Blogista ja sen pitäjästä

Olen kahdessa yhtyeessä soittava parikymppinen opiskelija ja miellän itseni sekasyöjäksi. Kotona kuitenkin kokkaan tätä nykyä aina kasvisruokaa - osin eettisistä ja osin taloudellisista syistä, mutta erityisesti siksi, että taloudessamme asustaa lisäkseni myös yksi kasvissyöjä. Eikä nyt kukaan jaksaisi kokata kahta eri ruokaa päivässä.

Ruokablogissani esitellyt ruoat ovat kasvisruokia, jotka uppoavat hyvin allekirjoittaneeseen (lue: nirso sekasyöjä, joka on valtaosan elämästään karttanut kasvisruokia ihan vain periaatteesta), sekä todistetusti muihin kasvissyöjiin.
Joissain resepteissä saatan myös neuvoa, miten ruoasta tehdään paatuneille lihansyöjille oma versio, jos ei vegeruoka vain uppoa.


26.6.2010

Maailman Paras Kasvispizza™

-Tämä pizza on siis pizza Margheritan hengessä tehty kaloripommi, todellinen epäterveellisyyden ylistyshuuto.
-Kokoa pizzalle tulee uunipellillisen verran, eli kaksi-kolme ihmistä saa itsensä helposti kylläisiksi tästä rasvapommista.
-Jos haluaa lihansyöjän pizzan, kannattaa korkeintaan plokata tästä taikinan ohje, muut reseptin täytteet sopivat yllättävän huonosti lihan kanssa.
-Pizza kirjoitetaan pizza, ei pitsa.

Aikaa kuluu valmistukseen: n. 80-120min, josta aktiivista valmistusta n. 30min.

Kannattaa varmistaa, että puhtaina löytyvät ainakin:
-uunipelti ja arkillinen leivinpaperia
-leikkuuveitsi ja -alusta
-iso kulho
-pieni kulho
-puulasta tai -haarukka
-kaulin
-teelusikka

Ainekset:
-pussillinen kuivahiivaa (n. 10 g)
-5,5 dl jauhoja (vehnäjauhoja, grahamjauhoja)
-2 dl vettä
-3 rkl extra virgin -oliiviöljyä (jos et ole puristi, rypsiöljykin käy)
-1 tl suolaa
-70g tomaattipyrettä
-ketsuppia (joku maustettu, tulinen variantti toimii hyvin)
-iso sipuli
-4 valkosipulin kynttä
-n. 100 g pestoa
-ruukku basilikaa
-pussillinen juustoraastetta (100-150 g)
-paketillinen mozzarellaa (200-250 g)
-oreganoa

Valmistus:

-Ota pieni kulho ja sekoita siellä keskenään kuivahiiva ja 1 dl jauhoja. Ota iso kulho, ja sekoita sinne 2 dl kädenlämpöistä vettä, n. 3 rkl oliiviöljyä ja teelusikallinen suolaa. Kaada jauhohiiva nesteen sekaan ja sekoita kunnolla puuhaarukalla.

-Ryhdy lisäämään jauhoja n. desilitra kerrallaan taikinaan sekoittaen puuhaarukalla. Viimeiset pari desiä jauhoista lisää puoli desiä kerrallaan, vaivaa ne taikinaan käsin puuhaarukan sijaan. Möyhi taikinaa lopuksi 5-10 minuuttia. Peitä taikinakulho liinalla ja aseta se syrjään. Anna taikinan kohota jonkin aikaa, tunti on jees, mutta reilu puoli tuntiakin riittää.

-Taikinan kohotessa kuori valkosipulinkynnet sekä sipuli. Leikkaa sipulista renkaita. Leikkele mozzarellamötkö ohuiksi siivuiksi.

-Kun taikina on kohonnut, kauli se leivinpaperilla peitetylle uuninpellille mahdollisimman leveäksi ja tasaiseksi. Pistä samalla uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Levitä lusikalla tomaattipyree pizzataikinan päälle mahdollisimman kattavasti. Tämän jälkeen lisää taikinaan vielä jonkin verran ketsuppia - ainakin sen verran, että mahdolliset alueet, joihin pyree ei enää riittänyt, tulevat täytettyä.

-Levitä lusikalla pesto tomaattipyreen päälle. Peston jälkeen tulevat sipulirenkaat, joiden sekaan pistetään silputut / puristetut valkosipulin kynnet. Sipulirenkaiden päälle levitetään mozzarellasiivut, joiden päälle heitellään basilikanlehtiä. Lopuksi koko komeus peitetään pussillisella juustoraastetta.

-Anna paistua uunin keskitasolla 200 asteessa n. 20 minuuttia. Pizza on valmis, kun mozzarella rupeaa ruskistumaan.

-Anna jäähtyä, mausta oreganolla.

-Nom.

(Sovellettu ja omaan makuun muokattu resepti Parikan & Johanssonin kirjasta Tonnikalan tuolla puolen (2005), alkuperäinen resepti "Pitsa")
(Kuka halvatun idiootti kirjoittaa tämän ruoan "pitsa"?! Pizza on pizza, pitsaksi saa korkeintaan nimittää jotain Saarioisten roiskeläppää yms. mikroeineslättyä.)

6 kommenttia:

  1. Pitsa on suomeks pitsa ja koska suomalaisuus on ihan ok, l2pitsa.

    T: salainen.

    VastaaPoista
  2. Ja jazz pitäis sit kirjoittaa tzääs?

    T. Motsarellapitsa

    VastaaPoista
  3. Tuli kokeiltua, ja olipa todella hyvää!

    VastaaPoista
  4. Mihin väliin työnnetään valkosipulinkynnet? Jätän omassa kokeilussani ehkä pois, lapset ei paljoa tykkää valkosipulista.

    Toisen blogin toisessa pizzakirjoituksessa sanottiin, että kuohkean pizzan salaisuus on siinä, että taikinaa ei kaulita vaan venytellään tms. Kokeilin kerran ja tulihan siitä pohjasta "kuplaisempi", ei niin tiivis kuin kaulitusta.

    VastaaPoista
  5. Tiedä häntä tuosta kuohkeasta taikinasta, ainakin täällä päin tuosta taikinasta tulee varsin kuohkean leipämäinen, vaikka se kaulitaankin. Eli tästä ei saa semmoista perinteistä, italialaisravintoiloiden ohutta ja rapeaa taikinaa aikaan.

    Ja valkosipuli menee sipulirenkaiden sekaan! Jos ei tykkää, voi kyllä jättää myös pois. :)

    VastaaPoista
  6. Kokeillaan itsenäisyyspäivän kunniaksi :)

    VastaaPoista