Blogista ja sen pitäjästä

Vaikka olen sekasyöjä, kotona kokkaan käytännössä aina kasvisruokaa, osin eettisistä ja osin taloudellisista syistä, mutta erityisesti siksi, että taloudessamme asustaa lisäkseni myös yksi kasvissyöjä. Eihän nyt kukaan jaksaisi kokata kahta eri ruokaa päivässä!

Blogissani esitellyt ruoat ovat kasvisruokia, jotka uppoavat hyvin niin allekirjoittaneeseen (lue: paatunut sekasyöjä), kuin muihin kasvissyöjiin.

16.5.2010

Valkosipulinen vegelasagne


-Lasagnen pointtihan on yksinkertainen: ladotaan vain täytekastiketta, lasagnelevyjä ja juustokastiketta vuorotellen vuokaan ja paistumaan. Emme kuitenkaan halunneet tehdä tavallista perusvegelasagnea jossa jauheliha korvataan soijarouheella ja se siitä. Tämä resepti on sekoitus monesta vegelasagnen reseptistä mitä on tullut vastaan. Tulos oli myös suhteellisen tömäkkä; kaksi ihmistä jaksoi syödä kerralla vuoallisesta vain reilun kolmanneksen.
-Aineksia kannattaa katsella sillä silmällä, että ruoka on valmistettu suht isokokoiseen vuokaan (meillä yhteen kerrokseen meni 6 kpl lasagnelevyjä.) Jos omasta keittiöstä löytyy pienempi vuoka, kannattaa aineksia myös hieman karsia.
-Jos haluaa väen vängällä pistää tähän lihaa, niin soijarouheen voi korvata 100-150 grammalla jauhelihaa, mutta täytteen pääasiallinen sisältö on kasvisraaste ja soijarouhe on siellä vain tuomassa lisäproteiinia. Jos soijarouheesta ei pidä, kannattaa se mielummin jättää pois kuin korvata jauhelihalla.

Aikaa kuluu valmistukseen +2h, josta aktiivista valmistusta n. 90min.

Kannattaa tarkistaa, että puhtaina löytyvät ainakin:
-paistinpannu
-kasari tai kattila
-raastinrauta
-leikkuuveitsi ja -alusta
-5 dl mitta
-vuoka
-pari lastaa
-siivilä

Ainekset:

Yleisesti:
-paketillinen lasagnelevyjä (niitä menee vuoan koosta riippuen 6-18 kpl, Myllyn Paras -paketissa levyjä oli onneksi +20 kpl.)
-väh. 100 g juustoa tai juustoraastetta
-rypsiöljyä paistamiseen
-chilijauhetta
-paprikajauhetta
-mustapippurijauhetta
(-paketillinen Mozzarellaa, for that extra cheesiness)

Kasvistäytteeseen
-kesäkurpitsa
-3 porkkanaa
-iso sipuli
-5 valkosipulin kynttä
-5-10 cm pätkä purjoa
-400 g tomaattimurskaa (itse käytimme valkosipulilla maustettua)
-kasvisliemikuutio
-3 dl vettä

Juustokastikkeeseen
-5 dl maitoa
-3 rkl rypsiöljyä
-3 rkl vehnäjauhoja
-mustapippurirouhetta
-n. 75g juustoraastetta yllämainitusta juustomäärästä

Soijarouheen keittämiseen
-soijakastiketta
-1 dl soijarouhetta
-5 dl vettä
-kasvisliemikuutio

Valmistus:

-Aluksi täytekastike: keitä 5 dl vettä, mausta vesi lorauksella soijakastiketta, liemikuutiolla, paprika- ja mustapippurijauheella ja heitä lopuksi soijarouhe sekaan. Anna kiehua pienellä lämmöllä muun kastikkeen valmistelun ajan.

-Kuori ja raasta porkkanat, silppua sipuli, pese/kuori ja raasta kesäkurpitsa, kuori valkosipulinkynnet.

-Kaada soijarouhe siivilään ja puristele siitä ylimääräiset nesteet lastalla pois. Laita paistinpannulle tilkka öljyä kuumenemaan ja tällä välin tiskaa soijarouheen kattila, sitä tarvitaan pian juustokastikkeelle.

-Kun öljy on kuumaa, kaada soijarouhe ja sipulisilppu paistinpannulle. Paistele hetki ja mausta kunnolla mustapippurilla, paprikalla ja chilijauheella.

-Tovin päästä vähennä lämpöä ja kaada muut kasvit sekaan hautumaan. Purista tai silppua valkosipulinkynnet ja saksi purjo myös sekaan.

-Kun raaste alkaa muutaman minuutin jälkeen olla valmista, eli rupeaa hieman lässähtämään kasaan, kaada sekaan tomaattimurska, 3 dl vettä ja liemikuutio. Sekoita kaikki tasaiseksi ja jätä hautumaan pienelle lämmölle vähintään vartiksi.


-Sitten juustokastike: sekoita kattilaan 3 rkl öljyä ja 3 rkl vehnäjauhoja tasaiseksi tahnaksi. Ota puoli litraa maitoa valmiiksi käden ulottuville ja kiehauta kattilan sisältö. Heti kun öljyjauho rupeaa kiehumaan, ota kattila pois liedeltä, lisää pieni tilkka maitoa ja sekoita seos tasaiseksi.

-Ryhdy kuumentamaan kastiketta uudestaan, ja lisäile maitoa sekaan vähän kerrallaan, jatkuvasti sekoittaen. Muista hämmentää pohjasta saakka jatkuvasti, muuten palaa helposti kiinni. Tässä vaiheessa on myös hyvä laittaa uuni lämpenemään 200 asteeseen.

-Kun kaikki maito on saatu kattilaan, kiehauta vielä kerran, ota kattila pois liedeltä ja mausta kastike mustapippurirouheella. Sulata sekaan 75 g juustoraastetta jatkuvasti sekoittaen.


-Lopuksi lasagnen kokoamisurakka: voitele vuoka ja lappaa pohjalle täytekastiketta (koska sitä on niin paljon enemmän kuin muita aineksia.)

-Peitä kastike lasagnelevyillä, peitä lasagnelevyt juustokastikkeella, peitä juustokastike täytekastikkeella. Repeat. Kolmannen lasagnelevykerroksen jälkeen kaada levyjen päälle viimeiset juustokastikkeet ja peitä koko komeus juustoraasteella joka ei mennyt juustokastikkeeseen.

-Jos haluat tehdä ylijuustoisen paksun lasagnen, on hyvä pistää ensimmäisen ja toisen kerroksen väliin kastikkeiden lisäksi myös paketillinen mozzarellaa siivutettuna. Sen voi käyttää myös kuorrutuksena juustoraasteen asemesta.

-Paista uunissa 200 asteessa 25-30 minuuttia. Kannattaa tarkastaa parin kymmenen minuutin paikkeilla kuinka tummaksi lasagne on paistunut. Anna lopuksi jäähtyä 10 minuuttia.

-Nom.

1 kommentti:

  1. Mainio resepti! Kokeilimme juuri, hieman muokattuna ruokavarastojemme sisältöä mukaillen, ja oli kyllä todella nannaa! Kiitos tosi paljon postauksesta!

    VastaaPoista