Blogista ja sen pitäjästä

Vaikka olen sekasyöjä, kotona kokkaan käytännössä aina kasvisruokaa, osin eettisistä ja osin taloudellisista syistä, mutta erityisesti siksi, että taloudessamme asustaa lisäkseni myös yksi kasvissyöjä. Eihän nyt kukaan jaksaisi kokata kahta eri ruokaa päivässä!

Blogissani esitellyt ruoat ovat kasvisruokia, jotka uppoavat hyvin niin allekirjoittaneeseen (lue: paatunut sekasyöjä), kuin muihin kasvissyöjiin.

11.5.2010

Palak "paneer"


-Ruoka siis on jotakuinkin jokaisen intialais- ja nepalilaisravintolan ruokalistoilta tuttu pinaattimuhennos, jonka seassa kuuluisi olla paneerjuustoa. Ruoan nimestä "paneer" on kuitenkin lainausmerkeissä, koska en ole ikinä (vielä) tullut valmistaneeksi paneer-juustoa, eikä kyseinen maitotuote varsinaisesti kävele kotimarketin juustohyllyllä vastaan. Jos kuitenkin joskus uskallan valmistaa tätä juustoa, ilmoittelen siitä täällä.
(edit 27.9.2010 - onnistuin vihdoin tekemään paneer-juustoa, resepti löytyy täältä!)
-Itse olen korvannut paneerin kreikkalaisella halloumi-juustolla, joka on intialaista serkkuansa huomattavasti kovempaa. Pirkan halloumia kannattaa välttää tämän ruoan kanssa. Tämä juusto on ihan mukiinmenevää muuten, mutta hieman turhan suolaista tähän ruokaan. Täten myöskään feta ei sovi tämän ruoan kanssa. Mozzarella taasen sulaa ruokaan, joka sekään ei ole toivottavaa.
-Paneerin korvikkeena voi käyttää halloumin lisäksi esimerkiksi leipäjuustoa tai omaan makuun marinoitua tofua. Vegaanisen version ruoasta saa tehtyä käyttämällä tofua ja kerman tilalla kaura- tai soijakermaa.
-Mausteista ja muista ainesosista ei kannata tinkiä, koska eksoottisten mausteiden ja ainesosien yhdistelmä on ruoan varsinainen pointti.
-Reseptistä tulee kolme tuhtia annosta, eli kaksi normaaliruokaista syö tästä hyvin pari päivää. Ruoan lisukkeeksi sopii hyvin esimerkiksi riisi tai keitetty peruna.
-Naan-leipä sopii erinomaisesti ruoan kanssa (resepti löytyy tästä).

Aikaa kuluu valmistukseen n. 45min, josta aktiivista valmistusta 30min.

Kannattaa tarkistaa, että puhtaina löytyvät ainakin:
-paistinpannu
-kattila
-lasta
-leikkuuveitsi ja -alusta
-raastinrauta
(-maustemitta)

Ainekset:
-2 sipulia
-3 pussia (à 150 g) pakastepinaattia
-250-400 g paneerjuustoa tai sen korviketta
-1 inkivääri
-3-4 valkosipulinkynttä
-70 g tomaattipyreetä
-½-1 dl ruokakermaa
-1 tl jauhettua kuminaa tai kuminansiemeniä
-1 tl chilijauhetta
-1 rkl jauhettua korianteria
-1 tl garam masalaa
-½ tl suolaa
-öljyä

-lisukkeeksi riisiä tai perunoita kolmelle-neljälle

Valmistus:

-Kuori ja raasta inkivääri. Tämä kannattaa tehdä johonkin astiaan, jotta inkiväärin mehut jäisivät myös talteen. Silppua sipulit ja kaada inkiväärin sekaan. Purista tai silppua valkosipulinkynnet edellisten sekaan. Sekoita.

-Kaada paistinpannulle kumina, korianteri ja chilijauhe. Sekoita. Ellei käytössäsi ole maustemittaa, laita mausteita rohkeasti - teelusikallinen on yllättävän suuri määrä maustetta. Kuumenna mausteita, kunnes ne rupeavat tuoksumaan voimakkaasti. Tällöin lisää öljy.

-Kun öljy on kuumaa, lisää paistinpannulle sipuli-inkivääri ja kuullota niitä hetki.

-Lisää pannulle tomaattipyree ja mausta garam masalalla ja suolalla. Tämän jälkeen lisää pakastepinaatti pannulle ja pistä levy pienemmälle. Anna hautua hetki. Sekoita ruoka-aines tasaiseksi, kun pinaattipelletit ovat sulaneet. Tällä välin kuutioi juusto / tofu pieniksi kuutioiksi.

-Lisää juustokuutiot ruoan sekaan ja anna muhia reilu kymmenen minuuttia pienellä lämmöllä.

-Lisää kermaa ½-1 dl niin, että ruoka muuttuu hieman vaaleammaksi ja vetisemmäksi muhennokseksi. Sekoita ruoka kunnolla ja ota pois levyltä viitiseksi minuutiksi ennen ruokailua.

-Nom.

(Sovellettu resepti Kiskolan kirjasta Kasvisruokia Aasiasta)

1 kommentti:

  1. Eksyinpä sivuillesi. Kaupoista saa "paneer"-juustoa kyllä. On nimeltään kotijuusto ja valio ja ingman molemmat valmistavat sitä. Jos ei siis itse jaksa juustoaan vääntää. Ingmannin on mielestäni parempi.

    VastaaPoista