Blogista ja sen pitäjästä

Olen kahdessa yhtyeessä soittava parikymppinen opiskelija ja miellän itseni sekasyöjäksi. Kotona kuitenkin kokkaan tätä nykyä aina kasvisruokaa - osin eettisistä ja osin taloudellisista syistä, mutta erityisesti siksi, että taloudessamme asustaa lisäkseni myös yksi kasvissyöjä. Eikä nyt kukaan jaksaisi kokata kahta eri ruokaa päivässä.

Ruokablogissani esitellyt ruoat ovat kasvisruokia, jotka uppoavat hyvin allekirjoittaneeseen (lue: nirso sekasyöjä, joka on valtaosan elämästään karttanut kasvisruokia ihan vain periaatteesta), sekä todistetusti muihin kasvissyöjiin.
Joissain resepteissä saatan myös neuvoa, miten ruoasta tehdään paatuneille lihansyöjille oma versio, jos ei vegeruoka vain uppoa.


3.6.2010

Saag Aloo Gobhi

-Resepti on vapaamuotoinen yhdistelmä Saag Aloo (perunaa pinaatilla) ja Aloo Gobhi (perunaa ja kukkakaalia) -ruokalajeista. Simppelisti ruoka on pinaatin seassa haudutettua perunaa ja kukkakaalia.
-Ruoan hienous tulee siihen käytetyistä eksoottisista mausteista. Lopputulos oli allekirjoittaneelle erinomaisen tasapainoisen mausteinen, mutta toinen koemaistaja piti ruokaa niin voimakkaan makuisena, että joutui luovuttamaan puolessa välissä annosta. En siis anna mitään tarkkoja maustemääriä, vaan neuvon pelkästään mitkä mausteet toimivat ruoassa parhaiten. Arvioi siis oma maustekestävyytesi ja mausta sen mukaan! Älä kuitenkaan nynnyile mausteiden kanssa - ruoka saa maistua! Muista vain olla varovainen mustapippurin ja jeeran kanssa, niitä saattaa helposti tulla käyttäneeksi liikaa.
-Ruoka toimii niin pääruokana kuin lisäkkeenä. Reseptistä tulee pääruoka kahdelle tai lisäke kolmelle - neljälle.


Aikaa kuluu valmistukseen n. 60min, josta aktiivista valmistusta n. 25min.

Kannattaa tarkistaa, että puhtaina löytyvät ainakin:
-leikkuuveitsi ja -alusta
-raastinrauta
-paistinpannu

Ainekset:
-3 isoa perunaa
-puolikas pieni kukkakaali
-150g pakastepinaattia
-iso sipuli
-5cm inkivääriä
-neljä valkosipulin kynttä
-rypsiöljyä
-1 dl vettä
-jauhettua kurkumaa
-chilijauhetta
-jauhettua jeeraa (juustokuminaa)
-jauhettua korianteria
-jauhettua mustapippuria

Valmistus:

-Kuori ja raasta inkivääri mehuineen kulhoon. Silppua sipuli mahdollisimman pieneksi silpuksi ja lisää kulhoon. Purista tai silppua valkosipulinkynnet kulhoon. Sekoita kunnolla. Jos tehosekoitin löytyy taloudesta (meiltä ei), voit pistää kuoritut ainekset sinne ja antaa mennä, kunhan et ihan tahnaksi pistä.

-Kuori perunat ja pilko ne läpimitaltaan parin kolmen sentin paksuisiksi kuutioiksi.

-Kuumenna öljy paistinpannu reilulla puolella teholla ja paistele inkiväärisipuliseosta viitisen minuuttia. Tämän jälkeen mausta se kurkumalla niin, että se saa kellertävää väriä.

-Kaada perunakuutiot pannulle ja lisäile kukkakaalin kukintoja pieneksi revittyinä välillä sekoittaen. Mausta pannun sisältö jeeralla, korianterilla, mustapippurilla ja chilijauheella ja paista minuutti pari. Perunan ei kuitenkaan kuulu ruskistua.

-Lisää 0,5 dl vettä pannulle ja peitä se kannella jos semmoinen löytyy. Pudota levyn lämpö suht pienelle (kakkoselle). Anna hautua n. 10 minuuttia, sekoittele välillä ettei ruoka pala pannuun.

-Lisää pakastepinaatti ja toiset 0,5 dl vettä (vettä voi lisätä myöhemmin hieman enemmän, jos ruoka näyttää sitä vaativan). Peitä pannu jos mahdollista ja hauduta ruokaa silloin tällöin sekoitellen kunnes peruna on kypsää. Tämän voi tarkistaa parhaiten nappaamalla pannulta suurimman perunanpalan. Jos se rouskuu, peruna on vielä raakaa.

-Kypsennys kestää käytetystä perunalajikkeesta riippuen noin 30-45 minuuttia. Samalla voi tarkastaa ruoan mausteisuuden. Liian mausteista ruokaa on tässä vaiheessa vaikeata korjata, mutta mauttoman ruoan voi vielä pelastaa. Jos pannulle ei löydy kantta, vesi saattaa haihtua hauduttaessa ennen kuin perunat ovat kypsiä. Tässä tapauksessa kaada pannulle hieman lisää vettä. Valmiin ruoan on tarkoitus olla hieman kosteata, muttei vetistä.

-Nom.

(Sovellettu ja omaan makuun muokattu resepti Geppertin, Grimesin ja Halseyn Löytöretki Intian keittiöihin (2009) -kirjan monista eri resepteistä.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti