Blogista ja sen pitäjästä

Vaikka olen sekasyöjä, kotona kokkaan käytännössä aina kasvisruokaa, osin eettisistä ja osin taloudellisista syistä, mutta erityisesti siksi, että taloudessamme asustaa lisäkseni myös yksi kasvissyöjä. Eihän nyt kukaan jaksaisi kokata kahta eri ruokaa päivässä!

Blogissani esitellyt ruoat ovat kasvisruokia, jotka uppoavat hyvin niin allekirjoittaneeseen (lue: paatunut sekasyöjä), kuin muihin kasvissyöjiin.

11.5.2010

Naan-leipä

-No, eivätpä nämä ikinä ole muistuttaneet 1:1 intialaisravinteleiden leipomisia, mutta joka kerta on tullut todella herkullista jälkeä aikaan. Taikinasta pyörähtää neljä kookasta (kuten kuvasta näkyy) leipää tai vielä useampi pienempi.

Aikaa kuluu valmistukseen 1½-3h, josta n. 30min leipomiseen.

Kannattaa tarkistaa, että puhtaina löytyvät ainakin:
-kaksi kulhoa
-uunipelti
-leivinpaperia
-5 dl mitta
-astia, jossa lämmittää maito

Ainekset:
-10 dl vehnäjauhoja
-3 dl maitoa
-pussillinen (11 g) kuivahiivaa tai 20 g hiivaa
-½ tl leivinjauhetta
-½ tl suolaa
-1 kananmuna
-2 rkl öljyä
-2 dl bulgarianjugurttia
-margariinia

Valmistus:

-Siivilöi jauhot kulhoon, lisää kuivahiiva, leivinjauhe ja suola. Sekoita. (Jos käytät tuoretta hiivaa, sekoita se pieneen määrään lämmintä maitoa ja jauhoja.)

-Lämmitä maito kädenlämpöiseksi.

-Sekoita toisessa kulhossa vatkattu muna, bulgarianjugurtti ja öljy. Kaada tämä sekoitus jauhoihin, lisää valtaosa lämpimästä maidosta. Sekoita aineksia kunnes niistä muodostuu taikina. Lisää loput maidosta, jos taikina vaikuttaa kuivalta.

-Vaivaa taikinaa 5-10 minuuttia, kunnes se on rakenteeltaan elastinen ja joustava, hieman "kumimainen." Laita taikina kulhoon ja jätä lämpimään nousemaan. Taikinan olisi hyvä nousta pari tuntia, jotta se ehtii turvota kunnolla, mutta 45 minuutissa se turpoaa jo jonkin verran. Hyvä sääntö kuitenkin on, että mitä pidempään taikina nousee, sitä parempaa leipä on.

-Laita uuni kuumenemaan 220 asteeseen ylävastuksella, laita uuniin alapellille astia jossa jonkin verran vettä haihdutettavaksi, jotta leivät eivät paistuessa kuivuisi liikaa. Uunin lämmetessä vaivaa noussutta taikinaa 5-10 minuuttia.

-Levitä taikinasta pisaranmuotoisia leipiä öljytylle leivinpaperille. Paista niitä 5-7 minuuttia uunin ylimmällä tasolla, ota pelti uunista ja käännä leivät ympäri, paista toista puolta toiset 5-7 minuuttia.

-Nom.

1 kommentti:

  1. Tää on aito ja kokeilemistani paras naan-leivän resepti: http://annagaram.vuodatus.net/blog/1546914

    VastaaPoista