Blogista ja sen pitäjästä

Vaikka olen sekasyöjä, kotona kokkaan käytännössä aina kasvisruokaa, osin eettisistä ja osin taloudellisista syistä, mutta erityisesti siksi, että taloudessamme asustaa lisäkseni myös yksi kasvissyöjä. Eihän nyt kukaan jaksaisi kokata kahta eri ruokaa päivässä!

Blogissani esitellyt ruoat ovat kasvisruokia, jotka uppoavat hyvin niin allekirjoittaneeseen (lue: paatunut sekasyöjä), kuin muihin kasvissyöjiin.

9.5.2010

Tulinen tuorejuusto-makaronipata

-Nopea, yksinkertainen ja erityisesti halpa bolognese-tyylinen pastaruoka (jos laskee ruoasta tulevan neljä annosta ja olettaa kaapista löytyvän mausteet, makaronit ja soijarouheet, yhden annoksen hinnaksi tulee n. 1,40e). Tätä reseptiä tulee käytettyä erityisesti silloin, kun on kiire, eikä aikataulusta riitä aikaa pidemmille kokkausprojekteille.
-Edullisuuden lisäksi ruoka on erittäin runsas; siitä riittää helposti kolmelle-neljälle ruokailijalle. Se säilyy myös hyvin jääkaapissa, joten yksi tai kaksi ihmistä saa yhdestä satsista helposti useamman päivän ruoat.
-Ruoasta voi tehdä joko kastikkeen pastalle tai makaronipadan sotkemalla allekirjoittaneen tyylillä koukkumakaronit kastikkeen sekaan.
-Jos ruoasta haluaa tehdä lihaversion, voi soijarouheen korvata paketillisella (300-400 g) jauhelihaa.

Aikaa kuluu valmistukseen n. 30min, josta aktiivista valmistusta 30min.

Kannattaa tarkistaa, että puhtaina löytyvät ainakin:
-paistinpannu
-kaksi kattilaa tai kasaria
-pari lastaa tai kauhaa
-siivilä
-leikkuuveitsi ja -alusta
-5 dl mitta

Ainekset:
-n. 2½ dl soijarouhetta
-n. 5-6 dl (tummia) koukkumakaroneja tai muuta pastaa neljälle
-1 l vettä
-rypsiöljyä
-2 prk chili-tomaattimurskaa (itse käytän Pirkan 380 g chili-tomaattimurskapurkkeja)
-1 paprika
-1 sipuli
-1 prk (200 g) mustapippurituorejuustoa
-rouhittua mustapippuria
(-suolaa)

Soijarouheen keittämiseen:
-5 dl vettä
-1 kasvisliemikuutio
-soijakastiketta
-mausteita (itse käytin chili-, paprika- ja mustapippurijauheita)


Valmistus:

-Keitä kattilassa 5 dl vettä. Kun vesi kiehuu, heitä sekaan liemikuutio, soijakastiketta sen verran, että keitinvesi muuttuu tummanruskeaksi, sekä mausteita. Suosittelen arkisempia mausteita, liian eksoottiset mausteet eivät sovi hyvin tämän ruoan kanssa. Sekoita liemi ja kaada sekaan soijarouhe. Keitä puolella lämmöllä 10-15 minuuttia.

-Veden kiehuessa ja soijarouheiden turvotessa kuutioi paprika ja silppua sipuli valmiiksi. Kun kasvikset ovat palasina, ota toinen kattila, ja pistä sinne litra vettä kiehumaan.

-Kaada soijarouhe siivilään ja puristele siitä lastalla ylimääräinen vesi pois (jotkut suosivat soijarouheen keittämistä vähemmässä vedessä, ettei siitä tarvitsisi puristella keitinvesiä pois, mutta itse puristelen aina soijarouheen kuivemmaksi ettei se palaisi niin helposti paistinpannuun kiinni). Pistä tässä välissä öljyä kuumenemaan paistinpannulle.

-Tiskaa kasari / kattila, jossa soijarouhe oli paisumassa; sitä tarvitaan kohta muuhun. Kaada pasta veteen, kun se kiehuu.

-Kun öljy on kuumentunut paistinpannulla, paista siinä soijarouhe ja sipulisilppu. Mausta mustapippurirouheella, suolaakin voi käyttää jos maku sitä kaipaa. Hetken kun rouhe-sipuliseos on paistunut, pistä liesi pienemmälle (ykköselle tai kakkoselle) ja kaada paprikakuutiot sekaan.

-Pistä tiskattu kasari liedelle, ja kuumenna tomaattimurska siinä. Kun tomaattimurska rupeaa olemaan tarpeeksi kuumaa, kaada sekaan tuorejuusto. Sekoita, kunnes tuorejuusto on sulanut kokonaan tomaattimurskan sekaan. (Jos liesitasolla tila ei riitä ja paistinpannu on tarpeeksi iso, voi tomaattimurskan ja tuorejuuston kuumentaa soijarouhesipulipaprikan seassa paistinpannussa.)

-Sekoita tomaattijuustokastike soijarouhesipulipaprikan kanssa pastakastikkeeksi tai sekoita vielä koukkumakaronit kaikkien edellisten kanssa mukavan yksinkertaiseksi makaronipadaksi.

-Nom.

10 kommenttia:

  1. just tällaisia arkireseptejä ruokablogimaailmaan on kaivattu!

    VastaaPoista
  2. itse suosin soijarouheen paistamista niin, että lisään 2 dl soijarouhetta noin saman verran vettä ja annan paisua hetken aikaa. ei tarvitse sotkea siivilää eikä rouheita tartte keitellä sen kummemmin.

    VastaaPoista
  3. Kyllähän tuotakin versiota kuulee, mutta itse suosin mielummin omaa metodiani maun vuoksi. Soijakastike ja liemikuutio tuovat hyvän perusmaun soijarouheeseen, joka kuitenkin on sellaisenaan aika tympeän makuista. Omasta mielestäni rouheen mausta on vaikeampi päästä eroon pelkästään mausteilla paistaessa maustamalla.

    Mutta nämähän ovat aina vain niitä kuuluisia makukysymyksiä. :)

    VastaaPoista
  4. Todella hyviä reseptejä! Kokeilin tätä hieman mukaillen ja tuli hemmetin hyvää. Kiitokset :)

    VastaaPoista
  5. Kiitoksia paljon! Täällä ekaa kertaa soijarouheen kanssa läträän! Toivottavasti tulee hyvää :) Edullisuus on plussaa, kiitti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja täällä tulosta: Aivan tajuttoman hyvää. Meitsistä tuli kasvissyöjä!

      Poista
    2. No sehän ei paljoa vaatinut! :D Hauska kuulla että toimii!

      Poista
  6. Suhteellisen nirso karnivori ilmottautuu. Maustoin vielä hiukan tulisemmaksi, siitä kun pidän ja ensimmäisen kerran tuli kasvisruokakokeilusta selvästi parempaa kuin syötävää. Törkeän hyvää! Kiitokset ohjeista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Asia homma! Hauska kuulla että toimii, tämä on kuitenkin meikäläisen lemppariruokia jos pitää laittaa joku nopea ja maukas arkisafka. :)

      Poista