ja osin taloudellisista syistä, mutta erityisesti siksi, että taloudessamme asustaa lisäkseni myös yksi kasvissyöjä. Eikä nyt kukaan jaksaisi kokata kahta eri ruokaa päivässä.

Ruokablogissani esitellyt ruoat ovat kasvisruokia, jotka uppoavat hyvin allekirjoittaneeseen (lue: nirso sekasyöjä, joka on valtaosan elämästään karttanut kasvisruokia ihan vain periaatteesta), sekä todistetusti muihin kasvissyöjiin.
Joissain resepteissä saatan myös neuvoa, miten ruoasta tehdään paatuneille lihansyöjille oma versio, jos ei vegeruoka vain uppoa.


15.5.2010

Nasi Goreng


-Nasi Goreng on indonesialainen versio paistetusta riisistä, mutta tarkempaa määrittelyä sillä ei ole - se voi olla mitä tahansa yksinkertaisesta lisukkeesta täysipainoiseen ateriaan. Tästä reseptistä valmistuu jälkimmäinen.
-Ruokaa tulee sitten iso keko: reseptillä ruokkii helposti viisi - kuusi ihmistä.
-Ruoan valmistuksessa pitää silputa iso määrä kasviksia, eli jos useampi ihminen löytyy keittiöstä, valmistuu ruoka huomattavasti sutjakkaammin.
-Ruoassa kannattaa käyttää täysjyväriisiä. Tavallinen valkoinen riisi toimii huonosti paistettuna riisinä. Parasta riisiä paistamiseen on edelliseltä päivältä ylijäänyt riisi, koska se on sopivan kuivaa eikä pala niin helposti pohjaan.

Aikaa kuluu valmistukseen 70-90min (kokkien lukumäärästä riippuen), josta aktiivista valmistusta 60-80min.

Kannattaa tarkistaa, että puhtaina löytyvät ainakin:
-Pari lastaa
-Iso kattila
-Paistinpannu
-Siivilä
-Leikkuuveitsi ja -lauta
-Raastinrauta
-5 dl mitta

Ainekset:
-½ kaali tai 1 pienikokoinen
-8 shalottisipulia
-4-5 valkosipulinkynttä
-inkivääri
-4 tomaattia
-½ kurkku
-1 paprika
-4 dl täysjyväriisiä
-1,5 l vettä
-Sambal Oelek -chilitahnaa
-rypsiöljyä
-3 rkl soijakastiketta
-1 rkl täysruokosokeria (tavallinenkin kelpaa)
-1 tl suolaa
-2 tl curryjauhetta
-1 tl chilijauhetta
-½ tl kurkumaa

Valmistus:

-Laita 1,5 l vettä kiehumaan ja ryhdy kuorimaan ja silppuamaan shalottisipuleita. Niitä on paljon, joten valmistaudu viettämään niiden kanssa tovi.

-Kun vesi kiehuu, kaada sekaan 4 dl täysjyväriisiä. Täysjyväriisi valmistuu noin 40 minuutissa, käytä tämä aika shalottien silppuamiseen. Kun ne ovat valmiita, kuori ja silppua valkosipulinkynnet, ja niiden jälkeen kuori ja raasta inkivääri (kannattaa raastaa se johonkin astiaan, että inkiväärin mehut jäävät talteen).

-Kun riisit ovat kiehuneet n. puoli tuntia, mausta ne suolalla. Jos olet saanut kaikki kasvikset silpuksi / raasteeksi, mutta riisillä ei ole 40 minuuttia tullut täyteen, voit silputa kaalin ja lohkoa 2 tomaattia.

-Kun riisi on valmista, kaada ne siivilään ja huuhtele kylmällä vedellä. Valuta niistä ylimääräiset vedet pois, jonka jälkeen mausta riisit n. 5-6 teelusikallisella Sambal Oelekia. Sekoita kunnolla ja jätä tekeytymään siivilään.

-Kuullota shalottisilppu paistinpannulla, lisää hetken päästä valkosipulisilppu ja inkivääriraaste. Mausta paistinpannun sisältö kurkumalla, currylla ja chilijauheella, sekoita kunnolla. Pistä paistolevyä pienemmälle (2-3).

-Jos et ole vielä ehtinyt silputa kaalia ja lohkota tomaatteja, ota ruoka hetkeksi levyltä ja silppua kaali, heitellen pannulle silppua sitä mukaa kun sitä syntyy. Muussa tapauksessa heitä kaali pannulle ja anna hautua viitisen minuuttia.

-Tämän jälkeen lisää kaksi lohkottua tomaattia. Sekoita ja anna hautua muutama minuutti lisää.

-Laita paistinpannu syrjään ja kuumenna kattilassa pari ruokalusikallista rypsiöljyä.
Kuullota siivilässä maustunutta riisiä pari minuuttia kattilassa.

-Lisää kasvikset paistinpannulta kattilaan ja sekoita hyvin. Mausta kattilan sisältö soijakastikkeella ja sokerilla. Sekoita ja anna hautua kannen alla viitisen minuuttia. Tällä välin lohko toiset kaksi tomaattia ja pilko paprika ja puolikas kurkku palasiksi.

-Lisää kattilaan tomaatit, paprika ja kurkku, sekoita kunnolla ja anna hautua vielä hetki kannen alla.

-Nom.

(Sovellettu resepti Kiskolan kirjasta Kasvisruokia Aasiasta)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti