Blogista ja sen pitäjästä

Vaikka olen sekasyöjä, kotona kokkaan käytännössä aina kasvisruokaa, osin eettisistä ja osin taloudellisista syistä, mutta erityisesti siksi, että taloudessamme asustaa lisäkseni myös yksi kasvissyöjä. Eihän nyt kukaan jaksaisi kokata kahta eri ruokaa päivässä!

Blogissani esitellyt ruoat ovat kasvisruokia, jotka uppoavat hyvin niin allekirjoittaneeseen (lue: paatunut sekasyöjä), kuin muihin kasvissyöjiin.

24.6.2010

Soijaperunasoselaatikko


-Vaikka tämä ruoka muistuttaa koostumukseltaan vauvanruokaa, se kyllä hakkaa mennen tullen minkä tahansa Piltti- ja Bona-purkin sisällön.
-Reseptistä tulee annoksia kolmelle isoruokaiselle ruokailijalle. Jos vähemmällä pärjää, ruokaa riittää neljällekin.
-Jos haluaa tehdä lihallisen version, soijarouheen voi korvata 300-400 grammalla jauhelihaa.

Aikaa kuluu valmistamiseen n. 80min, josta aktiivista valmistamista n. 30min.

Kannattaa tarkistaa, että puhtaina löytyvät ainakin:
-kuorimaveitsi
-leikkuuveitsi ja -alusta
-iso kattila
-perunanuija
-kasari
-lasta
-paistinpannu
-siivilä
-uunivuoka

Ainekset:
-6-7 perunaa
-2-3 dl maitoa
-vettä (2-3 l + 5 dl + 2 dl)
-1½ dl soijarouhetta
-70 g tomaattipyreetä
-3 sipulia
-2 rkl vehnäjauhoja
-2 kasvisliemikuutiota
-rypsiöljyä
-margariinia voiteluun
-suolaa
-mustapippurijauhetta
-mustapippurirouhetta
-chilijauhetta
-paprikajauhetta

Valmistus:

-Valmista perunamuusi 6-7 perunasta (resepti löytyy tästä). Kun perunamuusi on valmista, lisää sinne maitoa sen verran, että perunamuusi on suht löysää.

-Perunoiden keittyessä kuumenna kasarissa 5 dl vettä. Kun vesi kiehuu, kaada sekaan liemikuutio, mausteita (mustapippuri-, chili- ja paprikajauhetta) ja soijakastiketta niin paljon, että vesi muuttuu tummanruskeaksi. Sekoita ainekset ja kaada soijarouhe kasariin maustumaan.

-Silppua sipulit pieniksi. Kun soijarouhe on lillunut vedessä 10-15 minuuttia, kaada se siivilään ja painele lastalla mahdollisimman kuivaksi. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen ja voitele uunivuoka.

-Laita paistinpannuun rypsiöljyä ja samoja maustejauheita millä soijarouhetta maustettiin. Kun öljy on kuumaa, kaada soijarouhe ja sipulisilppu pannulle ja paista viitisen minuuttia. Mausta ronskisti mustapippurirouheella ja chilijauheella.

-Lisää joukkoon 2 rkl vehnäjauhoja, murskattu liemikuutio ja 2 dl vettä. Sekoittele tovi. Lisää lopuksi pannulle tomaattipyree. Sekoittele ja kuumenna tovi.

-Kaada paistinpannun sisältö kattilaan, jossa löysä perunamuusi odottelee. Sekoita ainekset kattilassa tasaiseksi soseeksi.

-Kaada kattilan soijaperunasose voideltuun uunivuokaan ja paista uunin keskitasolla kahdessasadassa asteessa puolisen tuntia.

-Anna jäähtyä ja vetäytyä tovi ennen syömistä.

-Nom.

(Sovellettu ja omaan makuun muokattu resepti Parikan & Johanssonin kirjasta Tonnikalan tuolla puolen (2005), alkuperäinen resepti "Jauhelihaperunasoselaatikko")

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti