Blogista ja sen pitäjästä

Vaikka olen sekasyöjä, kotona kokkaan käytännössä aina kasvisruokaa, osin eettisistä ja osin taloudellisista syistä, mutta erityisesti siksi, että taloudessamme asustaa lisäkseni myös yksi kasvissyöjä. Eihän nyt kukaan jaksaisi kokata kahta eri ruokaa päivässä!

Blogissani esitellyt ruoat ovat kasvisruokia, jotka uppoavat hyvin niin allekirjoittaneeseen (lue: paatunut sekasyöjä), kuin muihin kasvissyöjiin.

11.4.2011

Soijarouhepihvit


-Soijarouhepihvit ovat jotakuinkin 100% tavallisten jauhelihapihvien tapaisia. Koostumus on pientä kimmoisuutta vaille samanlainen, ulkonäkö menee täysin lihaisasta versiosta ja maku nyt on vähintään yhtä hyvä kuin alkuperäinen jos osaa maustaa oikein.
-Rouheraikinasta saa tehtyä myös helposti esimerkiksi epälihapullia pyörittelemällä taikinasta pieniä palleroita pihvien sijaan. Pyöryköitä paistetaan uunissa 200 asteessa 20 minuuttia.
-Taikina tuottaa vaihtelevan määrän pihvejä, riippuen ihan kokin mieltymyksistä käyttää taikinaa per pihvi. Itse olen tehnyt yleensä kuvassa näkyvien kokoisia pihvejä n. 7-8 kpl.

Aikaa kuluu valmistukseen n. 45 min, josta aktiivista valmistusta n. 45 min.

Kannattaa tarkistaa, että puhtaina löytyvät ainakin:
-kulho
-kasari tai kattila
-paistinpannu
-kaksi paistinlastaa, vähintään toinen mahd. ohut
-desimitta
-leikkuuveitsi ja -alusta
-siivilä

Ainekset:
-2 kananmunaa
-sipuli
-1½-2 dl vehnäjauhoja
-1-1½ dl korppujauhoja
-1 dl soijarouhetta
-kasvisliemikuutio
-5 dl vettä
-soijakastiketta
-rypsiöljyä
-mausteita (paprika-, chili-, mustapippuri- ja valkosipulijauhetta, vapaaehtoisena myös jotain grilli- tai yleismausteseosta)

Valmistus:

-Laita kasariin 5 dl vettä kiehumaan, heitä sekaan kasvisliemikuutio, mausteita sekä soijakastiketta sen verran että vesi on rusehtavaa. Kun vesi alkaa kiehumaan, heitä sekaan soijarouhe. Anna muhia kymmenisen minuuttia.

-Veden kiehuessa ja soijarouheen maustuessa kuori ja silppua sipuli. Tarkoituksenasi on silputa sipulista mahdollisimman pientä ja hienojakoista silppua, eli mikronysvää sen veitsesi kanssa!

-Kaada soijarouhe siivilään ja puristele se lastalla niin kuivaksi kuin vain pystyt. Kaada kulhoon sipulisilppu, kaksi munaa ja soijarouhe. Mausta seos oman makusi mukaan, mutta ronskilla kädellä! Pihveissä saa olla makua. Sekoita ainekset mahdollisimman sekaisin.

-Kaada seoksen sekaan 1 dl vehnäjauhoja ja sekoita kunnes ne ovat sekoittuneet kokonaan. Lisää sitten ½ dl kerrallaan vuorotellen korppujauhoja ja vehnäjauhoja niin kauan kunnes seos on muuttunut taikinaksi, josta pystyy pyörittelemään helposti pihvejä, jotka eivät hajoa heti käsiin. Itselläni meni arviolta n. 2 dl vehnäjauhoja ja 1-1½ dl korppujauhoja, tosin tarkkoja määriä en uskalla antaa kun silmämääräisesti niitä kippailin.

-Tässä vaiheessa on viimeinen mahdollisuus maustaa ja sekoittaa kunnolla.

-Kuumenna öljyä n. ruokalusikallinen paistinpannulla. Odota, kunnes öljy on todella kuumaa, ts. pihvit varmasti sihisevät pannulle heitettäessä. Paistettaessa hella voi olla viitosella.

-Kastele kätesi kevyesti kraanan alla - pihvitaikina kun tarttuu huonommin märkiin käsiin. Kaapaise kämmensyrjällä taikinasta pieni pallo ja taputtele siitä pihvi. Lisää taikinaa, jos pihvi vaikuttaa liian pieneltä - mutta muista, että mitä isompi pihvi, sitä vaikeampi on pitää se ehjänä paistettaessa!

-Kippaa pihvi varovaisesti pannulle tai pistä se lastalle ja liu'uta se sillä paistumaan (ja varo heittämästä pannulle vesipisaroita, jos kätesi ovat märät!). Anna pihvin paistua reilusti yhdeltä puolelta (n. minuutin ajan) ennen kuin lähdet kääntelemään sitä, ettei se hajoa. Sen sijaan töni pihviä jatkuvasti ettei se pala pannun pohjaan kiinni. Kun pihvin yksi puoli on paistunut sopivan kiinteäksi, käännä se ja paista toinenkin puoli. Kääntely tapahtuu parhaiten kahdella lastalla - työnnä toisella lastalla pihvi ohuen lastan päälle. Yhdellä lastalla onnistuu helposti vain työntelemään pihviä ympäri pannua.

-Paistele pihviä molemmilta puolilta kunnes se on kauttaaltaan tummanruskea. Voit pitää isolla pannulla helposti kolmea neljää pihviä kerrallaan paistumassa. Lisää öljyä jos se näyttää hupenevan liikaa. Pihvit paistuvat parhaiten runsaassa öljyssä, mutta samalla imevät sitä itseensä reippaasti.

-Tarjoile tavallisten jauhelihapihvien tapaan tai väsää vaikka soijapurilaisia.

-Nom.

4 kommenttia:

  1. Soijarouhepihvit, kuten muutkin kasvispihvit voi hyvin tehdä ilman kananmunaakin. Jos haluaa, että pihvit pysyvät paremmin ehjinä, voi taikinaan lisätä raastettua raakaa perunaa.

    VastaaPoista
  2. Kiitos tästä ohjeesta! Laitettiin kaksi desiä soijarouhetta ja korvattiin sipuli paahdetulla sipulirouheella. Tuli aivan parhaat hampurilaispihvit! Eikä tarvinnut puristella nestettä pois.

    VastaaPoista
  3. Kiitos ohjeesta, onnistui hyvin! NAM! :)

    VastaaPoista
  4. Kiitos ohjeesta. Laitoin lisäksi pikku purkin tomaattipyrettä ja 2 valkosipulia. Mausteeksi chiliä, savupaprikajauhetta ja pippuria... ja kas kummaa, pihvit maistuivat ihan maksapihveiltä. :O Koostumus oli ehkä vähän liian tiivis, taisin laittaa liikaa jauhoja. Oppia ikä kaikki. Anyway, hyvä resepti.

    VastaaPoista