Blogista ja sen pitäjästä

Olen kahdessa yhtyeessä soittava parikymppinen opiskelija ja miellän itseni sekasyöjäksi. Kotona kuitenkin kokkaan tätä nykyä aina kasvisruokaa - osin eettisistä ja osin taloudellisista syistä, mutta erityisesti siksi, että taloudessamme asustaa lisäkseni myös yksi kasvissyöjä. Eikä nyt kukaan jaksaisi kokata kahta eri ruokaa päivässä.

Ruokablogissani esitellyt ruoat ovat kasvisruokia, jotka uppoavat hyvin allekirjoittaneeseen (lue: nirso sekasyöjä, joka on valtaosan elämästään karttanut kasvisruokia ihan vain periaatteesta), sekä todistetusti muihin kasvissyöjiin.
Joissain resepteissä saatan myös neuvoa, miten ruoasta tehdään paatuneille lihansyöjille oma versio, jos ei vegeruoka vain uppoa.


4.6.2010

Soijamakaronilaatikko


-Resepti on siis jotakuinkin standardimakaronilaatikko, jossa jauheliha on korvattu soijarouheella. Lihansyöjien kannattaa kokeilla reseptiä, koska makuero tämän ja jauhelihalla valmistetun makaronilaatikon välillä on häviävän pieni.
-Annoksia tulee riittävästi; neljä-viisi henkeä syö helposti tämän reseptin mukaan tehdystä ruoasta.
-Myllyn Parhaan tummat koukkumakaronit toimivat erinomaisesti tämän reseptin kanssa.
-Lihaisen version ruoasta saa niinkin simppelisti kuin vaihtamalla soijarouheen 300 grammaan jauhelihaa.

Aikaa kuluu valmistukseen 60min, josta aktiivista valmistusta 25min.

Kannattaa tarkistaa, että puhtaina löytyvät ainakin:
-uunivuoka
-leikkuuveitsi ja -alusta
-paistinpannu
-lasta
-kattila tai kasari
-siivilä
-5 dl mitta
-kulho

Ainekset:
-3 dl soijarouhetta
-7-8 dl koukkumakaroneja
-2 isoa sipulia
-3 kananmunaa
-6 dl maitoa
-juustoraastetta
-rypsiöljyä
-paprikajauhetta
-mustapippurirouhetta
-chilijauhetta
-currya
-jauhettua korianteria
-kuivattua basilikaa.
-5 dl vettä
-soijakastiketta
-kasviliemikuutio
-margariinia vuoan voiteluun

Valmistus:

-Laita 5 dl vettä kiehumaan. Laita sekaan liemikuutio ja sen verran soijakastiketta, että vesi muuttuu ruskeaksi. Kun vesi kiehuu, kaada sekaan 3 dl soijarouhetta, mausta kasarin sisältö paprikajauheella, mustapippurilla, chilijauheella, currylla ja korianterilla. Kun soijarouhe on vedessä maustumassa, silppua sipulit ja voitele vuoka.

-Kun sipulit ovat silputtu ja rouhe on ollut kiehuvassa vedessä n. 10 minuuttia, kaada rouhe siivilään ja puristele se lastalla mahdollisimman kuivaksi. Riko kananmunat kulhoon ja kaada niiden sekaan 6 dl maitoa. Sekoita munamaito mahdollisimman tasaiseksi. Laita öljy kuumenemaan paistinpannulle.

-Paista sipulit ja soijarouhe paistinpannulla. Mausta (esimerkiksi) chilijauheella, mustapippurilla ja paprikajauheella. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

-Kaada 4 dl koukkumakaroneja voideltuun vuokaan, kaada päälle paistettu soijarouhesipuli, jonka päälle loput makaronit. Kaada näiden päälle munamaito ja kuivattu basilika. Sekoita vuoan sisältö tasaiseksi ja ripottele lopuksi päälle juustoraaste.

-Paista puoli tuntia uunin keskitasolla 200 asteessa.

-Anna lopuksi jäähtyä ja vetäytyä viitisen minuuttia.

-Nom.

(Sovellettu ja omaan makuun muokattu resepti Parikan & Johanssonin kirjasta Tonnikalan tuolla puolen (2005), alkuperäinen resepti "Jauhelihamakaronilaatikko")

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti