Blogista ja sen pitäjästä

Olen kahdessa yhtyeessä soittava parikymppinen opiskelija ja miellän itseni sekasyöjäksi. Kotona kuitenkin kokkaan tätä nykyä aina kasvisruokaa - osin eettisistä ja osin taloudellisista syistä, mutta erityisesti siksi, että taloudessamme asustaa lisäkseni myös yksi kasvissyöjä. Eikä nyt kukaan jaksaisi kokata kahta eri ruokaa päivässä.

Ruokablogissani esitellyt ruoat ovat kasvisruokia, jotka uppoavat hyvin allekirjoittaneeseen (lue: nirso sekasyöjä, joka on valtaosan elämästään karttanut kasvisruokia ihan vain periaatteesta), sekä todistetusti muihin kasvissyöjiin.
Joissain resepteissä saatan myös neuvoa, miten ruoasta tehdään paatuneille lihansyöjille oma versio, jos ei vegeruoka vain uppoa.


7.6.2010

Munakoisopaistos

-Tämän ruoan alunperin esittelivät minulle pari yhtyetoveriani rytmiryhmä Svetogorskista, kun olin heidän luonaan syömässä. Tämä resepti on aikojen saatossa hieman kehittynyt alkuperäisestä, simppelistä ruokalajista nykyiseen astetta enemmän valmisteluja ja aineksia vaativaan versioonsa. Mikään suuri keittiötaidonnäyte tämä ei kuitenkaan ole, ja valtaosa ruoan valmistamiseen käytetystä ajasta tuleekin odottelusta.
-Ruoka tulee olemaan sitten aika tuhti, eli yllättävän vähästä määrästä paistosta tulee jo hyvin täyteen. Reseptistä valmistuu annokset kahdelle.

Aikaa kuluu valmistukseen n. 90min, josta aktiivista valmistusta n. 20min.

Kannattaa tarkistaa, että puhtaina löytyvät ainakin:

-uunivuoka
-paistinpannu
-lasta
-leikkuuveitsi ja -alusta

Ainekset:

-munakoiso
-2 tomaattia
-sipuli
-paketti mozzarellaa
-tuoretta basilikaa
-kuivattua basilikaa
-mustapippurirouhetta
-suolaa
-rypsiöljyä
-margariinia vuoan voitelemiseen

-talouspaperia munakoison kuivaamiseen.

Valmistus:

-Pese ja viipaloi munakoiso n. puolen sentin viipaleiksi. Itketä munakoiso, eli levitä viipaleet tasaisesti ja ripottele jokaiselle viipaleelle suolaa imemään nestettä pois. 15-20 minuutin päästä käännä viipaleet ympäri ja ripottele suolaa toisellekin puolelle. Anna itkeä toiset 15-20 minuuttia.

-Munakoisojen itkiessä kuori sipuli ja leikkele se renkaiksi. Pese tomaatit ja leikkaa niistä siivuja. Voitele uunivuoka.

-Kun munakoisot ovat itkeneet reilu puoli tuntia, huuhtele siivu kerrallaan kraanan alla suola ja irronnut neste pois ja kuivaa jokainen siivu joko taputtelemalla talouspaperilla tai levittelemällä siivuja kahden päällekkäisen talouspaperiarkin päälle.

-Laita hieman rypsiöljyä paistinpannulle kuumenemaan. Ripottele kuivattua basilikaa öljyyn.

-Kun öljy on kuumaa, paista siinä sipulirenkaita n. minuutti, jonka jälkeen lisää munakoisosiivut pannulle. Mausta siivut suolalla ja mustapippurilla. Laita samalla uuni kuumenemaan n. 170 asteeseen.

-Parin minuutin paistamisen jälkeen lisää tomaatit ja ripottele lisää kuivattua basilikaa. Paistele minuutti pari kasviksia.

-Kaada puolet kasviksista uunivuokaan ja levitä ne tasaisesti. Lisää puolet mozzarellapaketista kasvisten päälle mahdollisimman ohuina viipaleina. Tämän jälkeen levitä tuoreita basilikanlehtiä vuokaan. Isoimmat lehdet kannattaa repiä kahteen tai kolmeen osaan.

-Kaada loput kasvikset vuokaan, joiden päälle loput mozzarellapaketista ohuina viipaleina sekä lisää basilikanlehtiä.

-Paista uunin keskiosassa 170 asteessa n. puoli tuntia, kunnes mozzarella rupeaa tummumaan.

-Ota uunista ja anna hetki jäähtyä ennen syömistä.

-Nom.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti