Blogista ja sen pitäjästä

Vaikka olen sekasyöjä, kotona kokkaan käytännössä aina kasvisruokaa, osin eettisistä ja osin taloudellisista syistä, mutta erityisesti siksi, että taloudessamme asustaa lisäkseni myös yksi kasvissyöjä. Eihän nyt kukaan jaksaisi kokata kahta eri ruokaa päivässä!

Blogissani esitellyt ruoat ovat kasvisruokia, jotka uppoavat hyvin niin allekirjoittaneeseen (lue: paatunut sekasyöjä), kuin muihin kasvissyöjiin.

5.5.2010

Soijasuikale-makaronivuoka


-Yksinkertainen ja herkullinen makaronilaatikon sukulainen. Tällä reseptillä ruokkii hyvin kolme nälkäistä ihmistä. Kahdelle normaalinälkäisille reseptistä riittää ruokaa kahdeksi päiväksi.
-Jos vuoasta haluaa tehdä lihallisen version, voi soijasuikaleet korvata paketilla broilerin fileesuikaleita. Tällöin hunajaa ei reseptissä tarvita.
-Itse suosin tummia koukkumakaroneja vaaleiden sijaan, koska ne maksavat saman verran, mutta ovat himpun verran terveellisempiä ja maistuvat paremmilta. Molemmat kuitenkin toimivat yhtä hyvin.


Aikaa kuluu valmistukseen 60min, josta aktiivista valmistusta n. 30min.

Kannattaa tarkistaa, että puhtaina löytyvät ainakin:
-iso, korkeareunainen paistinpannu (ruoka ei yksinkertaisesti mahdu pieneen paistinpannuun)
-paistinlasta
-leikkuuveitsi ja -alusta
-vuoka
-5 dl mitta

soijasuikaleille
-vähintään 1,5 l vetoinen kasari tai kattila
-lävikkö tai siivilä

Ainekset:
n. 5dl soijasuikaleita
n. 5dl (tummia) koukkumakaroneja
5 dl vettä
2 dl maitoa
1 kasvisliemikuutio
2 rkl vehnäjauhoja
rypsiöljyä
1 paprika
1 purjo
juoksevaa hunajaa
currya
margariinia

Soijasuikaleiden keittämiseen:
1 l vettä
2 kasvisliemikuutiota
soijakastiketta
juoksevaa hunajaa
mausteita (itse käytin currya, garam masalaa, mustapippuria ja kurkumaa)

Valmistus:

-Keitä kattilassa litra vettä. Kun vesi kiehuu, heitä sekaan 2 liemikuutiota, soijakastiketta sen verran, että keitinvesi muuttuu tummanruskeaksi, kaksi teelusikallista hunajaa sekä mausteita ja sekoita. Tämän jälkeen kaada soijasuikaleet mausteliemeen ja anna kiehua puolella teholla vähintään 10-15 minuuttia.

-Soijasuikaleiden maustuessa leikkaa paprika kuutioiksi ja purjosta n. 10 cm pala silpuksi. Voitele vuoan sisäpinta margariinilla ja kaada raa'at koukkumakaronit voideltuun vuokaan odottelemaan.

-Kaada soijasuikaleet lävikköön. Suikaleiden valuessa pistä paistinpannulle öljy lämpiämään. Mausta öljy mausteilla (itse käytin currya, chilijauhetta ja kurkumaa) ja teelusikallisella hunajaa.

-Kun hunaja on pannulla juoksevaa, kaada soijasuikaleet sekaan ja paista niitä viitisen minuuttia. Parin minuutin jälkeen mausta suikaleita currylla ja hunajalla. Tässä välissä on hyvä iskeä uuni lämpenemään kahteen sataan.

-Viiden minuutin paistamisen jälkeen sekoita vehnäjauhot suikaleiden sekaan ja sekoita. Kaada perään 5 dl vettä ja liemikuutio.

-Kun vetinen lillu kiehuu, kaada joukkoon 2 dl maitoa ja silputut vihannekset. Lämmitä sekoittaen kunnes lillu kiehuu taas.

-Kaada suikalevihanneslillu vuokaan makaronien päälle. Sekoita makaronit ja lillu tasaiseksi ainekseksi. Pyri siihen, että kaikki makaronit peittyvät kastikkeeseen, koska muuten ne palavat uunissa. Jos kastiketta näyttää olevan liikaa suhteessa makaroneihin, lisää hieman makaroneja, mutta muista, että neste vetäytyy jonkin verran paistuessaan uunissa.


-Pistä vuoka sisältöineen paistumaan uuniin 30 minuutiksi 200 asteessa.

-Nom.





(Sovellettu ja omaan makuun muokattu resepti Parikan & Johanssonin kirjasta Tonnikalan tuolla puolen (2005), alkuperäinen resepti "Broilerivuoka")

5 kommenttia:

  1. Soijasuikaleiden valmistamiseen olen itse kehitellyt erityisen taloudellisen (ja nopean) menetelmän. Huolimatta siitä, mitä soijasuikaleiden pussissa sanotaan, ne eivät tarvitse keittoaikaa oikeastaan ollenkaan, vaan pelkkä kiehuvassa vedessä käyttäminen usein riittää.

    Laita kuivat suikaleet suoraan paistinpannulle ja lisää vettä sen verran, että suikaleet lähes peittyvät (korkeintaan 5 dl). Lisää myös kasvisliemikuutio, hunaja, soija jne (mitä haluatkaan, nyt ei tarvitse lisätä niin paljoa, koska kaikki tulee jäämään suikaleisiin). Pistä pannu kuumenemaan. Kun suikaleet ovat imeneet nesteen ja loppu on kiehunut pois, pannu on "kuiva" ja voit lisätä öljyä ja mausteet ja aloittaa samoilla lämmöillä suikaleiden paistamisen. Vähemmän tiskiä, jee!

    Hunajan sijaan käytän muuten usein siirappia, se tekee suikaleista mukavan tahmaisia ja mausteet tarttuvat hyvin.

    VastaaPoista
  2. Hmm, vallan mielenkiintoisen kuuloinen ratkaisu, pitääpä itsekin kokeilla! Kiitoksia näppärästä vinkistä!

    VastaaPoista
  3. Tuli keväämmällä kokeiltua tuota valmistustapaa, mutta se ei mielestäni toiminut yhtään - kuivien soijasuikaleiden oma, pahvinen maku jäi suikaleisiin eivätkä edes runsaat mausteet peittäneet sitä alleen. Taidanpa siis pitäytyä tuossa metodissa, jossa keitinvesi joutaa viemäriin.

    VastaaPoista
  4. Eikös tuota soijasuikaleiden keitinvettä kannattaisi ottaa talteen ja käyttää nesteenä vaiheessa 2? Näin jo valmiiksi maustunutta lientä ei menisi hukkaan ja samalla säästyisi turhalta vedenkulutukselta :). Näin olen itse toiminut ja toiminnan hyväksi havainnut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Et näköjään sitten viitsinyt lukea noita yläpuolella olevia kommentteja? Itsellä kävi niin, että soijasuikaleiden oma, pahvinen maku jää keitinveteen ja lopputulos maistuu pahviselta. Sen takia en käytä soijasuikaleiden keitinvettä uudelleen - tällöin saa nimittäin käyttää reilummin mausteita, että soijan ominaismaku peittyy.

      Poista